Deu anys conservant patrimoni des de la Diputació de Barcelona

El Laboratori de Conservació i Restauració de la Diputació de Barcelona, que treballa per conservar peces artístiques i documentació dels museus i arxius municipals, fa 10 anys

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Al bell mig de Barcelona, en una ubicació que no podem concretar per seguretat, hi ha un espai força desconegut, però que fa una tasca immensa per la preservació i la recuperació del patrimoni. Quan hi entres, et donen la benvinguda eines diverses —manuals i automàtiques—, equips estranyíssims per al visitant i diferents materials amb noms de la taula dels elements, entre altres utensilis enigmàtics.

Es tracta d’un laboratori, no pas mèdic, sinó artístic, malgrat que el mètode científic impera en cadascuna de les intervencions que s’hi realitzen. És el Laboratori de Conservació i Restauració que la Diputació de Barcelona va posar en marxa fa 10 anys per cobrir les necessitats de la Xarxa de Museus Locals, de la Xarxa d’Arxius Municipals i del mateix Fons Històric i Artístic de la Diputació.

Laboratori de Conservació i Restauració de la Diputació de Barcelona | Diputació de Barcelona

Aquest equipament de primer nivell, adscrit a l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació, treballa amb peces de totes les disciplines artístiques i de totes les èpoques. Per aquest motiu, en una jornada laboral qualsevol, és fàcil saltar d’èpoques i estils només canviant de taula on fan feina cadascuna de les seves integrants. Si en una es restauren monedes romanes, a l’altra es treballa en una columna modernista; si en una s’actua amb paciència sobre documents antiquíssims, a l’altra es restaura una obra pictòrica que ha d’aparèixer en una nova exposició.

Al Laboratori de Conservació i Restauració tot sorprèn, i la curiositat que aflora en obrir qualsevol calaixera de seguida és satisfeta gràcies a les respostes diligents de les quatre tècniques que actualment componen aquest servei. Totes elles són expertes en diferents disciplines, perquè per a realitzar aquesta tasca cal molta especialització en diferents matèries: no totes les persones que s’hi dediquen poden conèixer totes les tècniques i materials existents.

De fet, des de fa quatre anys, el Laboratori també dona servei a la Xarxa d’Arxius Municipals amb la incorporació d’una experta en restauració de paper i pergamí, que té cura de la documentació, pergamins, llibres antics i plànols que s’hi envien.

Actualment, al Laboratori es treballa amb elements d’arts decoratives, escultura i pintura, en material arqueològic, paleontològic i etnològic, en diversos revestiments decoratius, documents i obra gràfica. Aquesta enorme capacitat de tractar materials diversos ha permès que, durant els seus deu anys d’existència, el Laboratori hagi pogut intervenir en més de 300 peces dels fons dels museus locals. Si hi afegim les tasques realitzades els darrers quatre anys per als arxius municipals, i les labors de conservació preventiva i curativa de les obres d’art de la Diputació, la xifra augmenta exponencialment.

Procés de restauració de llibres antics al Laboratori de Conservació i Restauració de la Diputació de Barcelona | Diputació de Barcelona

Conservar una herència cultural de gran valor

Totes les peces que han passat pel Laboratori de Conservació i Restauració són d’especial rellevància per al museu o arxiu que n’ha sol·licitat la intervenció. Gràcies a les tasques realitzades, es facilita que aquests equipaments municipals compleixin amb la legislació vigent i, el que és més important, se’ls ajuda a salvaguardar patrimoni local que, sense aquest servei de la Diputació de Barcelona, es podria malmetre, perdent-se així una herència cultural de gran valor.

Ben aviat podrem gaudir de totes aquestes intervencions en un catàleg commemoratiu que s’està elaborant des de la Diputació de Barcelona per difondre la labor del Laboratori. Algunes de les que s’hi recolliran són rellevants per haver estat de les primeres en realitzar-se, com els treballs per tractar un conjunt de pintures sobre tela adherides a un mur procedent d’una casa de Sabadell que es van fer per al Museu d’Art de Sabadell i que actualment es poden visitar en aquest equipament.

També destaquen les diferents col·laboracions amb el Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, per al qual s’han restaurat pintures sobre tela de Joaquim Mir i d’Hermen Anglada i Camarasa, a més de col·laborar i donar suport a les diverses exposicions que ha realitzat.

Procés de restauració d’una peça arqueològica al Laboratori de Conservació i Restauració de la Diputació de Barcelona | Diputació de Barcelona

Tanmateix, no totes les feines es realitzen sobre obres de gran format. Les peces petites també suposen tot un repte per a les professionals del Laboratori, com les que es van restaurar per al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma: 11 dracmes de plata d’imitació emporitana tipus Puig Castellar i algunes dracmes ibèriques d’Empúries. O els estris de bronze d’època romana, entre ells unes pinces, del Museu de Badalona, o les peces que el Museu de Granollers va oferir per a la realització de l’exposició «Caput aut Navis. A cara o creu», sobre com es jugava des dels temps dels ibers i dels romans fins a l’època medieval.

No tot les peces que passen pel Laboratori són arqueològiques, escultòriques o pictòriques. Per al Museu de Manresa es va restaurar una maqueta del reconegut pintor i escenògraf d’òpera Mestres Cabanes i, actualment, es treballa en un reliquiari de plata de finals del segle XVIII o principis del XIX del Museu de la Pagesia de Castellbisbal. 

De vegades, les professionals del Laboratori també han de sortir de la seva seu i desplaçar-se fins al lloc de la intervenció. És el cas de la Casa Alegre de Sagrera, del Museu de Terrassa, que va suposar una actuació de més de tres anys in situ per consolidar i preservar un conjunt de pintura mural amb paisatges present a la sala noble de l’edifici. Tampoc va ser senzilla la restauració de la Font del Museu Palau Mercader de Cornellà, un exemple de treball en equip, amb la col·laboració imprescindible de la brigada municipal.

La llista de feines, en conseqüència, és llarguíssima. Aquests dies, a les xarxes socials podreu trobar moltes de les intervencions que es realitzen, tant per als Museus Locals com per als Arxius Municipals, seguint l’etiqueta #LabRestaura10Anys.

Més informació a www.diba.cat/web/opc/laboratori-de-conservacio-i-restauracio

Font del Museu Palau Mercader de Cornellà restaurada | Diputació de Barcelona

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació