A la Fundació Miró, any nou i tapís nou

El pressupost de la Fundació Miró per l'any vinent és de vuit milions d'euros

La programació de la temporada 2019 de la Fundació Joan Miró tindrà com a protagonistes l’arquitecta Lina Bo Bardi, la videoartista Thao Nguyen Phan, l’obra icònica de MiróTapís, que el públic podrà veure com es restaura; l’arquitecte Antoni Gaudí i l’artista Antoni Llena. També es dedicarà una gran exposició a la relació entre l’element sonor en les arts plàstiques del segle XX, que portarà per títol Sound Lines. El pressupost del 2019 és de vuit milions d’euros.

Del 25 de març a l’1 de maig del pròxim any, la Fundació Joan Miró compartirà amb el públic els treballs de restauració de ‘Tapís’, una obra icònica de la col·lecció i un dels cinc tapissos monumentals que Miró va elaborar durant els anys 70 amb la col·laboració de l’artesà tèxtil Josep Royo. Durant aquests anys, el departament de Restauració de la Fundació ha treballat de forma continuada en la seva conservació. La idea és que es pugui observar com es restaura. Daniel ha assenyalat que se separarà l’obra ‘Tapís’ de la paret perquè el públic pugui veure què hi ha darrere i entendre millor la materialitat i els processos de construcció d’aquesta obra magnífica.

L’obra ‘Tapís’ no ha canviat mai d’ubicació i s’ha exposat permanentment des que es va instal·lar el 1979. És un projecte de l’equip de la Fundació amb la col·laboració de Majestic Hotel & Spa Barcelona i que permetrà acomplir, com ha explicat la Fundació, “un dels anhels de Miró: presentar-lo temporalment de manera que el visitant hi pugui circular per darrere i experimentar-ne la dimensió matèrica”.

Lina Bo Bardi

La Fundació Joan Miró dedicarà a l’arquitecta Lina Bo Bardi (1914-1992) una mostra, del 15 de febrer al 26 de maig, i que tindrà com a eix el dibuix com a procés de treball i també com una manera de pensar i sentir el món. El comissari Zeuler Rocha Lima proposa una selecció d’un centenar de dibuixos que conviden a descobrir com la naturalesa del dibuix va ser determinant en la materialització de la creativitat singular de l’artista.

Antoni Llena

L’artista Antoni Llena, qui “sempre ha qüestionat els límits artístics i les categories escèniques”, dialogarà amb l’obra de Joan Miró durant l’estiu. Llena presentarà a les sales de la col·lecció una gran constel·lació mural de dibuixos mironians de totes les èpoques de l’arxiu després de treballar durant tres mesos i de descobrir-ne el fons per a “traçar una selecció d’esbossos, apunts i dibuixos preparatoris que abasten tots els períodes de Miró”. “És un diàleg sobre les formes de presentar l’art”, ha apuntat el director de la Fundació. De fet, l’objectiu és oferir noves aproximacions als fons del museu i posar a l’abast del públic una lectura dinàmica de l’obra de Miró. Marko Daniel ha assegurat que serà un projecte “sorprenent i impressionant”.

Joan Miró. Sèrie Gaudí

Durant els mesos d’estius també, del 20 de juny al 29 de setembre, s’ha programat la mostra Joan Miró. Sèrie Gaudí, que es podrà veure a les sales temporals. L’exposició, comissariada per Teresa Montaner, subratlla l’admiració que Miró tenia per l’arquitecte modernista i inclou la important sèrie de 21 gravats de diverses mides que va fer als anys 70 protagonitzats per personatges fantàstics, un conjunt escultòric en bronze i les fotografies que Joaquim Gomis, destacat fotògraf i amic de Miró, va dedicar a l’arquitectura gaudiniana. Miró va conèixer Gaudí quan de jove va participar a les sessions de dibuix del Cercle Artístic de Sant Lluc a Barcelona.

Sound Lines

L’exposició Sound Lines, comissariada per Arnau Horta, se centrarà, del 24 d’octubre al 23 de febrer, en la relació entre l’element sonor en les arts plàstiques del segle XX des de les seves primeres manifestacions fins a la culminació del fenomen amb la consolidació de l’art sonor en les obres de Kupka, Ourlionis, Delaunay, Kandinski, Taeuber-Arp, Klee i Doesburg, entre d’altres. En el terreny audiovisual, la videoartista Thao Nguyen Phan, qui va guanyar el Premi Fundació Han Nefkens – LOOP Barcelona Video Art, presentarà una nova obra a la Fundació Joan Miró a l’octubre del 2019 fruit d’aquest nou guardó. La peça s’estrenarà en el marc del LOOP Barcelona 2019.

Interacció i visitants

Marko Daniel ha recalcat que un dels punts importants de la programació és la interacció amb el públic. La Fundació Joan Miró desplegarà un programa d’activitats vinculat a la seva col·lecció i als seus projectes expositius per “propiciar una experiència rellevant i una relació viva amb l’art”. Pel que fa a visitants, la Fundació preveu tancar aquest any amb 360.000 visitants, una xifra que el director ha explicat que era molt similar a la de l’any passat. Aquest 2018 s’han organitzat 17 exposicions.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació