Per què el rei Baltasar no és negre?

Normalitzar les persones racialitzades passava per situar-les en qualsevol rol del nostre pessebre cultural

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Ahir vam presentar el pessebre cultural de Núvol, que convida els lectors a votar les personalitats de la cultura que considereu més aptes per encarnar les figures del pessebre, des de l’àngel fins al caganer, passant per totes les peces de l’estable i els reis de l’Orient. Hem proposat tres candidats per a cada perfil, candidats que ens ajudin a resignificar en clau cultural (perdoneu la pedanteria) el pessebre.    

Per respecte al bou i la mula, no les hem antropomorfitzat, i aquestes categories són representades per entitats, fundacions, o projectes culturals que ens han donat escalf des del territori. De la mateixa manera, a l’hora de triar els candidats a Rei Baltasar, hem resistit la temptació d’oferir-vos una llista de persones negres del món de la cultura. N’hi ha moltes que es mereixen sortir al pessebre cultural, però confinar-los en la figura del rei Baltasar hauria estat reduir-los a la condició de quota.

Per això trobareu un candidat negre a la figura de Jesús, el raper banyolí Daura Mangala. O podreu votar com a rei Melcior les germanes The Sey Sisters, dones nascudes a Catalunya i negres, que enguany han publicat el disc Rise, que pretén visibilitzar el col·lectiu afro i les i els afrodescendents. Entre els candidats a rei Baltasar hi trobareu Ali Lmrabet, escriptor mallorquí perseguit que viu a Barcelona.

Aquests dies hem sabut que Vox Cádiz ha presentat una nadala amb tres reis exclusivament blancs. També assistim a una crida generalitzada promoguda per l’associació Casa Nostra Casa Vostra perquè els Baltasars de les nostres cavalcades de reis siguin negres de veritat. Són propostes coherents amb posicions ideològiques determinades, aberrant la primera i sensata la segona.

En el cas d’un pessebre imaginari i virtual com el nostre, ens ha semblat que normalitzar les persones racialitzades passava per situar-les en qualsevol rol del nostre pessebre cultural. Un criteri que hem aplicat també a les dones.

Voteu si us plau el pessebre que vulgueu aquí i bon Nadal a tothom!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació