(Des)contextualitzant objectes industrials

“Objectes Sonors” és el nom de la mostra que el Goethe-Institut de Barcelona ha dedicat a l’artista-compositor Erwin Stache. L’exposició acull tres instal·lacions musicals i interactives que es podran veure fins el 15 de febrer al hall de la institució.

 “Objectes Sonors” és el nom de la mostra que el Goethe-Institut de Barcelona ha dedicat a l’artista-compositor Erwin Stache. L’exposició acull tres instal·lacions musicals i interactives que es podran veure fins el 15 de febrer al hall de la institució.

Un cop dins de l’entrada,  observem tot un seguit de rellotges de cucut distribuïts per les parets. Però no són rellotges normals, només tenen una maneta. No marquen cap hora en concret. Els observem i esperem, pacientment, a que sonin. No obstant, no succeeix res. I és que el públic ha de posar ell mateix en marxa la instal·lació, triant a la carta quina melodia vol que toquin els rellotges. Des de Mozart i Beethoven, passant per La Marseillaise, fins al Joan petit quan balla. Cada rellotge articula un cert so, i la coordinació entre tots fa que toquin de manera electrònica aquestes peces musicals. Depenent del contingut de la cançó, la funció dels rellotges canvia radicalment. No és el mateix una melodia de Schumann que la cançó popular francesa Frère Jacques.

Quan ens atansem més cap a l’ascensor que duu fins les dependències del Goethe-Institut, ens trobem un telèfon antic damunt un pedestal. És una escultura? És un ready-made? Segons Stache, aquest vell telèfon esdevé un instrument que, en funció del número marcat, emet el corresponent senyal de connexió per mitjà de dials. A més, diverses veus d’arreu del món se senten en agafar el telèfon. Sembla que s’entenen. I és que Stache pretén transportar-nos al món universal de la música, un món més intel·ligible.

Tot sortint cap al carrer, es troba la instal·lació Hände (Mans). En un vidre de l’entrada hi ha col·locades vuit àrees sensitives amb dibuixos de siluetes d’una mà. En posar-hi el palmell al damunt, s’activen els mecanismes electrònics que fan sonar diversos sons i tons. Són diversos ritmes, no hi ha un compàs definit. Aquesta peça es troba al bell mig del carrer Manso i l’important en aquest cas és que qualsevol vianant que no entri a l’exposició també en pot formar part, accionant aquests mecanismes musicals.

Aquest artista alemany fa vint anys que crea instruments a partir d’objectes i màquines industrials. Erwin Stache descontextualitza la peça, munta un nou objecte i li dóna una nova funció, evidentment en un context diferent. D’aquesta manera, Stache distancia l’arquetípic ús dels objectes per traslladar-los a un espai expositiu, on la interacció amb el públic és molt important. “Jugar” amb les obres és un dels punts claus de la mostra. Experimentar amb els nous objectes i entendre el procés de canvi que s’ha dut a terme són les tasques amb què el públic intervé en l’exposició.

Durant la inauguració de la mostra, l’artista va oferir un concert amb un dels seus instruments. Un concert experimental, amb tocs de música electrònica, resultat del reaprofitament de materials reciclats. Però Stache no només se centra en reutilitzar certs objectes industrials, sinó que va més enllà i realitza un estudi de la història de les màquines que utilitza.

Objectes Sonors. Erwin Stache. Goethe-Institut. Carrer Manso, 24 (Barcelona). Del 25 de gener al 15 de febrer de 2013.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació