A cal sabater, publicitat de llauna

Hi va haver una època en què la publicitat era ingènua, íntima i propera

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Diuen els experts que de la mateixa manera que si volem saber-ho tot sobre la ceràmica hem d’anar a Manises, a València, si volem saber-ho tot sobre la llauna hem d’anar a Badalona. Ho afirmen professionals com Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny, que ara presenta una exposició sobre com la llauna, el cartró i la rajola van unir-se al cartellisme per crear peces publicitàries memorables, en gran part produïdes a Barcelona i rodalies. El nom de la mostra? El boom de la publicitat. Reclams de llauna, cartró i rajola, 1890-1950.

Una part de l'exposició 'El boom de la publicitat' del Museu del Disseny | Foto: Ester Roig

Hi va haver una època en què la publicitat era ingènua, íntima, propera, i ens entrava dins de casa a través de dissenys que han quedat a la memòria de moltes persones: cares conegudes, com la de boca allargada de Netol; el nen de Freixenet; la gallina de Gallina Blanca o la dona negra de la xocolata Amatller. Almenys des de 1890 fins a 1950, anys que cobreix l’exposició El boom de la publicitat del Museu del Disseny, la publicitat era innocent i en molts casos comptava amb cares de persones; ara bé, també era políticament incorrecta.

Però la mostra del Museu del Disseny no vol que ens fixem només en la temàtica dels anuncis, sinó en el seu format. El gran protagonista de la publicitat comercial moderna és el cartell, però també s’utilitzaven altres materials com la llauna i el cartró. Com explica Pilar Vélez al catàleg de l’exposició, “ambdós van contribuir a una difusió més gran dels productes anunciats, sobretot dins dels establiments comercials, als taulells o als aparadors de les botigues, per bé que en algun cas la llauna també es col·locava a l’exterior”.

Publicitat feta amb llauna al Museu del Disseny | Foto: Ester Roig

Anar a cal sabater, al ferreter o a comprar unes unces de xocolata volia dir veure’t envoltat d’uns anuncis que avui en dia trobem entranyables. El boom de la publicitat exposa més de 250 peces que poden ser tant bidimensionals com tridimensionals, i que provenen de la Col·lecció Mateu Llinàs i Audet de Barcelona (en el cas de la llauna i el cartró) i del Museu de Manises de València (en el cas dels objectes de ceràmica). Els més grans recordaran aquestes mostres de publicitat amb nostàlgia, però Vélez recalca que l’exposició també està pensada per les noves generacions.

La publicitat en qüestió remet a les Belles Arts, i segons afirma Vélez, era “l’única manera que tenia molta gent per accedir a la bellesa i al bon gust”. Per a la directora, aquests formats no existirien sense una revolució litogràfica que van permetre’n la seva reproducció, fins i tot en color (cromolitografia) i que no es poden explicar sense tenir en compte que la revolució industrial va aportar noves maneres d’industrialització, nous productes i fins i tot nous espais on posar publicitat. Per exemple, a les grans ciutat apareixien per primera vegada els grans magatzems, com ara El siglo de Barcelona.

Publicitat feta amb llauna al Museu del Disseny | Foto: Ester Roig

Era un moment en què la capital maldava per modernitzar-se. De fet, Barcelona va ser una metròpolis capdavantera en el món de la publicitat des de finals del segle XIX. L’agència en actiu més antiga del món és catalana, la va fundar Rafael Roldós Viñolas, va néixer al carrer Escudellers l’any 1872 i ha arribat fins a l’actualitat amb diverses denominacions. Aquest èxit, però, va quedar en segon terme amb l’arribada de la ràdio, el cinema i la televisió, i amb ells les noves formes de publicitat. L’exposició d’aquestes peces comercials de llauna, cartró i rajola, no només vol induir a l’espectador una sèrie de records personals, sinó que també vol ser un exercici de memòria històrica. La mostra resta oberta fins al 31 de març.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació