Cultura per a un món més sostenible

El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla organitza per quarta vegada el Festival de l’Educació per la Sostenibilitat (FES), que tindrà lloc els dies 7 i 8 d’octubre.

L’objectiu del Festival d’Educació per la Sostenibilitat (FES), organitzat pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, és promoure a través de múltiples propostes culturals petits canvis per fer que el planeta sigui un indret més sostenible a nivell ambiental, social, econòmic i cultural. Durant dos dies (7 i 8 d’octubre), l’equipament de l’Espluga de Francolí s’omplirà d’activitats per a professionals docents i per al públic familiar en general.

Un taller del festival d’Educació per la Sostenibilitat

El primer dia, divendres, se celebrarà una jornada professional adreçada a docents interessats a treballar la sostenibilitat a les aules. Ara bé, la jornada principal serà el dissabte 8 d’octubre, de caràcter lúdic i destinada a un públic familiar, que comptarà amb tallers per a totes les edats, espectacles, projeccions de cinema i altres activitats.

Per tal d’assistir-hi caldrà, en el cas de la jornada professional, una inscripció prèvia que serà gratuïta; i, per la jornada familiar, l’entrada tindrà un cost de 5 euros, amb l’excepció dels menors de 3 anys, per a qui el festival serà gratuït. Les entrades es poden aconseguir a la pàgina web del Museu de la Vida Rural.

La filòsofa Lali Bosch obrirà la jornada professional del FES amb la ponència «El meu nom és Univers»; un recull d’entrevistes a personalitats de prestigi internacional en els camps de la cultura, tant humanística com científica. A continuació, es desgranaran cinc experiències educatives i culturals enfocades a la sostenibilitat.

La jornada professional acabarà amb dos tallers: «Nilak a l’escola» i «El Taller Les Eines». El primer, impartit pels artistes del projecte NILAK, proporcionarà alguns instruments per abordar a través del cos conceptes que es treballen a primària i secundària, mostrant així una via d’aprenentatge poc explorada en els centres educatius. Mentre que «El Taller Les Eines» proposarà als participants endinsar-se en el patrimoni oral a través de cançons populars que parlen del camp, on se’ls interpel·larà per trobar-hi diferències respecte l’actualitat i fites de cara al futur.

Pati del Museu de la Vida Rural

Dissabte 8 d’octubre, el FES familiar s’encetarà amb molt de ritme: contacontes amb música i moviment a càrrec de La Musca, seguida de dos tallers i un tast de vins per als més grans. Dins de la programació destaca l’espectacle participatiu A quant va la mel?, de La Tresca i la Verdesca, ple de jocs i música en directe dirigida a tots els públics. També l’obra Una pedra a la sabata, una peça de teatre visual amb textos de Perejaume i Joan Brossa, sota la direcció del titellaire català Joan Baixas.

L’agenda de dissabte també inclourà un fragment de l’espectacle de circ RUNA d’Amer Kabbani o La Filomena se’n va al mercat que combinarà la música tradicional amb l’alimentació i que ja vam poder gaudir a la passada edició de l’Ésdansa, tal com ens va explicar Jaume Forés Juliana en aquesta crònica. Durant tot el dia s’oferirà en sessió contínua el taller «Quina canya!», especialment indicat pels amants de les manualitats, atès que consistirà en la construcció de joguines i instruments populars fets de canya. Per últim, Xarim Aresté, poeta, pintor i músic, clourà el FES amb un concert del seu nou disc Ses entranyes (RGB Suports).

Al llarg del dissabte, el Museu de la Vida Rural també dinamitzarà cinc activitats que formen part de la seva proposta educativa cultural per la sostenibilitat. Es tracta d’activitats que s’ofereixen de forma regular al centre, especialment dirigides a grups escolars, i on es tracten temes com la gestió de l’aigua, la resiliència o els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

A banda de totes aquestes activitats, el FES també comptarà amb un berenar de pa amb xocolata popular i, al llarg de les jornades, es podran degustar diversos plats i entrepans de menjar ecològic i de proximitat a la Guingueta del Museu.

Tant si sou docents com famílies compromeses amb la sostenibilitat, el FES serà un punt de trobada on a través de la cultura us podreu inspirar per a dur a terme activitats educatives que vetllin pel planeta. Hi ha res millor que la cultura per aprendre? Si ja us heu engrescat a anar-hi, podeu consultar el llistat d’activitats complet i la resta d’informació a la pàgina web del Museu de la Vida Rural d’Espluga de Francolí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació