Propòsits i cursos per al nou any

La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona ofereix més d’un centenar de tallers culturals per començar amb bon peu el 2023

Ja som a les portes d’un nou any. Amb l’arribada del 2023, també ens fem nous propòsits per l’any nou. Un llistat de promeses que ens fem a nosaltres mateixos i que ens comprometem (alguns més fermament que altres) a complir durant l’any. Anar més al gimnàs, fer dieta més saludable, llegir més, aprendre un idioma, treure’s el carnet de conduir o cultivar una afició oblidada. Moltes vegades ens falta l’impuls per complir-lo. Per ajudar-nos a  assolir els nostres objectius, la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona ofereix una àmplia oferta formativa d’hivern per estar preparats pel 2023. Ja han obert les inscripcions pels tallers i cursos per tots els gustos i edats.

Dansa Activa Foto: CC Urgell

Un dels propòsits més  habituals és cuidar-nos més. Tenir més temps per un mateix, fer més esport o alliberar estrès. Per  trencar amb la vida sedentària, el Centre Cívic La Cadena oferirà el taller ‘GAC’ (glutis, abdominals i cames), un conjunt d’exercicis per enfortir i tonificar aquestes tres zones del cos, moltes vegades les més afectades per la manca d’exercici. Per posar-se en forma de manera divertida, el Centre Cívic Urgell oferirà el taller ‘Dansa Activa’, de la mà del professor Emanuele Sasso. Els participants podran gaudir d’una activitat alegre, divertida i fàcil de practicar. Amb una senzilla coreografia es treballarà la coordinació i la memòria alhora que s’exercitarà el cos per sentir-se bé. No són necessaris coneixements previs.  Per  alliberar tensions i mantenir-se actiu, els Centres Cívics han programat una àmplia oferta de tallers centrats en el ioga i el mindfullness. El ioga és una disciplina d’origen hindú coneguda per les seves postures corporals, que donen fermesa i elasticitat als músculs. La transició entre els moviments i el control de la respiració la converteixen en una activitat ideal per mantenir els nostres cossos actius i la ment en calma.  A partir del 26 de gener, el Centre Cívic Pere Pruna oferirà el taller ‘Ioga i relaxació’, una activitat a càrrec de Salomé Camp, per treballar la respiració amb exercicis de ioga i dedicar més espai del nostre dia a la meditació i la relaxació.

Sentir-se bé neix de dins. Per tenir cura de nosaltres mateixos, una de les claus és conèixer-se a un mateix. Una de les eines més utilitzades els darrers anys per dur a terme aquest autoconeixement és l’Eneagrama de la personalitat. L’Eneagrama és un mapa de la personalitat humana que ens mostra els patrons inconscients que hem incorporat al llarg de la nostra existència i que ens serveixen de guia de vida. S’identifica a partir de 9 veus interiors que determinen la nostra forma de ser, actuar i relacionar-nos. Per aprendre a reconèixer-les,  a través de l’autoconeixement i la consciència, i connectar amb el valor i el potencial del nostre eneatip, el Centre Cultural La Casa Elizalde organitzarà el taller en línia ‘L’eneagrama de la personalitat: les 9 veus interiors’. Un taller per generar eines personals i relacionals i viure des de l’empoderament.

Per assolir el benestar, un dels elements essencials és la nostra dieta. La cuina està plena de secrets i trucs, i quan no en tenim cap coneixement previ costa posar-s’hi. Per aprendre a cuinar amb productes de mercat i de proximitat, el taller ‘Cuina per a principiants amb cuina de mercat’ posarà en pràctica la teoria: ensenyarà als participants a fer la llista de la compra, organitzar-se, planificar i cuinar. Eulàlia Fargas estarà a càrrec d’aquest taller culinari que es farà al Centre Cívic Vil·la Florida.

Hi ha propòsits que haurien de ser universals. Un d’ells, la cura del medi ambient. Per repensar la nostra rutina amb una mirada ecològica, el Centre Cívic Teixonera ha programat el taller càpsula ‘Com aprofitar pots de vidre’. En aquest taller es donaran idees per donar usos diferents als pots de vidre que s’acumulen a casa, així com alguns trucs per treure les etiquetes de manera impecable. Un taller ple de consells: com fer amanides en pots de vidre correctament, preparar espelmes amb oli usat,  usar pots de vidre per crear neutralitzadors d’olor o opcions per decorar. Una forma de donar una segona vida al vidre que tinguem per casa.

Foto: CC Teixonera

En aquesta línia, el taller ‘Neteja Natural’, al Centre Cívic Casa Groga, donarà als participants petits trucs per fer una neteja de casa a partir de productes que tenim a la cuina sense contaminar el medi ambient, més econòmica i a la vegada respectuosa amb la nostra salut. També amb productes naturals es realitzaran els tallers de cosmètica natural al Centre Cívic La Cadena. S’oferiran tres tallers per crear pintallavis, ungüents o xampú sòlid amb productes vegans i naturals.

Des d’un punt de vista econòmic, molts diuen que l’any 2023 serà pitjor que el 2022, i que el 2024 serà encara pitjor que el 2023.  El taller cultural ‘Actualitat econòmica: l’altra cara de la moneda’ és una oportunitat per entendre l’economia actual. Podreu aprendre, de forma amena, conceptes financers que ens ajudaran a sobreviure en el món actual.  

També per sobreviure al món actual, el taller ‘Perd la por al món digital‘, al Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx, facilitarà eines per perdre la por a tot allò que està relacionat amb el món digital i que cada vegada està més present al nostre dia a dia. Els participants podran aprendre a fer tasques com demanar una visita mèdica, fer compres per internet, saber com funcionen els núvols o consultar informació veraç.

Si l’objectiu d’any nou és millorar l’anglès, el taller ‘English & culture’, al Centre Cívic Pere Pruna, oferirà classes de conversa en anglès per parlar de llibres, cinema, teatre i de qualsevol tema relacionat amb el món de la cultura. Les classes les impartirà una professora d’anglès nadiua i es requereix nivell Intermediate o Advanced per participar.

I si vols llegir més aquest 2023, el taller Literatura a sang freda: Les dones també maten‘ és l’oportunitat perfecta per descobrir les escriptores que han sigut protagonistes fonamentals de la creació i l’evolució de la novel·la negra i policíaca. L’activitat analitzarà la contribució a la literatura negra-criminal de les dones, com a autores i com a protagonistes, al Centre Cívic Casa Golferichs.

Podeu fer les inscripcions presencialment o en línia a la web dels Centres Cívics. En alguns centres, s’apliquen descomptes per a persones en situació d’atur, persones amb discapacitat o malalties mentals, titulars del Carnet Jove, famílies nombroses o monoparentals. Els descomptes s’han de sol·licitar presencialment als Centres Cívics. Podeu veure tots els tallers en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació