Així vam viure la festa de Núvol

El dia 26 de maig vam celebrar els 10 anys de Núvol al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona. Doneu una ullada al vídeo resum de com va anar. Gràcies per llegir-nos aquests 10 anys!

El 12 d’abril del 2012 presentàvem Núvol en societat. Al llarg de la darrera dècada, Núvol ha esdevingut el centre d’alguns dels debats més apassionants del panorama cultural català. Durant aquests deu anys, des de Núvol hem donat veu a noms emergents, hem recollit el testimoni dels més veterans, hem estat atents a les últimes tendències i hem reflexionat plegats sobre la deriva del món i de la cultura. Dijous 26 de maig vam celebrar-ho amb tots vosaltres al Centre Artesà Tradicionàrius i hem fet aquest breu vídeo de resum sobre com ho vam viure des de dins:

Junts hem mirat a través d’aquest calidoscopi que, de bon grat, compartim amb vosaltres: les persones que ens llegiu i les que us subscriviu, les que ens seguiu i recomaneu, les que ens descobriu per primer cop i les que encara ho heu de fer. Tots aquests anys han estat possibles gràcies a vosaltres. És per això que enguany, a més de voler assolir els 1.000 subscriptors a finals d’any, xifra que tenim a tocar, anunciem diverses novetats:

Fa uns mesos saltava l’alarma al sector teatral: el Premi Margarida Xirgu estava a punt de desaparèixer per falta de suport institucional. Ara, per reflotar-lo i evitar la seva desaparició, Núvol se suma a l’organització del Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu creat per la Penya Carlos Lemos, un guardó que, des del la temporada 1972/1973, distingeix la feina d’una actriu a l’escena durant la temporada teatral barcelonina. L’any 2023 aquest premi complirà mig segle i Núvol vol acompanyar-lo en futures edicions treballant en la seva difusió juntament amb la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGTAC). 

Totes dues entitats s’han conjurat a evitar la desaparició d’un premi que ara mateix no compta amb suport confirmat de cap institució pública i que queda per tant en mans de la societat civil. L’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), amb l’Ignasi Roda al capdavant, ha estat qui des de la dissolució de la Penya Carlos Lemos l’any 2014 ha mantingut viu el Premi. Ara l’Agrupació Dramàtica de Barcelona passa el relleu a Núvol, que continuarà la tasca col·legiadament amb la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGTAC), amb un jurat mixt, compost per crítics d’ambdues entitats. 

La Fundació Romea renova el seu suport en la darrera edició cedint el Teatre Romea, que acollirà el lliurament del Premi el pròxim 18 de juliol, coincidint amb l’aniversari de la Xirgu. Tant Núvol com la FGTAC treballaran per recuperar el suport i la implicació de l’Ajuntament de Molins de Rei i de l’Institut del Teatre, que ha quedat desdibuixat durant els anys de la pandèmia.

Per altra banda, neix Podcast.cat. En aquest nou espai, el digital de cultura es proposa de construir un portal de referència del podcast, en què els usuaris puguin orientar-se i trobar una informació endreçada i útil a l’hora de triar els seus continguts d’àudio. Podcast.cat ha d’identificar i fer seguiment d’aquells podcasts de l’àmbit cultural català, que facin una aportació diferenciada, tant si són impulsats per un particular o una institució cultural. Edicions del Núvol disposa del domini podcast.cat, que pot ser una eina útil a l’hora de posicionar un nou espai de referència radiofònic en català. Podcast.cat també serà un viver de podcasts, que podran fer incubació o residència al digital de cultura.

Finalment, Núvol continuarà editant ebooks i anuncia també la publicació de nous títols en paper. Vam començar l’any amb l’anuari que recull els millors articles de l’any, hem reeditat el volum Shakespeare: Versions a peu d’obra de Joan Sellent. Continuarem amb la publicació d’un manual d’escriptura de Melcior Comes, novel·lista i professor de l’Escola de l’Ateneu Barcelonès. També té previst publicar un recull dels millors articles de Joan Burdeus, que forma part de l’equip de Núvoldes de fa més de sis anys. Finalment, Núvol publicarà també en paper Coses que dius en castellà que podries dir en català, un diccionari elaborat per Pol Capdet amb propostes per parlar un català més genuí.

Gràcies per acompanyar-nos durant aquest deu anys i esperem que en siguin molts més!

La festa de Núvol. Foto: Josep Maria Cortina
La festa de Núvol. Foto: Josep Maria Cortina
La festa de Núvol. Foto: Josep Maria Cortina

Recull de premsa

El digital ‘Núvol’ co-organitzarà el Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu i en confirma la continuïtat | La Vanguardia

Núvol’ co-organitzarà el Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu | El Punt Avui

‘Núvol’ celebra els 10 anys amb nous projectes de futur | Diari Ara

Núvol. 10 anys de cultura catalana digital | El Temps de les Arts

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació