Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar

El Museu Marítim exposa la història del mestre republicà que volia ensenyar el mar

El Museu Marítim de Barcelona i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya presenten l’exposició Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar a l’Espai Mirador del Museu Marítim, del 20 de juliol de 2018 al 3 de març de 2019. L’entrada és gratuïta.

El Museu Marítim exposa la història d’un mestre republicà que volia ensenyar el mar als seus alumnes | Foto: Anastasia Taioglou

L’exposició, comissariada pel fotògraf i documentalista Sergi Bernal (Barcelona, 1973), recrea una escola republicana de l’any 1934-36 a Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos, en la que Antoni Benaiges, un mestre de Mont-roig del Camp, impartia una pedagogia renovadora a partir de les teories del pedagog francès Célestin Freinet (1896-1966), que proposava un mètode orientat a «donar la paraula a l’infant» i en el qual la impremta esdevenia un instrument per a l’aprenentatge i la socialització imprescindible.

L’alumnat d’aquella escola rural va realitzar, sota l’impuls d’Antoni Benaiges, una col·lecció de publicacions o llibrets, sota el nom de “Recreo” y “Gestos”, de cadascun dels àmbits que s’abordava a l’aula, i que esdevenien un retrat de com percebien el món els nois i noies: la família, el paisatge, els viatges, etc. Aquesta metodologia fomentava l’experimentació i la implicació de l’alumnat en el procés d’aprenentatge. S’imprimien diversos exemplars dels llibrets que també s’enviaven per subscripció a d’altres centres escolars de poblacions com Briviesca, Madrid, Sabadell, Tarragona, o a Mont-roig del Camp (a la casa dels familiars del mestre), entre d’altres.

L’any 1936 el mestre els va prometre que els duria a la seva casa familiar de Mont-roig del Camp perquè coneguessin el mar, però l’esclat de la guerra civil i la detenció, tortura i assassinat del mestre Benaiges per part del front nacional va estroncar per sempre més aquella promesa. Benaiges fou enterrat en una fossa comuna, i encara no s’han localitzat les seves restes.

L’exposició al Museu Marítim de Barcelona parteix del contingut dels llibrets realitzats pels alumnes, conservats per la família Benaiges, i recrea l’ambient d’una escola republicana. La mostra inclou fotografies, cartes de l’època, mobiliari i documentació diversa que permet als visitants imaginar l’ambient de Bañuelos de Bureba i, en especial, de l’escola rural.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació