El CCCB s’interroga sobre el Canvi

El 2016 ha sigut l'any amb més visitants de la història del CCCB. Ara s'interroga sobre el canvi en la programació del 2017

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) encara el 2017 amb energia després que el 2016 hagi sigut l’any amb més visitants de la seva història, a falta d’alguns dies per acabar el desembre que poden aclarir definitivament les dades. La programació de l’any vinent versarà sobre el concepte del canvi.

El 2016 ha sigut un dels anys més exitosos del CCCB | © Miquel Taverna

Durant aquests dotze mesos, el CCCB ha acollit més de 450.000 persones. L’any passat, la xifra va ser de 387.000 visitants. El Centre de Cultura no només està content per aquesta notícia, sinó també perquè el públic virtual ha crescut entre un 20 i un 30%. Ara que falta poc perquè entrem al 2017, l’organisme reivindica que el seu vessant virtual i presencial són una unitat que interactua entre sí i que, per tant, les dues són igual d’importants.

Vicenç Villatoro, director de la institució, creu que els números certifiquen que les propostes del CCCB agraden i s’adapten a les inquietuds actuals. “Els visitants són producte de la programació d’un any però de la feina de vint-i-dos”, concreta el director, recordant que l’espai va néixer el 1994. Amb aquesta filosofia, el Centre de Cultura prepara un 2017 carregat de propostes al voltant d’un eix temàtic: el canvi.

Narratives del canvi, el canvi com a característica del present, el canvi en la idea d’Europa, el canvi climàtic, d’ideologies, de formats, de llengües. Aquest serà el fil narratiu de la programació de l’any vinent, que buscarà parlar del tema des de diferents perspectives. Per exemple, el canvi climàtic no es treballarà només des d’un punt de vista científic, sinó que també s’estudiarà com a canvi de paradigma cultural, econòmic i social. L’enfocament serà similar al de l’exposició +Humans, que explicava com evolucionaria la manera de viure al planeta des del vessant tecnològic i alhora humà.

Mercat majorista xinès (China wholesale market) © Unknown Fields

El CCCB ha dividit tota la programació en cinc grans àmbits: Literatura amplificada, on es parteix del món literari per indagar en la condició humana, els seus experiments i mutacions; Ciutat món, on s’analitzen els canvis globals que afecten la vida quotidiana; Galàxia Audiovisual, on s’estudien les profundes transformacions de l’ecosistema audiovisual; Tercera cultura, on es qüestionen els reptes d’un nou escenari cultural en el qual s’entrecreuen art, ciència, humanitats i tecnologia, i, finalment, L’aposta per la innovació cultural, on el CCCB s’apropa a públics diferents i treballa noves dinàmiques de participació i col·laboració.

Cada una d’aquestes seccions conté les seves pròpies activitats. Les més destacades són la gran mostra Després de la fi del món; l’exposició Fenomen fotollibre; el projecte Ageing Democracies; els quinze anys de l’Xcèntric -el cinema del CCCB- i el II Premi Interncional a la Innovació Cultural, que enguany ha augmentat la seva dotació a 20.000 euros, mentre que l’any passat era de 10.000€.

L'exposició "Fenomen fotollibre" vol contribuir a oferir noves perspectives del fotollibre com a futur de la fotografia | ©Buen Javier, 2016

Després de la fi del món serà una exposició que tindrà lloc des del 19 d’octubre fins l’1 d’abril del 2018. La mostra, tot i que versarà sobre el canvi climàtic, intentarà anar més enllà i plantejar com una institució cultural del segle XXI pot abordar de manera innovadora un problema global i complex com aquest. “És un projecte de trauma i empatia sobre com arribarem a la segona meitat del segle XXI, els sacrificis i les renúncies que haurem de fer i la responsabilitat de la nostra generació davant les generacions futures”, relata la institució.

A part de la programació destacada, el CCCB acollirà debats, conferències i tallers de tot tipus. Alguns de ja tradicionals, com la programació continua de Kosmopolis i el dia Orwell; i alguns de nous, com els que giraran al voltant del centenari de la revolució russa de 1917. Sobre aquesta última efemèride, Vicenç Villatoro anuncia que el tractament que se’n farà seguirà la mateixa línia alhora humanística i tècnica de la resta de la programació, amb preguntes com què vol dir avui revolució¸què queda de les grans revolucions o si realment eren tan grans com semblaven.

Elisabet Goula, una de les encarregades de dur a terme la programació de l’any 2017 junt amb Rosa Ferrer, Juan Ainsua i Àngela Martínez, entre d’altres, va explicar a la presentació del programa d’activitats que algunes de les missions de la temporada seran trencar estereotips, mostrar realitats invisibles i tractar els dubtes des dels marges i les perifèries. El CCCB ja ho té tot apunt per interrogar el món que ens envolta sense oblidar el seu segell propi: la mirada humanística i filosòfica dins d’una realitat marcada per la ciència i la tecnologia. Que arribi, doncs, el 2017.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació