Barcelona Gallery Weekend, l’art no és inaccessible

Hi ha una millora en la salut del panorama artístic de Catalunya

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

“Creiem que hi ha una millora en la salut del panorama artístic de Catalunya”, diu Àlex Nogueras, president d’Art Barcelona, l’associació de galeries de la ciutat. Amb aquest sentiment de renaixença torna enguany el Barcelona Gallery Weekend, una cita on vint-i-vuit galeries d’art contemporani exposen els seus artistes arreu de la capital.

El Barcelona Gallery Weekend arriba a la quarta edició ampliant a cinc els seus dies d’activitat, entre el 26 i el 30 de novembre. Aquest 2018 ve marcat per un augment en les institucions participants: cinc galeries més formen part de la programació, que en total en suma vint-i-vuit. “La majoria d’elles presenten projectes que han pensat expressament pel Gallery Weekend”, explica Susanna Corchia, directora de l’esdeveniment.

Les galeries treuen les seves millors gales no només perquè és el Gallery Weekend, sinó perquè aprofiten la festa per inaugurar la temporada. Entre elles hi trobem projectes relativament nous i també institucions que han repensat el seu funcionament, com ara la Galeria Cromo, l’Arte Aurora Galería, la L&B Contemporary Art o la Pigment Gallery. En total, s’exposaran 46 artistes nacionals i internacionals, emergents i consolidats.

El Barcelona Gallery Weekend compta amb un pressupost que ronda els 18.000€, sustentat sobretot per ajudes públiques: un 66% de la partida prové del sector públic; un 27% és aportació pròpia i un 7%, aportació privada. Precisament aquest és un tema de controvèrsia en el sector. “Ens ha costat moltíssim aconseguir les aportacions privades perquè ens costa convèncer que aquest no és un projecte privat, sinó que és per la ciutat”, diu Àlex Nogueras, “Si tinguéssim una Llei de Mecenatge en condicions, les empreses tindrien incentius per col·laborar amb nosaltres”.

Susanna Corchia, directora de l’esdeveniment, apunta que amb les empreses que han col·laborat des del principi sempre ha funcionat tot amb “molta naturalitat”, però també expressa el seu anhel d’augmentar el suport per part d’agents privats. El Barcelona Gallery Weekend vol posar en valor els espais artístics barcelonins i, a més, és un festival totalment gratuït per al públic.

Entre les novetats d’aquesta edició destaca el programa Artévete, que pretén apropar el públic a l’adquisició d’obres d’art. “No tot l’art és inaccessible”, diu la directora, que a més no fa servir la paraula “col·leccionista” sinó que prefereix parlar de “nou comprador”, perquè creu que el llenguatge també és una de les eines que cal utilitzar per “arribar a persones que visiten galeries però que mai s’han atrevit a comprar obres”.

L’objectiu d’Artévete és construir una comunitat que regeneri i potenciï el context cultural actual, fent-se còmplice d’associacions de col·leccionistes, clubs privats, empreses, institucions, escoles privades i universitats. “No volem que sigui res massa formal, sinó que realment es creï una comunitat”, assegura Corchia. Per això el programa inclou visites guiades, trobades i actes socials, a part d’agrupar tot d’obres de les galeries valorades en menys de 2.500€. Per participar cal inscriure’s prèviament.

A les 28 galeries que enguany participen a la Barcelona Gallery Weekend s’hi sumaran cinc intervencions artístiques en indrets singulars de la ciutat de Barcelona i de la seva província (en municipis com l’Hospitalet de Llobregat i Santa Margarida i els Monjos). Aquestes estan comissariades per Glòria Picazo Alexandra Laudo, s’agrupen sota el nom Composicions i ens conviden a explorar la ciutat amb una mirada renovada. Per exemple, els artistes Anna Dot Aldo Urbano faran una intervenció a les Torres Venecianes de Barcelona, a la Plaça Espanya, i els visitants hi podran entrar per veure la proposta artística.

A més, hi haurà tres rutes guiades -per a professionals, per al públic general i per a nous compradors- que han estat dissenyades per tal que tothom pugui acostar-se fàcilment a les galeries i els seus artistes. Paral·lelament, les mateixes galeries participants i nombrosos museus i centres culturals barcelonins, entre altres institucions, se sumaran al festival proporcionant diversos avantatges per als visitants professionals de Barcelona Gallery Weekend 2018.

Una de les principals novetats de l’edició d’enguany és la posada en marxa del BGW Village, un recinte polivalent que funcionarà com a espai de benvinguda i punt de trobada, informació i descans. Estarà obert a tota la ciutadania durant els cinc dies de l’esdeveniment i tindrà com a seu la Fundació Antoni Tàpies. Els visitants hi podran recopilar tot el material informatiu sobre Barcelona Gallery Weekend 2018, així com conèixer els organitzadors, prendre un cafè i fer una pausa durant les diverses rutes i visites.

Per acabar, la Barcelona Gallery Weekend compta amb la col·laboració de la Fundación ARCO per oferir al seu públic general les rutes guiades ARCO GalleryWalk, una iniciativa que permet visitar les galeries d’art amb l’objectiu d’acostar al públic el treball dels artistes i poder establir relació amb les galeries que formen part de l’esdeveniment.

Més informació al web de Barcelona Gallery Weekend.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació