Mor José Manuel Lara Bosch

Mor José Manuel Lara Bosch

Núvol. Barcelona

José Manuel Lara Bosch (Barcelona, 1946) ha mort aquest dissabte als 68 anys a causa del càncer de pàncrees que patia. Després d’heretar el negoci que va engegar el seu pare, José Manuel Lara Hernández, dirigia des del 2003 Grup Planeta.

Espiritualitat a l’islam

Alexandre Estruga. Diàlegs de Pedralbes.

Espiritualitat a l’islam

Tot va bé si acaba bé. Dijous fred de desembre i últim diàleg de l’any. Enfilem el camí que mena cap al Monestir de Pedralbes tot pensant que després de dos cicles, l’èxit de la proposta és més que evident i merescut. De nou i complint el pronòstic, doncs, la sala queda plena en pocs minuts.

Jordi Pujol sota el microscopi

Núvol. Barcelona

Jordi Pujol sota el microscopi

La confessió de Jordi Pujol, el juliol passat, va provocar una commoció col·lectiva. Vam passar de l'estupor a la indignació, i de la ràbia a una mena de desengany estabornit i silenciós. El cas Pujol era difícil d'entomar. Ens preguntàvem els uns als altres, 'Com ho portes?', sense necessitat d'explicitar res més. Fèiem teràpia.

La setmana dels Rahola

Núvol. Girona

La setmana dels Rahola

La UdG i l’Ajuntament de Girona s’afegeixen a la Setmana dels Rahola, que organitza la Diputació i el Col·legi de Periodistes. Dues taules rodones, una conferència i un programa de ràdio constituiran la III Setmana dels Rahola.

Carles Miralles, in memoriam

Griselda Oliver i Alabau. Barcelona

Carles Miralles, in memoriam

La passió de Carles Miralles es podria resumir així: “d’èpoques, l’arcaica i clàssica del món grec, i la contemporània catalana; de llengües, igualment dues, el grec antic i el català, i de gèneres, sobretot un: la poesia, també en la creació personal”.

Arrenca la desena edició de BCNegra

Tatiana Pagà. BCNegra15.

Arrenca la desena edició de BCNegra

Sota el comissariat de Paco Camarasa, el festival BCNegra celebra el seu 10è aniversari amb un programa farcit d’activitats gratuïtes per als amants de la novel·la negrocriminal. Enguany les taules rodones se celebraran al Conservatori de Música del Liceu del 29 de gener al 7 de febrer.

De lectura obligatòria

Griselda Oliver i Alabau. Barcelona

De lectura obligatòria

L’actual mètode de lectura ha deixat de ser vàlid, ja que no estimulen l’alumne, ni l’acompanyen en el procés de lectura, sinó que es limiten a ser simples controls per saber si el llibre s’ha llegit i si s’ha entès. L’article de J.M. Aloy ha suscitat un debat viu entre els lectors de Núvol.

El foment de la lectura, el foment de la dignitat

Josep Maria Aloy. Barcelona

El foment de la lectura, el foment de la dignitat

Fomentar la lectura és fomentar primer la dignitat de l'ensenyament, després la dignitat dels alumnes. També, òbviament, la dignitat del professor i més enllà del centre, és, en definitiva, ajudar a fomentar la dignitat del llibre dins la societat. Fomentar la dignitat a tots els nivells.

La memòria de l'Adrià

Teresa Amat. Martorell

La memòria de l'Adrià

Llegiu Picadura de Barcelona i m’hi jugo el que no fumo (molta pasta estalviada, doncs) que l’engrunament fecund de la memòria de l’autor també us darà fruits saborosos (gràcies, Príncep). Però jo he vingut aquí, ultra la declaració d’amor, per proclamar i celebrar la lírica pujolcruellsiana.

El Foc pàl·lid de Vladimir Nabokov

Xavier Serrahima. Barcelona

El Foc pàl·lid de Vladimir Nabokov

Perquè —deixeu-m’ho dir ben alt i ben clar—, aquest polièdric artefacte anomenat Foc pàl·lid és, per damunt de tot, un joc: un enrevessat, indefinit obert i infinit joc literari, sense normes ni condicions prefixades, on cada jugador ha de jugar la seva partida.

El de can Bardera no és mala gent

Eudald Espluga. Girona

El de can Bardera no és mala gent

Sembla que hi ha certa unanimitat en considerar que Contes de propina, l'últim llibre d'en Damià Bardera, està revestit d'un to diferent, més càlid, compassiu o més tendre. No era un aspecte absent a Fauna animal o Els nens del sac, però en cap cas resultava així d'evident.

Jordi Coca. El diable i l'home just

Jordi Malé. Lleida

Jordi Coca. El diable i l'home just

Galaxia Gutenberg ha publicat la darrera obra de Jordi Coca, 'El diable i l'home just', una novel·la epistolar que narra les vicissituds i patiments del psiquiatre Víctor Marçal-Büngeler, una figura de dimensions gairebé bíbliques que recorda el vell Job.

Torna Tiana Negra, el festival de novel·la negra catalana

Núvol. Barcelona

Torna Tiana Negra, el festival de novel·la negra catalana

Aquest festival, pòrtic de la BCNegra, que té lloc la setmana següent, és el primer i únic dedicat exclusivament a la novel·la negra en català i té com a objectiu contribuir a la dignificació i normalització de la llengua catalana i la difusió de la literatura de gènere negre feta a casa.

+ Articles   
Primeres línies
Mai no havia llegit tant de tot ni amb tanta fruïció, però la immobilitat se li feia eterna. Res no el salvava d’una solitud
Quines fronteres?
S’acusa la voluntat d’independència, d’una bona part de catalans, de no anar amb els signes del temps, quan la globalització apunta cap a la unió.