5 exposicions del Museu d’Història de Catalunya pel 2019

El 2019 s'atansa i ja podem saber la programació del Museu d'Història de Catalunya

El 2019 s’atansa i ja podem començar a saber quines programacions ens deparen els museus durant l’any que ve. El Museu d’Història de Catalunya, ubicat al Palau de Mar de Barcelona, presentarà Moda i modistes, la gran exposició del 2019. Però quins altres plats forts depara la institució? Els detallem a continuació, però spoiler: podrem endinsar-nos en la vida del descobridor de Floquet de Neu i també veure més de dues centes imatges inèdites de la Guerra Civil espanyola.

1. De març a maig: L’art de la ciència. Jordi Sabater Pi

Després del tancament a mitjan febrer de les exposicions Catalunya, terra cooperativa i Desconstruint La Model, es presentarà L’art de la ciència. Jordi Sabater Pi. El científic Jordi Sabater Pi (1922-2009), més enllà de descobrir el Floquet de Neu, fou un primatòleg reconegut internacionalment en el camp de l’etologia. Ell considerava que l’observació és la base del coneixement i és en la seva capacitat com a observador en què es fixarà la mostra. Descobrirem el Sabater artista, dibuixant i fotògraf detallista que apuntava en les seves llibretes, de manera incansable, apunts anatòmics, mesures, colors, retrats, tatuatges i expressions. Aquesta aproximació permetrà fer un repàs del que ha significat el dibuix científic, des de l’època clàssica fins a la seva esplendor durant el segle XIX. Entre les peces destacades hi haurà els originals dels dibuixos naturalistes i antropològics del científic i alguns retalls d’entrevistes en què el van filmar. L’exposició serà produïda en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, que custodia el fons donat pel Dr. Sabater Pi.

2. De maig a octubre: moda i modistes

Moda i modistes serà la principal exposició de l’any i aportarà una retrospectiva a la moda femenina a Catalunya durant el segle XX. Estarà produïda pel Museu d’Història de Catalunya a partir dels fons de la Col·lecció Antoni de Montpalau, un dels conjunts més representatius sobre moda al nostre país. L’exposició clourà la trilogia iniciada amb Barcelona alta costura i Barcelona prêt-à-porter, 1958-2008, mig segle d’indústria i moda, dues exposicions presentades al Palau Robert l’any 2011 i 2013 respectivament. La nova exposició serà la més complexa i coral de totes perquè, a més de vestits, inclourà patrons, glassetes, teixits, eines, objectes, documentació i, sobretot, testimonis. A la vegada, tractarà de la inserció de les dones en el món laboral i empresarial, així com de la modisteria en si mateixa, un ofici complex que precisa de coneixements, destresa i dedicació i que, més enllà dels noms dels grans dissenyadors i de les marques, s’ha mogut en l’anonimat i la invisibilitat. És un món protagonitzat per dones anònimes i invisibilitzades.

3. De juny a setembre: Live Souls (1936-1938)

Durant l’estiu, a l’espai del vestíbul es podrà visitar l’exposició Live Souls, una mostra fotogràfica produïda pel Museu d’Història de Catalunya que presentarà més de dues centes imatges inèdites de la Guerra Civil espanyola. Van ser realitzades per Alec Wainman, un jove conductor d’ambulàncies arribat a Barcelona l’any 1936 des d’Anglaterra per lluitar contra el feixisme com a voluntari de la Unitat Mèdica Britànica.

4. Novembre: 30 aniversari de la caiguda del mur de Berlín, exposició virtual

La nit del 9 al 10 de novembre de 1989 començà l’enderrocament del mur de Berlín, que durant 28 anys havia dividit físicament la ciutat i era el símbol de la divisió de l’ordre polític internacional. És un esdeveniment clau de la història universal i suposà un canvi de paradigma. Durant el mes de novembre, i de forma virtual, el Museu d’Història de Catalunya repassarà els fets d’aquest moment cabdal de la història de la humanitat i farà una mirada als altres moments decisius que han tingut lloc durant els trenta anys que han passat des de la caiguda del mur.

5. De novembre a febrer de 2020: Mapes de Catalunya

L’any 1919 el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), creat l’any 1891, organitzà l’Exposició Cartogràfica Catalana. La mostra va reunir més de dos-cents mapes antics i moderns i va marcar un abans i un després en el món de la història de la cartografia a Catalunya. Cent anys després, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) organitzarà una exposició commemorativa de la celebrada fa cent anys. Reunirà una selecció dels mapes presentats en la mostra de 1919 i que formen part del fons del Centre Excursionista de Catalunya dipositat actualment a l’ICGC.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació