Ahlam Shibli. La casa fantasmal al MACBA

Amb l' exposició 'Ahlam Shibli. La casa fantasmal' el MACBA vol posar en relleu el vincle que uneix tot l’art contemporani produït a la Conca del Mediterrani i l’Orient Mitjà, visibilitzant com s’assoleix la modernitat en cadascun d’aquests espais.

La relació entre l’artista Ahlam Shibli (Palestina, 1970) i el MACBA comença el 2008 amb l’exposició Arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna, quan ja presenta un treball en el qual es poden intuir algunes de les principals idees que es desprenen d’aquesta exposició: Ahlam Shibli. La casa fantasmal. 

Actualment, el MACBA vol posar en relleu el vincle que uneix tot l’art contemporani produït a la Conca del Mediterrani i l’Orient Mitjà, visibilitzant com s’assoleix la modernitat en cadascun d’aquests contextos.

Aquesta retrospectiva, la primera a l’estat espanyol, arriba en plena eclosió de la seva trajectòria artística. Ahlam Shibli presenta nou de les seves sèries més importants, una de les quals inèdita (Death) encarregada pel MACBA, el Museu Jeu de Paume de París i el Museu de Arte Contemporânea de Serralves de Porto, les tres institucions que han fet possible aquesta exposició.

En aquesta mostra, la fotògrafa revisa la noció preconcebuda que tenim de llar, els vincles que es generen dins d’una comunitat i allà on pertanyem, diferenciant-la de casa, entesa com a lloc físic.

L’estètica del seu treball és clarament documental, però allunyada del fotoperiodisme, ja que no se centra en la mostra d’instantànies, sinó que busca el relat seriat per tal de fer-nos present la seva investigació personal. Aquesta investigació es basa en el contacte directe amb les persones fotografiades, atès que la naturalitat d’aquestes imatges es desprèn de l’estreta convivència entre la fotògrafa i els individus retratats. D’aquí que aquesta exposició tingui múltiples nivells d’apropament, ja que tot i que formalment és molt clàssica, si volem arribar a entendre tot el que ens proposa l’artista, hem de fer una acurada lectura tant de les imatges com de les llegendes que les acompanyen, ja que Shibli no vol deixar lloc a lectures errònies. Pròximament s’editarà un catàleg d’aquesta mostra que posa en evidència la importància de la unió text-imatge en la majoria de treballs que ens presenta l’artista.

A través d’aquest relat, Shibli fuig de l’empatia de les primeres impressions endinsant l’espectador en el conflicte colonial i identitari. Aquest conflicte s’aborda d’una manera transversal, no se centra únicament en el conflicte palestí, d’aquí que la visita a l’exposició es comenci per dues sèries fetes fora d’aquest context, Dom Dziecka. The house starves when you are away (2008) i Eastern LGBT (2004-2006),i que ens volen mostrar la primera llar que tenim, el nostre propi cos.

A través del recorregut per les diferents sèries, la fotògrafa ens apropa a la problemàtica colonial des de diferents punts de vista, sempre evitant victimitzar a la víctima, mostrant-nos la seva realitat quotidiana i tractant de fer visible la presència de l’absència, entesa com a mecanisme de perdurabilitat en el temps.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació