5 projectes per portar l’art més enllà del museu

Si la gent no va al museu, el museu va a la gent

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Sabeu allò de “Si la muntanya no va a Mahoma, Mahoma va a la muntanya”? És una de les premisses que posen en pràctica els museus moderns: “Si la gent no va al museu, el museu va a la gent”. Partint d’aquesta idea, el MACBA celebra ara el seminari Allez! Pràctiques ambulants i museus dispersos, on debat sobre pedagogia i art junt amb la Fundació Daniel i Nina Carasso. Per arrodonir-ho, aquest dissabte tot d’artefactes mòbils que porten l’art arreu ocuparan la Plaça dels Àngels. En destaquem cinc, tots ells amb l’objectiu de portar la cultura més enllà de les sales expositives.

1) La C.O.S.A (Centre Organitzat de So Ambulant)

Sembla una food-truck, però està carregada de música. La C.O.S.A, de Chico-Trópico, és una estació mòbil d’enregistrament i d’experimentació sonora, un sistema de so en moviment. Es tracta d’una caravana convertida en un estudi de so que serveix tant per dur a terme tallers i sessions innovadores relacionades amb l’univers sonor, com per enregistrar bandes, solistes, poetes, cors i aficionats de la música que simplement s’animin a entrar al vehicle mòbil. Dissabte serà a la Plaça dels Àngels de 12 a 14h, i hi podran participar nens i nenes a partir de 6 anys.

2) La Puck Cinema Caravana

És el cinema més petit del món. Al seu interior només hi caben set persones, i s’hi projecten curtmetratges d’animació d’autor. Concretament, s’hi veu una selecció de propostes d’arreu del món, d’aquelles que no es veuen en circuits comercials. La Puck ofereix una experiència audiovisual de petit format, i permet veure pel·lícules especials en un entorn especial, ple de personatges d’universos onírics creats per l’il·lustrador Carles Porta. Dissabte serà a la Plaça dels Àngels d’11 a 14h, i de 15 a 18h, preparada per rebre un públic familiar amb nens i nenes a partir de 3 anys.

3) La premsa menuda

Si el seminari Allez! tracta sobre com fer arribar l’art als espais fora del museu, aquest taller d’Ubameme (Universitat de Barri Autogestionada de Benimaclet) arriba al MACBA per tal de recuperar les pràctiques pedagògiques d’algunes escoles actives que proposaven l’autoedició com una eina d’aprenentatge conscient. Les famílies seran convidades a utilitzar tècniques d’impressió analògica i experimentar tant amb la coca de gelatina com amb la impressió tipogràfica, mitjançant un prototip construït pel col·lectiu Catxirulo Lab. Avui en dia, aquest activitat també vol fer reflexionar sobre la velocitat amb què es generen i consumeixen missatges. Es durà a terme a l’atri del MACBA d’11 a 13h, és per a nens i nenes de 4 a 12 anys i requereix inscripció prèvia.

4) Pause Photo Prose

Es tracta d’un joc educatiu de la fotografia. Concebut pel festival Les recontres photographigues d’Arles en el context d’una experimentació, aquest joc d’equip qüestiona l’origen de les fotografies, la seva polisèmia i els seus usos. Relacionar paraules amb fotografies permet sortir de la simple dicotomia del “m’encanta” o “ho detesto”. Això és el que proposa aquest joc, que pretén educar als menuts perquè s’esforcin per adquirir una autonomia de la mirada, i no només per a ells mateixos, sinó per tal de polir el criteri de la societat en general en relació a les imatges que veiem. L’objectiu? Forjar un punt de vista personal per tal de compartir-lo amb els altres. Pause Photo Prose serà a l’atri del MACBA de 12 a 14h i de 16 a 18h, i és per a tots els públics a partir de 6 anys.

5) Jamzine

Activitat que proposa una edició ràpida a partir del reciclatge, l’apropiació i la resignificació d’alguns exemplars del fons de La fanzinoteca. El MACBA oferirà una taula amb eines i materials bàsics de dibuix (tisores, retoladors, cola i paper) i una fotocopiadora que, si cal, pot treure fum. Es tracta d’improvisar, en el transcurs d’un temps breu, una publicació que s’anirà conformant amb les petites aportacions e totes les persones que hi participin, sense necessitat de tenir cap experiència ni coneixement previs. Una acció col·lectiva que generarà un fanzine que serà editat i distribuir al final de la mateixa sessió. Qui vulgui participar, podrà fer-ho a l’atri del MACBA de les 16 a les 18h. Està destinat a un públic major de 6 anys.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació