90 anys de la Segona República

L’Ajuntament de Barcelona celebra la Primavera Republicana 2021 amb una programació plena d’espectacles teatrals, concerts i actes commemoratius

Ona Falcó

Ona Falcó

Periodista. Foto: Helena Guasch

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar la Segona República Espanyola. Allunyant-se dels dogmes de la dictadura de Primo de Rivera, el nou govern republicà va apostar per conceptes com l’educació i la sanitat públiques, l’esport i la cultura popular, el feminisme o el dret a l’habitatge, i es van assolir fites tan rellevants com el sufragi femení, el divorci o el matrimoni civil. Malauradament, la Segona República va durar pocs anys. La forta polarització política del país davant de tantes reformes de pes van fer trontollar els ideals del republicanisme, que van ser anorreats amb l’esclat de la guerra civil i la imposició de les forces franquistes arreu del territori l’any 1939.

Manifestació popular amb motiu de la proclamació de la República. Una miliciana sobre un cavall enfundada amb la bandera republicana. I Font: Ajuntament de Barcelona

Aquest 2021, per commemorar els noranta anys de la proclamació, l’Ajuntament de Barcelona ha previst una celebració especial de la Primavera Republicana sota el lema de “La Revolució Pública”. Aquesta iniciativa es durà a terme entre el 13 i el 18 d’abril i consistirà en un conjunt d’activitats que reivindicaran els valors característics de l’època. L’Ajuntament vol donar protagonisme als carrers i als espais de memòria, així com enaltir les fites aconseguides gràcies a les polítiques públiques republicanes basades en la justícia social.

A causa de les circumstàncies sanitàries actuals, la majoria d’activitats es realitzaran de forma descentralitzada i es podran seguir telemàticament. El Born Centre de Cultura i Memòria i el seu entorn immediat seran l’escenari principal de la celebració. La programació d’enguany s’ha hagut d’adaptar per motius sanitaris i serà més reduïda que la d’altres anys; també serà necessari reservar entrades per poder assistir als actes i complir així amb els aforaments de públic establerts d’acord amb les restriccions vigents. Més enllà dels actes presencials, es col·locaran, també, tres nous faristols de memòria – a La Casa Bloc de Sant Andreu, a l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Montjuïc i al Dispensari Central Antituberculós de Ciutat Vella – i deu tòtems informatius repartits pels diversos districtes per reivindicar els espais memorials seleccionats.

Organitzada per la Regidoria de la Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, la programació compta, entre altres actes, amb espectacles musicals, teatrals i de dansa, i amb un mapatge commemoratiu que s’estrenarà a betevé i es podrà visualitzar als canals institucionals digitals. Els encarregats de bastir aquesta proposta han estat Óscar García Recuenco, Oriol López Badell i Toni Vidal Arnan.

El dimecres 14 d’abril, dia central de l’efemèride, es presentarà el mapatge “Espurnes de ciutat”, dissenyat expressament per Alba G. Corral, que es projectarà a la façana de l’Ajuntament amb música de Bárbara Granados. Malgrat que la ciutadania no podrà gaudir-lo presencialment, es podrà seguir pels canals telemàtics oficials; aquells que ho facin, s’endinsaran en un viatge emocional a través de la música i els arxius sonors, inspirats en l’alegria, l’obertura, el descobriment i l’esplendor: l’edifici de la Plaça Sant Jaume prendrà vida mesclant tot aquest imaginari abstracte amb arxius originals de la Segona República.

El mateix dimecres també es duran a terme deu actes de caràcter popular i urbà als deu districtes de la ciutat; deu parelles de ballarins interpretaran, als espais on es col·locaran els deu tòtems memorials, diverses coreografies dels Brodas Bros, que practiquen tècniques i estils de ball de dansa urbana i contemporània com el popping, el locking o el break. Totes les actuacions artístiques es basaran en els dos eixos centrals de la Primavera Republicana: per una banda, l’alegria i la celebració que va suposar la proclamació de la Segona República i, per l’altra, la revolució pública que, a través dels valors republicans, propicià una transformació de la vida quotidiana, els drets i les llibertats dels ciutadans.

Dones votant a la Segona República.

El dijous 15 d’abril a les 19h tindrà lloc una lectura dramatitzada de Doña Rosita la soltera, de Federico García Lorca a la sala Moragues d’El Born CCM, en la qual hi participaran intèrprets com Gemma Brió, Vicky Peña, Manel Dueso, Francesca Piñón, David Selvas, Rosa Boladeras o Oriol Guinart, entre d’altres, sota la direcció de Norbert Martínez. L’elecció de l’obra no és banal, ja que va ser la darrera peça estrenada en vida de Lorca, abans del seu assassinat a mans dels franquistes. La companyia de l’actriu Margarida Xirgu l’estrenà el 13 de desembre de 1935, al Teatre Principal de les Rambles de Barcelona.

Encarant ja el cap de setmana, el dissabte 17 a les 18h tindrà lloc una “Revolució de Nassos”, un acte performatiu encapçalat per la pallassa Pepa Plana. Més tard, a les 20h, començarà el concert “Per més que feu, no passareu”, on diversos artistes, entre els quals hi haurà Gemma Humet, Roger Mas i Cesk Freixas, entrellaçaran poemes i textos escollits per a l’ocasió amb cançons del repertori popular i temes propis de cada autor. Tots els participants s’han caracteritzat per una obra que entronca amb els valors del republicanisme com la igualtat, el feminisme o la llibertat. Finalment, el diumenge 18 d’abril es farà la lectura del manifest d’enguany a la Plaça de la República de Nou Barris i l’ofrena floral a les persones que van lluitar per la Segona República al monòlit dels Jardins de Llucmajor.

Podeu consultar i descarregar-vos la programació completa a la pàgina de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació