El COAC renova la seva pell

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya celebra la renovació de la seva seu

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya celebra la renovació de la seva seu amb una conferència, un mapping a la façana, una exposició i unes visites guiades amb l’objectiu d’endinsar la ciutadania en el passat i el present de l’emblemàtic edifici.

Són dos quarts de nou de dimarts 16 de gener. A la plaça Nova de Barcelona un tímid sol hivernal es reflecteix sobre els vidres de la façana de la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya mentre uns treballadors els alliberen de les bastides que els havien coberts durant mesos. Els transeünts de la cèntrica plaça poden tornar a gaudir d’aquest rar exemple del Moviment Modern a la ciutat, però no serà fins dilluns 22 que s’inaugurarà oficialment el projecte de renovació dut a terme per la societat Fuses-Viader Arquitectes SLP (Josep Fuses i Joan M. Viader) i dels arquitectes Jorge Perea i Jordi Mansilla.

La celebració no és acte qualsevol de tancament d’obres: la icònica arquitectura projectada el 1962 per Xavier Busquets forma part de la cultura barcelonina. Durant la seva construcció havia aixecat els més aferrissats debats entre els qui defensaven el fructífer diàleg amb edificis veïns com la Catedral de Barcelona i els qui condemnaven un xoc estètic considerat profanador. En les dècades dels seixanta i setanta a la seu del COAC van desfilar els més innovadors arquitectes i dissenyadors locals i internacionals, i s’hi van acollir tot tipus d’iniciatives culturals que trenquessin amb l’estancament del franquisme. Els turistes que diàriament aixequen el cap per admirar bocabadats el fris de Picasso que llueix a la façana, probablement desconeixen que l’any 1969 a les vitrines que donen al carrer un octogenari Joan Miró va realitzar una llegendària performance que, en una conjuntura política molt tensa, reafirmava el caràcter compromès dels llenguatges artístics trencadors.

A més de ser un dels pocs exemples del Moviment Modern a Barcelona, l’edifici de Busquet condensa, doncs, un tros d’història ciutadana. Per això, la renovació ha estat molt curosa i ha volgut mantenir-se fidel a l’esperit original, insistint en el caràcter neutre de la torre d’oficines i potenciant el basament amb els frisos de Picasso. També respon a conceptes claus del Moviment Modern adaptar l’arquitectura als criteris d’eficiència actuals: la reforma en millora el confort climàtic, acústic, tèrmic i visual amb un nou sistema de ventilació natural i de plaques fotovoltaiques que el fan més sostenible.

Els actes de celebracions del nou projecte començaran dilluns 22 a les 18h amb una conversa a la Sala d’Actes del COAC sobre intervencions en arquitectures del Moviment Modern. Hi participaran Joan M. Viader, coautor del projecte,  Celestino García Braña, vicepresident de DOCOMOMO Ibérico –fundació que des dels primers noranta ha tingut un paper clau en inventariar, divulgar i protegir el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern–, els arquitectes Rafael Moneo i Albert Cuchí, que han format part del Jurat del concurs per a la rehabilitació de la façana i, per part del COAC, el degà Lluís Comerón, i el vocal de la Junta de Govern Enric Mir. Durant la xerrada es presentarà un vídeo resum de la renovació i un web dedicat a les necessitats urbanístiques de les ciutats d’avui.

Acabat aquest acte, hi haurà la primera projecció del mapping “Renovem la ciutat, construïm el futur” protagonitzat per la història de l’edifici i la seva nova pell amb referències als reptes de les renovacions urbanes actuals, des del canvi climàtic l’eficiència energètica, al benestar social i l’economia circular. El mapping es podrà veure dilluns 22 i dimarts 23 a les 19:30h, 20h i 20.30h. Si les projeccions lumíniques conviden a conèixer la deu del COAC des de l’exterior, unes visites guiades obertes a la ciutadania en descobriran també parts de l’interior. Es realitzaran dimarts 23, dimecres 24 i dijous 25 a les 12 h i a les 16 h, i divendres 26 a les 12h.

Aquestes visites acabaran a l’exposició “La façana de plaça Nova: 1962 – 2018”, que ofereix una selecció de documents i imatges dels moments claus de l’edifici, des de la seva construcció a l’actualitat. La mostra, que es podrà visitar a l’Espai Picasso fins al 3 de febrer, forma part del programa “Col·leccions” de l’Arxiu Històric del COAC. Es tracta d’una iniciativa que porta a la llum el patrimoni documental de la institució, gairebé desconeguts pels no especialistes, però d’un interès extraordinari. L’exposició dedicada a la façana del COAC és la dotzena d’una sèrie encetada l’any 2014 que ha portat el director de l’Arxiu, Andreu Carrascal, i el seu equip a treballar sobre nuclis destacats del fons per presentar des de monogràfiques d’arquitectes com Josep M. Jujol o Antoni de Moragas i grups com el GATCPAC fins a qüestions específiques com projectes basats en la volta catalana.

Més enllà de l’efemèride, els actes de celebracions demostren el desig del COAC de fer conèixer a la ciutadania la part menys visible de la seva constant tasca cultural i d’imbricar les seves activitats en l’entorn que li és més immediat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació