Antonio López mostra una cinquantena d’obres a Lleida

Una selecció de l'obra del pintor i escultor Antonio López està exposada a la Fundació Sorigué de Lleida. Isaïes Fanlo la visita i n'escriu les impressions rebudes.

Isaias Fanlo

Isaias Fanlo

Gestor cultural i escriptor. Doctorand per la Universitat de Chicago.

La Fundació Sorigué de Lleida ens ofereix la possibilitat d’endinsar-nos en l’obra del pintor Antonio López (Tomelloso, 1936) d’una manera excepcional. I no és una frase feta: la mostra, que recull una cinquantena de dibuixos, escultures i pintures d’una de les figures més destacades en el panorama artístic estatal, ens permet descobrir la realitat d’una de les llegendes que han acompanyat a l’artista des de l’inici de la seva trajectòria.

Antonio López dedica a cada obra un esforç intel·lectual encomiable. Amb la intenció de capturar de la manera més fidedigna possible la incidència de la llum natural sobre un objecte o sobre un paisatge, és capaç de treballar única i exclusivament a les hores (i els dies) en què el sol se situa en el punt que ell considera òptim. Això fa que el procés de creació d’una obra es pugui prolongar anys.

El que no és tan habitual és que l’artista mostri l’obra inacabada. Gran encert: sens dubte, un dels punts de més interès de l’exposició és poder veure les pintures sortides de l’estudi de l’artista. Com si, d’alguna manera, poguéssim entrar en el seu taller i ser testimonis del procés de creació de les obres. Apunts sobre el llenç, marques per traçar la perspectiva, edificis mig esbossats, taques de color provisionals i expressives… talent en estat pur. A més d’aquestes obres, que algun dia penjaran de les parets de museus i col·leccions privades, a la mostra hi podem trobar algunes de les creacions més destacades de l’artista, com ara una còpia de l’home nu (l’original és al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, a Madrid), un estudi de la Dona de Coslada, Estudi amb tres portes (extraordinari dibuix que pertany a la Col·lecció de la Fundació Sorigué), un extraordinari baix relleu de la seva dona i, probablement un dels punts àlgids de la mostra, Madrid des de Torres Blancas, llenç monumental en el qual l’artista va invertir vuit anys de feina per generar un treball rigorós sobre el color i la llum.

La vàlua de l’exposició que es pot veure, de manera gratuïta i amb reserva prèvia, a la Fundació Sorigué, és enorme tenint en compte que és el primer cop que es pot veure una selecció de l’obra d’aquest artista a Catalunya. Després de les grans retrospectives al Museu Thyssen de Madrid i al Museu de Belles Arts de Bilbao l’any passat, li ha arribat el torn a Lleida. A més de l’exposició, la ciutat es prepara per rebre l’obra d’Antonio López integrada en el paisatge urbà: d’aquí uns dies, potser setmanes, hi haurà dues de les seves escultures més monumentals, anomenades Dia i nit, en dos punts clau de la ciutat: al costat de la fundació, i en una plaça contigua al carrer Major.

Tot plegat fa pensar que ens trobem davant d’una situació excepcional. Així doncs, catalanes i catalans, agafin un tren, un autobús o el cotxe, i vagin a Lleida. Hi ha vida cultural més enllà de Barcelona. I, en aquest cas, de primera categoria!

Fotos: VEGAP

Twitter: @isaiasfanlo

Visiteu el web de l’autor de l’article, aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació