Clapés, l’artista que va partir peres amb Gaudí

Dimarts 14 de setembre a les 17.50h es presenta a La Setmana el llibre 'Aleix Clapés. L'enigmàtic pintor de Güell i Gaudí', que ha publicat la Diputació de Barcelona arran de l'exposició del Palau Güell.

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

“Clapés ha sigut un home molt valorat i alhora molt menyspreat”, diu l’historiador i crític de l’art Josep Casamartina mentre assenyala els quadres de l’artista que trobem al Palau Güell. Amb motiu del centenari de la mort del pintor Aleix Clapés (Vilassar de Dalt, 1846 –Barcelona, 17 de desembre de 1920), la Diputació de Barcelona organitza en aquest edifici l’exposició Aleix Clapés, l’enigmàtic pintor de Güell i Gaudí, que es podrà visitar fins al 30 de maig del 2021 i que vol mostrar una mirada nova sobre el vilassarenc.

Fragment de l'autoretrat d'Aleix Clapés (1902) | Foto: Museu Nacional d'Art de Catalunya
Fragment de l’autoretrat d’Aleix Clapés (1902) | Foto: Museu Nacional d’Art de Catalunya

De la vida d’Aleix Clapés i Puig no se’n sap gaire cosa. Ha passat a la història com un personatge misteriós i “el seu arxiu és molt poc arxiu”, explica Josep Casamartina, cocomissari de la mostra Aleix Clapés, l’enigmàtic pintor de Güell i Gaudí junt amb Carlos Alejandro Lupercio Cruz, actualment resident a Mèxic, doctor en Teoria i Història de l’Arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya i especialista en el pintor. Clapés es va formar a Reus i a Barcelona, a l’Escola Provincial de Belles Arts, coneguda com a Llotja. A Barcelona es va relacionar amb els grans noms de l’època, però d’ell se’n guarden pocs documents, fet pel qual l’envolten tot de misteris.

“Això és molt Clapés”, diu Casamartina mentre assenyala l’autoretrat que l’artista va pintar el 1902, on la seva figura té uns traços difuminats, però en canvi, els seus ulls són expressius i marcats; “feia un tractament gairebé abstracte de la pintura, amb un expressionisme avant la lettre.” El protagonista de l’exposició va elaborar tant pintures de cavallet com murals, sovint amb un estil tenebrós i personal que el crític de l’art que ens guia arriba a descriure com a “necrofílic”. Està demostrat que li van encarregar diverses pintures sobre difunts.

Entremig de la pintura realista i sovint agradable de Ramon Martí i Alsina, Modest Urgell, Ramon Casas, Santiago Rusiñol i altres artistes catalans que van excel·lir al tombant del segle XX, Clapés “era una rara avis, per això queda desclassat”, creu Casamartina. Al Palau Güell també veiem mobiliari suposadament dissenyat per l’artista, encara que Casamartina creu que tant per l’estil de les peces, com per la qualitat que tenen, com perquè no s’ha trobat gaire més mobiliari dissenyat per ell, probablement darrere les cadires que s’exposen hi havia la mà de Gaudí, “que ajudava sovint als seus amics”.

Sant (amb dedicatòria a Ramon Casas, 1885) | Pintura: Aleix Clapés, Col·lecció Vendrell Boix | Foto: Jordi Puig
Sant (amb dedicatòria a Ramon Casas, 1885) | Pintura: Aleix Clapés, Col·lecció Vendrell Boix | Jordi Puig / Diputació de Barcelona

Durant les dues darreres dècades del segle XIX, Clapés va comptar amb admiradors fidels entre els crítics més influents i destacats de l’època, però també va tenir detractors implacables i enemistats cèlebres. Destaca l’amistat íntima que va tenir amb Antoni Gaudí durant molts anys, fins que es va trencar cap al 1911, arran d’una disputa per la tria d’artistes de la Pedrera. A més, Clapés va comptar amb l’afecte d’Eusebi Güell, que també es va acabar trencant. 

El protagonista de la nova exposició del Palau Güell va arribar a ser l’artista preferit del senyor Pere Milà i Camps, promotor de la Pedrera. Ara bé, Milà tenia amb ell interessos al marge de l’art. Tot i que de cara a la galeria, el mecenes era un home profundament catòlic i practicant, es creu que portava una doble vida i que va fer un pacte amb Clapés per tal de fer-li pagaments més alts de l’habitual (que el pintor no cobrava íntegrament) i així dissimular les despeses que tenia amb amants. El vilassarenc també va comptar amb la simpatia d’artistes com Santiago Rusiñol i Ramon Casas, amb qui va compartir la seva admiració absoluta per El Greco.

A més de dedicar-se a la pintura, el protagonista d’aquesta exposició també va practicar la fotografia, i va ser editor i botiguer. Va tenir fama i reconeixement a la Barcelona del tombant de segle i va fer diners, però també els va perdre; la seva vida i la de la seva família oscil·lava entre la ruïna i riquesa. Va morir totalment arruïnat als setanta-quatre anys mentre pintava uns murals a l’Institut Mental de la Santa Creu, al districte d’Horta. Casamartina insisteix en tots els interrogants que envolten l’obra i la vida de l’artista; entre ells, la possibilitat que Clapés estigués fent un mural al manicomi perquè hi estava internat.

L'impressionat "Hèrcules buscant les Hespèrides" (1890) d'Aleix Clapés, presideix la sala de passos perduts abans d'entrar al saló central | Foto: Jordi Puig
L’impressionat “Hèrcules buscant les Hespèrides” (1890) d’Aleix Clapés, presideix la sala de passos perduts abans d’entrar al saló central | Jordi Puig / Diputació de Barcelona

Un recorregut per l’obra de Clapés 

Hi ha diversos espais de Barcelona que compten amb obra de Clapés. El Palau Güell mateix compta amb diverses obres seves que es mostren de forma permanent a l’avantsala, la Sala dels Passos Perduts i el Saló Central. A tot això, ara s’hi suma la mostra antològica Aleix Clapés, l’enigmàtic pintor de Güell i Gaudí, que es troba a la sala d’exposicions temporals. Aquesta revisió amb caràcter exhaustiu de l’obra de Clapés es pot completar amb visites a la Pedrera (amb la decoració mural dels vestíbuls i els patis, també obra seva), l’Hospital de Sant Pau (on hi ha instal·lat, des de poc després de la seva mort, el quadre més gran que va pintar mai) i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (a les sales dedicades a Gaudí i el Modernisme).

L’exposició en qüestió ha estat possible gràcies a la col·laboració de diverses entitats: el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, els Museus de Sitges, el Centre de Lectura de Reus, la família Real-Clapés, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, la Fundació Catalunya La Pedrera, Sant Pau Recinte Modernista, Palau Antiguitats i diversos col·leccionistes particulars, gràcies als quals al Palau Güell hi podem veure obres de Clapés que no s’havien vist públicament abans.

Trobareu més informació sobre l’exposició al web del Palau Güell.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació