5 novetats de la Fundació Vila Casas

Per qui no conegui la Fundació Vila Casas, les seves múltiples seus poden suposar un garbuix

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Per qui no conegui la Fundació Vila Casas, una iniciativa privada creada per Antoni Vila Casas l’any 1986 amb l’objectiu de promocionar l’art català, les seves múltiples seus poden suposar un garbuix de llocs i activitats. La Fundació té dos espais a Barcelona -els Espais Volart, al centre de la ciutat, i Can Framis, al Poble-nou-, un a Palafrugell –Can Mario- i un a Torroella –el Palau Solterra-. En aquest article explicarem les novetats de les seus de Barcelona, que acostumen a parar especial atenció a la pintura.

1. Àlex Susanna, nou director d’art

L’escriptor i historiador de l’art Àlex Susanna serà el nou director d’art de la Fundació Vila Casas a partir del gener del 2020, en substitució de Glòria Bosch, que continuarà desenvolupant els projectes iniciats per ella previstos fins al 2021. Entre altres càrrecs, Susanna ha estat director de la Fundació Caixa Catalunya La Pedrera, director adjunt de l’Institut Ramon Llull i president de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural. El nou director d’art ha considerat el càrrec “un magnífic repte” i ha explicat que li agradaria fer de Can Framis i dels Espais Volart “un dels principals epicentres de la vida cultural barcelonina”.

2. La mostra de la col·lecció es renova

Sota el títol Monòleg, diàleg i concepte, el Museu Can Framis exposa el fons de pintura catalana contemporània d’Antoni Vila Casas, un col·leccionista que als seus 89 anys segueix passejant per les galeries buscant obres noves. L’exposició permanent del fons mostra 300 peces, seleccionades entre les més de 4.000 de la col·lecció. Ara, la Vila Casas ha incorporat 35 obres més a la mostra, entre les quals s’hi poden veure teles de Joan Ponç, el recentment desaparegut Jordi Fulla o Lita Cabellut, entre altres, com el pintor Jordi Díaz Alamà, que reivindica el paper actiu del senyor Vila Casas a l’hora de promoure l’art: “Antoni Vila Casas inspira i afavoreix la creativitat de cada pintor”, diu, i conclou que per a ell guanyar el Premi de Pintura 2016 de la institució “va canviar la meva sort com a artista”.

3. Jordi Martoranno, Premi de Pintura 2019

El Museu Can Framis també inaugura la mostra que recull els 27 finalistes del Premi de Pintura 2019, que enguany ha rebut la participació de 371 artistes. D’entre els seleccionats, el guanyador ha estat Jordi Martoranno (Girona, 1965) amb l’obra Y-Zone, que rebrà una retribució econòmica de 12.000 € i l’oportunitat de celebrar una mostra individual al museu l’any 2020. Antoni Vila Casas creu que “la tradició i la cultura són els senyals d’identitat del nostre país. Per això aquest any s’ha volgut premiar aquest artista català en reconeixement a la seva obra i al seu recorregut internacional”. Amb una sòlida trajectòria, Martoranno tendeix a evocar plantejaments essencials i austers entorn de la pintura. El pintor matisa que amb l’obra Y-Zone “la intenció és donar lloc a un sentiment de contemplació serena”. La mostra es pot veure fins al 19 de gener del 2020.

4. Paul Daly

Paul Daly, arquitecte i artista, va ser el guanyador del Premi d’Escultura 2018 de la Fundació Vila Casas amb Rambla (Senescencia), una obra inspirada en la Rambla de Barcelona que ara es pot veure a Can Framis. Sota el títol Living matter i comissariada per Glòria Bosch, l’exposició de Daly reuneix una selecció de 17 quadres i escultures dels darrers anys, i és la seva primera mostra individual a Barcelona. Les obres no només s’inspiren en la natura, sinó que la utilitzen. Fulles, arrels, hortalisses, branquillons; l’artista disseca i uneix petits fragments de matèria orgànica per tal de crear collages que demostrin “la bellesa, la fragilitat i la força de la natura”. Una obra que no s’entendria sense la llum que Daly situa sota les seves peces per tal d’extreure tota la potencialitat visual de la natura i també, és clar, dels bacteris que la modifiquen: “Tinc els meus esclaus i van fent les seves coses”, diu ell, referint-se als microorganismes.

5. Uns espais Volart plens

Els Espais Volart, situats entre Urquinaona i Arc de Triomf, bullen d’activitat. Des d’ara i fins al 15 desembre s’hi poden veure tres exposicions. Per una banda, Maillol Horvat, una proposta expositiva que inclou dues mostres en una, perquè presenta les obres de l’artista Aristides Maillol i les fotografies que en va fer Frank Horvat. Per altra banda, els Volart també presenten l’exposició Una manera de veure sobre la Col·lecció Ars Citerior del País Valencià. I finalment, el visitant d’aquesta galeria també podrà veure les pintures de Lídia Masllorens, artista catalana que presenta la mostra de retrats Prova d’artista, amb una vintena d’obres de grans dimensions realitzades entre els anys 2014 i 2019.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació