El 25 de novembre… revetlla!

Més de 90 voluntaris participen en la posada en escena de La nit de Sant Joan

Si “algunes vegades els desitjos es tornen reals i l’increible és allò tan normal” no ens hauria d’estranyar que, en ple mes de novembre, esclati la nit més curta i càlida de l’any. Usuaris i usuàries de Salut Mental Gràcia (grup Atra), professionals de diversos àmbits i voluntariat ho han fet possible. Després d’un any de treball, presenten una nova versió de La nit de Sant Joan, un dels espectacles més emblemàtics de Dagoll Dagom. Les conegudes cançons de Sisa ressonaran el proper dilluns 25 a les 18.30h al teatre el Cercle de Gràcia.

La nit de Sant Joan de Dagoll Dagom | Foto: Dagoll Dagom
La nit de Sant Joan de Dagoll Dagom | Foto: Dagoll Dagom

Una gran producció

L’actor i director Joan Lluís Bozzo afirmava, a la roda de premsa de l’espectacle, que “després del Liceu, ens trobem davant la companyia capaç d’aplegar un equip més nombrós per als seus espectacles.” I és que estem parlant d’una producció de més de 90 persones, que no és poc dir. Els usuaris i usuàries de la Xarxa Pública de Salut Mental en conformen la part protagonista, ja que han participat en tot el procés creatiu, des de l’adaptació del guió fins la posada en escena, però l’espectacle també compta amb el suport i la complicitat de grans referents de l’àmbit artístic i creatiu, com el mateix Bozzo o el cantautor Jaume Sisa, que han cedit el text i la música, els germans Castells i Planas, encarregats del disseny escenogràfic (spoiler: sembla ser que l’aparició del “cotxe-puzzle” és impressionant!), la coneguda il·lustradora Pilarin Bayés, que és l’autora del cartell de l’espectacle i el magnífic actor Oriol Genís que, juntament amb la seva filla, la també actriu Júlia Genís, interpreten alguns papers a la funció. Per si no fos prou, l’orquestra Follet Trapella i la coral El Cor Canta interpreten la música de l’espectacle en directe. 

Roda de premsa de l’espectacle

Inclusió: aprenentatge a dues bandes

Òscar Constantí, un dels impulsors del projecte, explica que el concepte teòric “inclusió” fa referència a la manera en què donem resposta a la diversitat. Venim d’una cultura que ens ha ensenyat a segregar i ens ha fet reacis a la diferència. Però és ben sabut que és gràcies a l’altre, al “diferent”, que se’ns brinda l’oportunitat d’aprendre, de créixer. 

L’entitat Salut Mental Gràcia creu que el teatre és una disciplina artística que permet el creixement personal, personal i grupal, facilitant la comprensió, la reflexió i la possibilitat d’experimentar i produir canvis, és per això que han triat aquesta disciplina per dur a terme un projecte que vol treballar amb i per a la inclusió. L’èxit no rau en el resultat final, sinó en el creixement que experimenten tots els participants i la visibilització posterior de la tasca.

L’actor Oriol Genís parla de doble inserció, de comprensió mútua, de feedback. “Em vaig incorporar tard al projecte i, al principi, em vaig sentir una mica descol·locat. Era jo “el diferent”, el que s’havia d’adaptar a una nova situació, a una nova lògica: la de jugar sense jutjar. Com ho feien ells: amb respecte i llibertat.” Explica amb entusiasme que, com a actor, és poc usual i molt interessant participar en un projecte d’aquestes característiques. “Els actors ja no som de per sí espontanis i, com més grans ens fem, pitjor… Treballar amb els companys de La nit de Sant Joan m’ha recordat la importància del joc, d’estar en un escenari en desinhibició. Ells no tenen prejudicis, no estan acostumats a tenir-ne. Surten a ballar i el resultat és fantàstic perquè tenen una naturalitat molt viva. La llibertat que es donen és total” explica. Genís està convençut de que serà un èxit festiu i divertit i convida a tothom a participar a la festa.

La recaptació es durà a terme mitjançant la fórmula de la taquilla inversa. Podeu reservar les entrades enviant un email a: [email protected]

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació