Acusar l’autor

El Bòlit de Girona ha exposat un projecte de múltiples formats que ha tingut el concepte de l'apropiacionisme com a tema nuclear

Agus Izquierdo

Agus Izquierdo

Filosofia, cultura i periodisme

Fa uns dies vam poder gaudir d’una visita guiada de J(e m)’accuse o la mort de l’autor, al Bòlit de Girona amb el seu comissari, Adonay Bermúdez. Es tracta d’una mostra complexa, heterogènia i amb un discurs compacte i qüestionador. A través dels dos espais que ocupa l’exposició, el Pou Rodó i Sant Nicolau, es posen damunt la taula alguns dels temes centrals de l’art contemporani: l’apropiacionisme, l’ús de l’espai, el rol de l’artista, la intencionalitat o la interacció amb el públic.

J(e m)’accuse o la mort de l’autor és un projecte que recull fins a 13 creadors per parlar, per exemple, sobre la invasió dels espais expositius. També planteja una reivindicació, i funciona com a manifest polític, antireligiós i ateu. En aquesta línia, la mostra és un crit a favor del feminisme, a les llibertats, i fa una frontal denúncia al capitalisme més depredador, o a la cultura de la imatge (com mostra la peça Líders, de Daniel G. Andújar). També destaquen obres com la particular bandera comunista de Dionisio Cañas, la peça Lujo para todos, que l’autor va utilitzar en una performance contra la societat supeditada al consum.

A més, el conglomerat que ha muntat el comissari està marcat per l’humor, l’ús de la ironia i la sàtira, i expressa un seguit de contradiccions i oxímorons que el converteixen en una visita estimulant, fresca, trencadora i reflexiva. A J(e m)’accuse o la mort de l’autor es pensa, però també es riu, encara que sigui interiorment. I sovint, sense saber exactament per què, ja que les peces se’ns presenten com desafiaments lúdics i creatius: divertits i carregats de contingut.

L’apropiacionisme: un dels grans debats de l’art

Un dels eixos centrals de J(e m)’accuse o la mort de l’autor és la qüestió de l’apropiacionisme, una noció que té a veure amb la influència de l’artista que projecta una obra i que, inevitablement, depèn d’alguna manera d’una altra creació. D’altra banda, l’apropiacionisme sembla comportar (de forma qüestionable) la pèrdua d’originalitat per culpa de la derivació creativa: qui és, realment, el creador d’una obra que s’ha servit d’inspiracions i influències? On és el límit? Existeix l’objecte artístc únic i purament original? La mostra s’ha basat en la teoria de “la mort de l’autor” de Roland Barthes, o, també, en l’ideal de collage de citacions, fragments, ecos d’altres obres que va plantejar Walter Benjamin.

Sovint, l’apropiacionisme es comptabilitza, i el seu nivell d’intensitat és determinant sobre l’efecte que causa al públic. És a dir, gran part del missatge o contingut en una obra d’art dependrà de l’explícit que sigui la seva versemblança envers un element preexistent. Per aquest motiu, segons Bermúdez, el nucli de l’exposició parteix de treballar amb coses ja creades, per insistir amb aquest prejudici de “com més  gran és l’evidència que una obra o idea ja existeix, menys valor social, i per tant més desprestigi, rep respecte a l’original”. El comissari de l’exposició afirma que “sembla que l’art hagi de ser necessàriament quelcom complex, original, genuí i encriptat perquè sigui bo”. De fet, mai no existiran dues obres idèntiques, ja que sempre canviarà algun dels paràmetres, algun dels components contextuals: l’espai, el temps, el públic, la cultura, els codis, la moral dels receptors i un infinit etcètera. Qualsevol reproducció sempre serà un original.

Seguint aquesta mateixa línia, Adonay Bermúdez argumenta que el projecte insisteix amb el concepte de còpia, de reproducció i l’exercici: “Cada cop menys, però l’educació sempre ha funcionat amb la repetició d’accions, per memoritzar i aprendre”. És el cas de la peça, per exemple, de Buenas Intenciones, de Núria Güell i Levi Orta, que denuncia l’expropiació del British Museum. L’apropiació, precisament, facilita la comprensió a l’espectador, ja que es nodreix del context, el record, els estímuls i l’associació que ha generat prèviament. I després d’això, la interpretació serà més profunda i personal.

Això ens porta, de nou i inevitablement, a la discussió sobre l’elitisme artístic, que sembla no permetre la còpia. J(e m)’accuse o la mort de l’autor també posa damunt la taula la problemàtica de la consideració del plagi i coautoria. I és aquí on resideix una de les claus i girs de la mostra: l’apropiacionisme apareix com una escletxa de llum que, a través del context, il·lumina molt sovint el significat i la intencionalitat d’una obra.

El que queda clar és que “l’art ha d’evolucionar”, sentencia Bermúdez. Els museus i l’art es troben potencialment en un canvi de paradigma i en un procés en el qual aquest s’autoqüestiona. Els equipaments artístics reflexionen sobre el seu propi paper. Prova d’això és la guerra interna en què s’ha vist immersa: els seus actors, representants i figures debaten en quin punt es troba l’exposició artística i cap a on ha de virar en un futur, concebuda dins la nostra societat. En la seva anàlisi del programa This is Art de TV3, Clàudia Rius ho apuntava molt bé: “Hi ha un cert esnobisme que no permet transmetre l’art a les persones que no hi estan directament relacionades.”

Bermúdez explica a Núvol que va recollir els 13 artistes que l’acompanyarien en aquesta aventura conceptual i plàstica a consciència: “vaig traçar un recorregut en què cada obra i cada artista suposen una etapa, un punt de control”.

Ara, l’exposició allarga la seva vida però canvia de localitat: migrarà a Mataró i passa a les mans de MAC. Segons el comissari, mantindrà l’essència però variarà part del contingut.

Us podeu descarregar el full de sala aquí. Més informació sobre el projecte original del Bòlit en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació