El gènere de la sospita

Roser Atmetlla. Barcelona

L'escriptora Roser Atmetlla imparteix a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu un curs titulat: La novel·la d'iniciació: retrat de l'escriptor adolescent. Atmetlla ens parla aquí de l'obra de J.D. Salinger i Carmen Laforet, dos escriptors que van mantenir un èxit precoç i una relació turmentada amb la pròpia obra.

Núvol. Barcelona

Jordi Graupera fa una dissecció del cas Pujol en 43 tuits

Jordi Graupera ha sortit unes hores del seu aïllament per pronunciar-se sobre el cas Pujol. Graupera, que està tancat escrivint una tesi doctoral a la New York School for Social Research sobre la neutralitat de l'estat, va escriure a cop calent una ràfega de 43 tuits que Liz Castro ha recollit a Storify.

Pol Castellanos. Barcelona

Kirmen Uribe, la nova narrativa basca

Kirmen Uribe porta anys amb un nom fet en el panorama literari basc. Després de molts anys dedicant-se a la poesia, l’any 2008 va publicar la seva primera novel·la, Bilbao-New York-Bilbao, gràcies a la qual va guanyar el Premi Nacional de Literatura. L’any 2012 va retornar amb 'El que mou el món'.

Sebastià Perelló. Barcelona

Marc Cerdó. Les veus al ras

El cor mentider batega. Són les darreres paraules d'aquesta novel·la de Marc Cerdó. I el novel·lista, diuen, és l'únic mentider que no ho calla. Deu ser cert allò que amb un ham de mentida pescam una carpa de veritat. I és a través de les estratègies persuasives del mentider que podem saber alguna cosa

Chus Pato, Estíbaliz Espinosa, Gonzalo Hermo.

Veus conver.xentes

Veus Paral.leles. Xa dende a nosa viaxe en avión Santiago-Barcelona os galegos andabamos cos xogos de palabras entre o paralelo, o tanxente e o converxente. Serían tan paral.leles as veus? Hai un drama nas rectas paralelas, na «recta que non atopa o seu final», que di Chus Pato nun verso.

Quim Curbet. Girona

Hitler llegia molt

Michel Hoellebecq, en una de les seves novel·les, afirma que «viure sense llegir és perillós, perquè obliga a conformar-se amb la vida». Però llegir, sense més, tampoc és una activitat recomanable. Hitler llegia molt i no per aquesta raó va arribar a ser un bona persona,

Núvol. Barcelona

Edgar Cotes guanya el torneig d'escriptura de Vullescriure.cat

El portal Vullescriure.cat, que incita a escriptors de totes les edats a asseure's davant l'ordinador, la màquina d'escriure o el bloc de notes, ha organitzat el torneig d'escriptura La Gran Final amb la participació d'una trentena de concursants. A Núvol publiquem el relat guanyador, d'Edgar Cotes.

Bernat Puigtobella. Barcelona

Leonardo da Vinci era català?

L'estrena del documental 'Desmuntant Leonardo' ha suscitat reaccions contràries entre fans i detractors de les investigacions de Jordi Bilbeny. Bilbeny és conegut per les seves tesis sobre la catalanitat de Cristòfor Colom, de Miguel de Cervantes, de La Celestina i l'atribució de l'autoria del Lazarillo de Tormes a Joan Timoneda.

Laura Basagaña. Barcelona

El bany de realitat de Fante

En les pàgines de 'A l'oest de Roma' hi trobem l'essència fantiana exprimida fins a l'última gota: humor negre, paraules àcides, secrets desagradables i el potent pes del pas del temps. La curosa traducció de Martí Sales ens condueix de ple cap als revolts de la carretera fantiana i ens fa gaudir del paisatge.

Núvol. Barcelona

La vida lenta de Josep Pla

Destino publicarà aquesta tardor textos inèdits de Josep Pla. La vida lenta arribarà a les llibreries el pròxim mes de novembre. Es tracta de tres diaris desconeguts fins ara del gran escriptor empordanès.

+ Articles   
Desencís post studium
Ara, els últims dies abans que es tanqui el termini de preinscripció d'alguns màsters, haig de triar què continuar estudiant
Josep Forment, in memoriam
D'alguna manera tots sabíem que no es podia perdre l'ocasió d'escoltar-lo a ell, perquè era la seva resposta la que volíem.