Antoni Gelonch: “Col·leccionar és un instint humà bàsic”

La crisi del coronavirus ha deixat en segon pla la important donació de la Col·lecció Gelonch Viladegut al Museu de Lleida

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La Diputació de Barcelona presenta l’exposició De París a Nova York. Gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut al Palau Güell. La mostra recull una selecció de gravats de mitjan del segle XIX fins a final del segle XX d’artistes de renom internacional com Casas, Delacroix, Matisse, Picasso, Renoir o Warhol, entre altres. En motiu de la programació d’aquesta mostra, que es podrà visitar del 18 de juny fins al 26 de setembre, recuperem l’entrevista que Clàudia Rius va fer al col·leccionista quan va donar en dipòsit tota la seva col·lecció al Museu de Lleida el març del 2020.

Sembla que faci una eternitat, però l’“abans del coronavirus” és un temps proper en el qual s’han dut a terme accions generoses que la pandèmia ha deixat en segon pla. En el món de la cultura, dimecres 11 de març el lleidatà Antoni Gelonch va donar en dipòsit tota la seva col·lecció al Museu de Lleida. Es tracta de la Col·lecció Gelonch Viladegut, formada per un total de 994 obres que recorren la història del gravat en el món occidental des del segle XV fins als nostres dies i que apleguen les principals escoles i tècniques. En aquell moment, tan sols fa quinze dies, vam parlar amb Antoni Gelonch, i recuperem les seves respostes.

Per què decideixes donar el teu fons precisament al Museu de Lleida? 

La mare deia que a la vida cal tenir sempre present un objectiu: intentar ser feliços. Avui podria dir, sense por a equivocar-me, que sóc una persona feliç. Feliç en termes de veure la culminació positiva d’un projecte; feliç per estar acomboiat per la meva família i per tants amics, per persones que estimo; i feliç, en termes personals i col·lectius, per aquesta voluntat de deixar petjada, d’amarar-me d’un sentit de transcendència, de saber-me baula en el pas de les generacions. 

Per aquest sentiment de baula he decidit dipositar la totalitat de la Col·lecció al Museu de Lleida. Perquè entenc que una Col·lecció ha de ser una eina al servei de la cultura, al servei de la difusió de l’art i al servei del progrés intel·lectual. Per això, sempre he tingut un especial interès de posar la Col·lecció al servei de la societat, de manera que pugui ser gaudida i explorada per moltes persones, pels amants de l’art i pels estudiosos. Per això justament els seus fons s’han prodigat en exposicions, catàlegs, llibres i a les xarxes socials, esdevenint en una de les col·leccions privades de gravats amb més presència digital arreu del món.

Aquesta baula passa ara per aquest Museu. Estic segur que cuidaran bé les més de mil peces que hi diposito, i les que hi continuaré dipositant, perquè la Col·lecció continuarà viva. També m’agrada que hi hagi un espai permanent de difusió de la Col·lecció on s’aniran presentant els fons de forma rotatòria, en funció de temàtiques, moviments, autors, etc. D’altra banda, és per a mi una condició bàsica que es facin produccions amb altres museus i institucions, començant pel Museu Jaume Morera, i sé que es farà perquè ja hi ha peticions de museus i centres d’art britànics, belgues, francesos i de diversos punts de Catalunya. I també hem acordat, i em fa molt feliç, que, en un termini raonable, es disposi del catàleg complet de la Col·lecció, que de forma digital es posarà a disposició de tots els estudiosos i de tots els amants de l’art. Tots aquests acords em semblen satisfactoris i treballarem plegats en el seu compliment.

I per què fas aquesta donació ara? 

Sóc feliç perquè la Col·lecció sé que queda dipositada en bones mans. Quan ja fa temps vaig començar a pensar sobre el futur de la Col·lecció, sempre vaig tenir clar que l’havia de dipositar i llegar a una institució que se’n pogués fer càrrec, que la pogués estudiar, que la mantingués unida i que tingués la voluntat de fer-ne difusió.

Després de donar-hi algunes voltes, vaig pensar que el millor lloc per a assolir aquests objectius era el Museu de Lleida. Només calia llavors plantejar el tema i veure la resposta. La resposta va ser favorable i l’entesa amb la Direcció i amb tot l’equip d’aquest Museu fou ràpida, humanament reconfortant i artísticament plena. Els en dono les gràcies.

¿Perquè, però, al Museu de Lleida? Bé, vaig néixer a Lleida, com el pare i la mare, i he procurat estar sempre connectat amb aquesta ciutat, malgrat que fa més de quaranta-cinc anys que no hi visc. Potser somnio o m’imagino una Lleida feta a la meva mida o volgudament basada en els records positius, però les meves arrels estan aquí, i són potser més fondes del que mai no havia pensat.

Quan va començar la teva passió pels gravats?

La Col·lecció ha tingut, des del seus inicis, vocació holística. És a dir, s’hi han aplegat peces de totes les èpoques, des del segle XV fins a l’actualitat; s’hi poden trobar obres realitzades en les diferents tècniques d’art sobre paper, és a dir, punta seques, xilografies, aiguaforts, burins, litografies, monotips, serigrafies, etc.; i obres d’artistes molt diversos i d’horitzons plurals, com podreu apreciar en el llistat complet de peces de la Col·lecció. El fil roig de la Col·lecció és doncs la permanència del gravat, sens dubte la més democràtica de les Belles Arts, a través del temps, a través dels canvis experimentats pels moviments estètics i a través de les diferents tècniques i llenguatges que l’art del gravat ha anat adoptant.

I la Col·lecció l’he anat construint de manera molt personal, triant cada peça, sabent el buit que omplia, observant-la, gaudint el goig que em produïa, estudiant-la, documentant-la, mostrant-la quan s’esqueia, restaurant-la, mimant-la… Una a una, sabent que un conjunt no és més que la suma harmònica d’individualitats conscientment reunides.

Vaig començar la Col·lecció l’any 1985 amb dos gravats de Piranesi (dues Vedute di Roma), i després amb major ‘brio’ a partir del 2006, coincidint amb la meva llarga estada per motius professionals a París. Per a fer-la he tingut uns quants galeristes de referència, que coneixen bé la Col·lecció i que saben quins buits cal omplir a cada moment. Sobre les seves propostes, trio aquelles obres que em produeixen un xoc estètic.

Per què t’agraden tant, els gravats?

Sent, per definició, una tècnica múltiple, els gravats eren i són l’oportunitat per a la majoria de nosaltres d’accedir als Grans Mestres, d’accedir al coneixement de les seves obres i d’accedir, simplement, a la bellesa. I és també una via per als artistes de donar-se a conèixer i de guanyar-se la vida. 

El gravat és, al meu entendre, la més democràtica de les Belles Arts. Mai no podré comprar un oli o un dibuix de Rembrandt, per exemple, però sí que podré accedir a tenir-ne un gravat. Per això insisteixo en la possibilitat que ofereixen els gravats com a possibilitat i eina d’accés a l’art.

En aquest sentit, m’agradaria reivindicar i destacar el paper del col·leccionista com un dels agents de la cadena de valor de l’art. Sense col·leccionisme no hi ha mercat de l’art, però és que es trenca la cadena de valor de l’art, perquè els artistes, els galeristes, les institucions museogràfiques, els crítics i historiadors de l’art, entre altres, es queden sense un dels seus interlocutors. No hi ha debat intel·lectual ni intercanvi de valor sense els agents exteriors de l’art que som els col·leccionistes.

De tota manera, col·leccionar és un instint humà bàsic i molt antic; propi, en general, de persones organitzades, curoses i un pèl obsessives. Sovint, una col·lecció es pot convertir en una passió per a tota la vida, amb tot el que això pot representar.

Articles com aquest són possibles gràcies a la vostra ajuda, que permet que Núvol continuï endavant i ofereixi continguts de qualitat. Si voleu contribuir a l’existència del diari digital de cultura en català, podeu subscriure-us aquí i ajudar-nos a superar la inestabilitat que genera l’actual crisi del coronavirus.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació