Artistes i creadors fan pinya contra la precarietat

Més de 80 associacions d’arreu de l’estat donen suport a l’Estatut de l’Artista que ha presentat el CoNCA

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

Només en els últims deu anys, les ajudes públiques destinades a la cultura han disminuït un 40%. Les dificultats amb què es troben els artistes i creadors per viure del que fan, fins i tot si tenen una certa reputació, són enormes, constants, i es veuen obligats, per sistema, a adaptar-se a la temporalitat i a la intermitència de contractes, a la irregularitat d’ingressos i a l’escassetat de salaris. Igual que li passa al personal tècnic i auxiliar que també participa en el seu procés de treball. Res ens pot sorprendre si tenim en compte que la Generalitat tan sols destina un 0,7% del pressupost al sector cultural.

Davant d’aquesta situació (precarietat econòmica i legal), el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va presentar fa tres anys l’Estatut de l’Artista, l’Autor/Creador i el Treballador de la Cultura, perquè entenia que hi havia una necessitat clara de trobar un marc regulador el més unitari i consensuat possible que servís per reconèixer la feina de les persones que viuen, malviuen o intenten viure fent d’escriptors, músics, pintors, fotògrafs, actors, etc, i al mateix temps per dotar-los d’estratègies i mecanismes que els permetessin dedicar-se a la seva feina amb més garanties: més drets laborals, atorgament de prestacions socials, reducció de l’IVA cultural i modificació de la llei de Propietat Intel·lectual.

El CoNCA ha presentat dimecres les conclusions finals i les propostes de millora que formen part de l’Estatut, però no només pel que fa a l’àmbit català, sinó en relació amb tot l’estat espanyol. Són un total de 36 propostes, 12 de les quals considerades “urgents” segons ha explicat la vicepresidenta Gemma Sendra durant la presentació que s’ha fet a l’Auditori del Macba, acompanyada del president Carles Duarte i de representants de bona part de les branques del sector cultural en aquest país:

Patacho Recio (Junta d’Autors de Música i coordinador del document), Àlex Casanovas (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya), Xevi Dorca (Associació de Professionals de la Dansa), Daniel Gasol (Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya), Xavi Ramiro (Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya), Bel Olid (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana), Guillem Arnedo (Associació de Músics de Jazz i Música Moderna), Judit Collell (Junta de l’Acadèmia del Cinema Català) i Josep Maria Civit (Associació de Directors de Fotografia d’Espanya) han explicat els punts més destacats del document marc, ordenats segons una “agenda de prioritats”. El setembre vinent serà debatut en una subcomissió al Congrés dels Diputats.

Compatibilitat entre drets d’autor i jubilació

Quines són les propostes que sobresurten? Aplicar un IVA superreduït (4%) a la cultura, emprendre mesures concretes per evitar l’ús abusiu de la contractació mercantil dels anomenats falsos autònoms, redefinir el concepte d’artista, regular els incentius fiscals i el mecenatge, garantir els drets d’autor i fer compatible la situació d’activitat artística amb la de jubilació, més protecció per a creadors i artistes en l’entorn digital, impulsar un acord amb l’administració per a l’educació artística i reclamar una atenció especial als col·lectius de professionals del circ i la dansa per la curta durada de la seva carrera i l’elevat risc de lesions.

Més de 80 associacions d’arreu de l’estat donen suport a l’Estatut de l’Artista, una demanda conjunta i legítima que simplement exigeix un tracte just, equitatiu i compensatori de tot el que duen a terme artistes i creadors a la societat i per la societat. Amb l’ai a la cultura, estarem atents al que passi el mes setembre.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació