Pessebres, tradició i art

La inauguració dels tres pessebres de Barcelona és un dels esdeveniments més esperats de l’època nadalenca

Aina Perich

Aina Perich

Comunicació Cultural a la UdG.

Barcelona anuncia el Nadal amb la inauguració dels tres pessebres de la ciutat: el projecte artístic del Pessebre de la Plaça Sant Jaume, organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), i les propostes dels pessebres tradicionals del Museu Frederic Marès i del Monestir de Pedralbes.

Pessebre de Nadal instal·lat a plaça Sant Jaume. | Foto: Blanca Blay (ACN)

La inauguració del Pessebre artístic de la Plaça Sant Jaume i del Pessebre tradicional del Museu Marès va coincidir el passat 29 de novembre, mentre que la del tercer pessebre barceloní tindrà lloc el dia 13 de desembre amb la presència de l’alcaldessa, Ada Colau, i l’abadessa del Monestir.

Enguany la proposta de Paula Bosch, escenògrafa del Teatre Nacional de Catalunya, entre d’altres, va ser l’escollida per l’ICUB com el projecte artístic del Pessebre de la Plaça Sant Jaume. L’obra està formada per un conjunt de caixes que formen una instal·lació amb dues cares diferents. La cara del davant està formada per una base, que representa l’entrada d’unes golfes, i les caixes plenes d’objectes, que simbolitzen les diverses maneres de guardar aquests objectes de Nadal durant la resta de l’any i representa així, un concepte del Nadal totalment personal.

En canvi, l’altra cara està formada per caixes pintades, que representen una ciutat encesa amb les llums de Nadal. “Les cases estan connectades entre sí, perquè a dins tots celebren el Nadal a la seva manera”, explica l’autora. El revés de la instal·lació, doncs, representa un concepte més genèric de la festivitat, mentre que les caixes que formen la part del davant del pessebre, “estan plenes d’objectes que evoquen conceptes i sensacions que transporten al Nadal”.

Els jerseis amb motius nadalencs, les panderetes, l’escudella i les copes de cava són alguns dels elements que es troben a l’obra junt amb un retrat antic. “És una època on, encara que la taula es faci grossa pels nouvinguts, tots recordem els que ja no hi són, i els meus avis no hi podien faltar”, diu Paula Bosch, fent referència a la fotografia que ocupa la cantonada esquerra del pessebre. L’autora pretén “que l’espectador, al veure el pessebre, s’identifiqui amb una de les caixes que el formen. Se la faci seva”.

Paula Bosch explica que aquesta idea “sorgeix de la premissa que el pessebre no és una altra cosa que el descobriment de les caixes on guardem les figuretes i on acabem descobrint els guarniments de l’arbre i les panderetes per amenitzar els àpats”. La proposta de la Plaça Sant Jaume contrasta molt amb el Pessebre del Museu Frederic Marès.

Pessebre del Museu Frederic Marès | Foto: Sergi Garriga

Aquest segon pessebre s’instal·la cada any a l’entrada del museu i enguany l’Associació de Pessebristes de Barcelona n’és l’autora. Més d’una vintena de persones han col·laborat en el seu procés d’elaboració i de muntatge. “Calculo que hi deuen haver entre 700 i 800 hores invertides”, explica Josep Porta, President de l’Associació de Pessebristes de Barcelona.

El pessebre del Marès és una proposta clàssica de tradició cristiana amb escenes religioses com el naixement del Nen Jesús. Aquest any, el pessebre està ambientat a Montserrat i fa una picada d’ullet al patrimoni català, amb la presència de la masia i al mediterrani, amb les oliveres. Compta amb figures artesanals i decorats naturals. Pel que fa a les figures, “cada any utilitzem les mateixes, ja que és material amb un alt pressupost” explica Josep Porta.

El que més es fa esperar és el Pessebre del Monestir de Pedralbes, que s’inaugura sempre a la primera quinzena de desembre. Aquest és clàssic i popular, perquè s’ha convertit en una tradició molt arrelada. Des del 1984, es va instal·lar a les Procures del Monestir en col·laboració amb l’Associació de Pessebristes de Barcelona, que també és l’autora d’enguany. Entre 1997 i 1999, l’aleshores Museu d’Arts, Industries i Tradicions Populars de Barcelona va participar en el muntatge aportant peces de reconeguts pessebristes com Domenech Talarm o Martí Castells i Martí amb altres costumistes de diferents cultures, per a una exposició que es va titular “Els pessebres del món”. A partir de 2013, la col·laboració puntual amb el Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona ha permès mostrar peces de figuraires com Bartomeu Marcé i Reixach o els Germans Venanci. Actualment, al costat del Pessebre Popular, es presenta un segon diorama amb figures provinents de les pròpies col·leccions de l’Associació de Pessebristes.

Els pessebres del Museu Marès i del Monestir de Pedralbes es podran veure fins al 2 de febrer i el de la Plaça Sant Jaume, fins al 6 de gener.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació