Cristina Fernández Cubas: Viatjant a ‘allò altre’ des de qualsevol indret

La primera edició del festival literari MOT, que se celebra a cavall de Girona i Olot, dedica tota una setmana a explorar el gènere fantàstic. Gerard Olivé ha assistit a la conferència de Cristina Fernández Cubas.

La primera edició del festival literari MOT, que se celebra a cavall de Girona i Olot, dedica tota una setmana a explorar el gènere fantàstic. Gerard Olivé ha assistit a la conferència de Cristina Fernández Cubas.

En aquest sentit, MOT pot presumir de comptar amb una sèrie de conferenciants que juguen a la primera divisió d’aquest gènere, començant pel comissari del festival, David Roas. Però, si hi ha algun autor que no només juga a primera divisió del fantàstic sinó que, a més, és el guanyador (guanyadora en aquest cas) i, per tant, el gran referent, és Cristina Fernández Cubas.

Doncs bé, la primera edició del festival MOT ha aconseguit comptar amb la presència de Fernández Cubas, una de les figures imprescindibles del gènere fantàstic, que el passat 3 d’abril va presentar una conferència titulada “viatjant a “allò altre” des de qualsevol indret” un títol que, segons l’autora, defineix la seva manera d’escriure. En aquesta “xerrada” va exposar, entre d’altres, els seus referents literaris; va parlar sobre la inspiració de les seves obres i va explicar la seva visió de la realitat. Tot un luxe per a la primera edició d’un festival cridat a ser una de les cites ineludibles del món editorial.

I és que, com no podia ser d’una altra manera, Fernández Cubas havia de participar sí o sí en un festival dedicat al fantàstic. De fet, el mateix Roas (gran coneixedor de la seva obra) va explicar que “en el moment que vam decidir muntar aquest festival, estava segur que ella hi havia de ser… si s’havien de canviar de dates, ho canviàvem perquè ella vingués. És la gran mestra del fantàstic.”

El mateix David Roas reflexionava en un article publicat l’any 2007, sobre l’obra de Fernádez Cubas, afirmant que els contes de l’autora “persegueixen dos motius fonamentals: D’una banda, inquietar el lector amb la presència d’éssers i fenòmens inexplicables i, per l’altra, indagar en el costat fosc de la realitat.” Justament, aquesta és la premissa fonamental de les històries de Fernández Cubas. La realitat, la quotidianitat explorades des de l’altre costat, des del costat desconegut. En aquest sentit el mateix Roas afirma que “el fantàstic obre una esquerda a la realitat quotidiana per posar en dubte l’aparent estabilitat en la qual creiem viure”.

En la conferència realitzada per Fernández Cubas, la mateixa autora destacava que les situacions quotidianes presents en la seva obra acaben representant llocs des d’on es viatja fins al desconegut, en un instant en què aquest viatge esdevé inesperat i, per tant, inestable. Una realitat desconeguda provoca certa inquietud en el lector.

La mateixa Fernández Cubas parlava de la seva percepció de la realitat i del que suposa per la creació de les seves obres: “La realitat no és plana, està plena de forats negres, successos inexplicables. La raó deixa un espai molt ample a tot el desconegut, i aquesta és la posició que adapto a l’hora d’escriure.”

L’autora va afirmar que durant el dia, hi ha moments en què les persones somiem, en què allò fantàstic pren el protagonisme de les nostres vides, o en què, des d’aquesta posició fantàstica, es pot contemplar tot allò que desconeixem. Aquesta reflexió pren especial significat en una conferència titulada “viatjant a allò altre des de qualsevol indret”. Perquè, tal com afirma Roas “el fantàstic provoca l’estranyesa de la realitat, que deixa de ser familiar i es converteix en alguna cosa incomprensible, amenaçadora.”

El descregut

A la conferència, que va tenir lloc en el marc del festival, l’autora també va aprofundir en les seves creences a través de la figura d’aquell que no creu en el desconegut, que sempre intenta trobar una resposta racional a allò que moltes vegades és inexplicable. Una figura que la mateixa Fernández Cubas va anomenar “el descregut”. Per a introduir-la va utilitzar les obres de dos referents. D’una banda el conte Magnetismo de l’autor francès Guy de Maupassant i, de l’altra El cuento mil y dos de Scheherazade d’Edgar Allan Poe.

El relat del conte de Maupassant, situa al centre de la narració la figura d’un personatge que refusa vàries històries relacionades amb el magnetisme. Fernández Cubas, en una interpretació magistral del relat, va desmuntar la figura del descregut considerant que Maupassant havia parlat del subconscient molt abans que Freud publiqués el seu llibre “Interpretació dels somnis”.

En el mateix sentit, va destacar l’obra de El cuento mil y dos de Scheherazade de Poe (un dels seus grans referents perquè, segons l’autora, sempre mostra allò que no és), on Sheherazade narra una nova aventura de Simbad on hi descriu monstres, parla de coses desconegudes… De manera que el sultà s’enfada i Sheherazade promet no explicar-li cap més relat. En aquest context, segons Fernández Cubas, la història és real per Sheherazade, però no pel Sultà, de manera que cadascú creu en allò que vol creure.

En tot cas el descregut és una figura en la qual molts de nosaltres ens volem sentir representats per a explicar successos que, des d’un punt de vista racional, no troben una explicació convincent. Certament, les èpoques han canviat i, actualment, tenim més coneixement del que es tenia en èpoques pretèrites, de manera que ens podem recolzar d’una manera més concisa, en determinats aspectes per rebatre situacions aparentment desconegudes. És en aquesta línia que Cristina Fernández Cubas afirmava que “allò desconegut és molt ampli… Tot el que no coneixem, tot el que no podem explicar, és on els descreguts hi posen la raó, encara que la raó, no és la mateixa en una època que en una altra. Els coneixement d’una època no són els mateixos”. En aquest sentit, l’autora va afegir que “avui hem d’introduir el desconegut d’una manera més cauta, perquè el lector s’ho cregui. Si l’escriptor es creu el que escriu, el lector també s’ho creurà, si l’escriptor riu, farà riure al lector; i si té por farà passar por al lector.”

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació