Benvinguts a… El Vernissatge!

Avui us presentem un projecte digital singular: El Vernissatge, una plataforma multimèdia que aborda l’art català contemporani des del ritual protocol·lari (i potser caduc) de la inauguració

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

El Vernissatge es va gestar la tardor de 2021, quan la Mercè Vila Rigat, la Diana Juanpere i la Gemma Peiró es van proposar de crear un espai de socialització del món dels museus i galeries. “Vam acordar crear un espai web que fes de teló de fons per una colla de personatges que diran el que vulguin i com vulguin sobre l’exposició que s’hi presenta”, diu Gemma Peiró. A cada “falsa” inauguració, l’artista protagonista és entrevistat en vídeo i presta -digitalment- obres que es reproduiran al web i xarxes de projecte. “La nostra voluntat és obrir diàleg per divulgar la creació contemporània catalana des de punts de vista i trajectòries diverses”, diu Mercè Vila Rigat. El Vernissatge es postula com “una plataforma multimèdia que es proposa una posada en escena per crear l’oportunitat de parlar d’art de forma desinhibida i des d’un espai i fórmules poc convencionals”, afegeix Diana Juanpere, tercera instigadora d’un projecte que també compta a l’equip amb el fotògraf i realitzador audiovisual Cesc Maymó.

Pere Noguera, primer convidat de la segona temporada d'El Vernissatge, acompanyat d'esquerra adreta per Gemma Peiró, Diana Juanpere, Mercè Vila Rigat i Cesc Maymó. © Cesc Maymó
Pere Noguera, primer convidat de la segona temporada d’El Vernissatge, acompanyat d’esquerra adreta per Gemma Peiró, Diana Juanpere, Mercè Vila Rigat i Cesc Maymó. © Cesc Maymó

El primer episodi d’El Vernissatge, dedicat a Isabel Banal i Xifré (Castellfollit de la Roca, 1963)  es va publicar el 21 de març del 2022. Després de publicar dos episodis més dedicats a Ignasi Aballí i Jose Bonell, aquest dilluns 17 d’octubre a les 20h El Vernissatge llança el primer episodi de la segona temporada.

Un artista per cada capítol

Les tres galeristes-comissàries d’El Vernissatge escullen els artistes contemporanis catalans que protagonitzen les exposicions imaginàries. En la tria hi intervenen els interessos artístics de l’equip però, també, la voluntat de cedir espais tant a artistes consolidats com a artistes en projecció; d’edats, gèneres i tècniques variades. A banda de l’artista protagonista, cada temporada compta amb una nòmina de convidats provinent de camps diversos que tenen l’encàrrec de compartir allò que l’exposició els evoca. En aquesta primera temporada, els convidats d’El Vernissatge han estat Jordi Vernís (Filòsof i historiador de l’art), Maria Alzamora (fotògrafa), Martina Aixuan Quiles (estudiant), Núria Graham (músic), Vicenç Altaió (escriptor), Gisela Chillida (comissària), Martí Sales (Poeta) i Clàudia Pessarodona (Xef)  

“Com passa a totes les inauguracions i paral·lelament a les obres/temes/artistes protagonistes, hi ha un públic que rep la proposta i hi reacciona”, explica Mercè Vila Rigat. “El Vernissatge recull això: el moment, el diàleg paral·lel. Cadascun d’ells desenvolupa un rol (la fotògrafa, la xef, el dissenyador…) que guia el tipus d’aportació que fa” afegeix. Gràcies a l’absència de límits de l’espai expositiu, les seves creacions literàries, artístiques i/o audiovisuals es formalitzen de manera variada i són un catàleg de les possibilitats expressives que brinda la cultura digital.

L’entrevista

L’equip d’El Vernissatge entrevista en profunditat els artistes protagonistes, amb un tema escollit com a subterfugi i fil conductor de la producció. ”Defugim l’agenda setting i apostem per l’atemporalitat”, diu Diana Juanpere. “A fi d’apropar els artistes al públic, les entrevistes tenen lloc als seus estudis i cases. La durada mitjana és de 40 minuts, temps molt superior al que els mitjans convencionals dediquen a temes culturals, i aquí és clau el paper de Cesc Maymó, realitzador audiovisual i quart membre de l’equip. “A més del tema conductor de cada capítol, s’interroga els artistes sobre els pros i contres de les inauguracions i de l’estat actual del panorama artístic -tant creatiu com d’exhibició- de Catalunya”, diu Mercè Vila Rigat. “El nostre web -i canal de Youtube- funciona, mica en mica, com un arxiu obert”, afegeix Gemma Peiró.

Nova temporada

La segona temporada arrenca aquest dilluns 17 d’octubre amb l’artista Pere Noguera com a protogonista. Els convidats d’aquesta temporada, que s’estendrà fins al desembre, seran Jordi Garrido (Historiador de l’art i artista low-cost), Les Kunst (les senyores de l’art), Pau llop (dissenyador gràfic i tastaolletes), Pau Minguet (comissari i pagès), Vignesh Melwani (cantant i arteïsta) i Irene Vicente (treballadora i pensadora de les arts escèniques).

Recuperem aquí sota els tres capítols de la primera temporada, corresponent a la primavera i estiu de 2022.

 1— El viatge amb Isabel Banal i Xifré (Del 21 de març al 8 de maig de 2022). Tots els camins porten a Roma

Isabel Banal Xifré (Castellfollit de la Roca, 1963) sempre s’ha considerat una nena de poble. Per això viu i treballa entre Barcelona i Abella de la Conca, un petit poble del Pallars Jussà on retroba la vida de la seva infància, que va marcar indiscutiblement els interessos que l’han acompanyat durant la seva trajectòria, més de trenta anys treballant com a artista i docent i exposant a nombroses galeries i espais del país.  L’interès pel paisatge i els treballs del món rural, el color blanc amb el que presenta petits objectes -que recorden les figures de pessebre encara per pintar- són alguns dels aspectes més representatius de la seva obra. Però més enllà d’això, molts dels seus projectes porten implícit la idea de viatge. Alguns ens parlen del viatge desitjat i investiguen la mirada buida del turista, altres evoquen el viatge forçat i la duresa de l’exili, però sempre hi ressona l’interès per la mobilitat, el traginar, l’anar i venir també de les persones que feinegen a la ciutat o al camp.

EPISODI https://www.elvernissatge.cat/1-el-viatge

ENTREVISTA https://www.elvernissatge.cat/1-entrevista-isabel-banal

2 — La pols, amb Ignasi Aballí (Del 9 de maig al 19 de juny de 2022). Pols som i en pols i ens pols convertirem

Ignasi Aballí (Barcelona, 1958) va estudiar Belles Arts i es va especialitzar en pintura, però ben aviat va trobar en les qualitats dels materials quotidians -com la llum, el Tipp-Ex o la pols- la possibilitat de portar al límit la noció de pintura fugint de l’acció de pintar. La pols, contra la que lluitava a l’estudi, va passar de ser un element de rebuig a ser un material que, dins d’una vitrina o en un llenç, evoca la idea d’erosió del món i d’estat terminal. Però sobretot, aquest element que ens envolta porta intrínsec el pas del temps i la invisibilitat, temes que han acompanyat sempre la seva obra, en què el concepte predomina sobre una imatge que suggereix, des del gest mínim, idees com la fragilitat, l’absència, l’error o la correcció. També amb l’interès d’analitzar el llenguatge i classificar la realitat més immediata, la seva obra parteix d’una subtil ironia i d’una doble reflexió: la capacitat que té el treball artístic d’oferir un temps més lent i la possibilitat de l’artista– i alhora la contradicció- de produir menys en un món ple d’imatges.

EPISODI https://www.elvernissatge.cat/2-la-pols

ENTREVISTA https://www.elvernissatge.cat/2-la-pols-entrevista-ignasi-aballi

3 — La por amb Jose Bonell (Del 27 d’agost al 7 d’agost) Es diu el pecat però no el pecador

Jose Bonell (Barcelona, 1989) és pintor de pors i misteris. Als seus quadres hi reconeixem espais que ens són quotidians però alguna cosa no ens hi encaixa: pressentim trampes, estem en tensió perquè l’escena pintada és insuficient i no podem endevinar el desenllaç. I és que la por, font inesgotable d’inspiració, es converteix constant. No és una por paralitzadora, és una por fèrtil, que esperona, i que empeny l’artista a projectar infinites escenes ambigües i plenes d’incògnita. Un braç carregat de rellotges aturats a la mateixa hora, acumulacions de rates, dentadures que no deixen de xerrar com cotorres conformen l’imaginari de Jose Bonell que, des del seu estudi de Barcelona, ha aconseguit fer-se un lloc a galeries i col·leccions nacionals i internacionals. Des del Vernissatge brindem per la calma tensa sobre tela i desitgem llarga vida als pintors de cavallet. 

EPISODI https://www.elvernissatge.cat/3-la-por

ENTREVISTA https://www.elvernissatge.cat/3-la-por-entrevista-jose-bonell

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació