Totalitarisme

Pau Vidal. ACPG.

Totalitarisme

Com era lògic, la guerra no ha fet pas cap treva a l’agost. Mitjans digitals i xarxes socials han permès mantenir el caliu com en temporada alta

Lletraferits o la costura dels llibres

Mònica Boixader. Barcelona

Lletraferits o la costura dels llibres

La Fira Lletraferits proposa un tast d’algunes de les petites editorials independents que forneixen el mapa editorial de casa nostra i descriu, des del seu nom, allò que són els editors que la conformen. El cap de setmana passat se n’ha celebrat la 3a edició.

Àlvar Masllorens, el llibreter temerari

Bernat Puigtobella. Barcelona

Àlvar Masllorens, el llibreter temerari

Àlvar Masllorens (Barcelona, 1962) ha treballat a les llibreries Look, Alexandria, La Casa del Llibre (director), Proa Espais (director). També va fer d'editor de Deriva Editorial durant 16 anys. Ara obre una nova llibreria al centre de Terrassa, La Temerària.

Jordi Martí:

Bernat Puigtobella. Figueres

Jordi Martí: "La Conselleria de Cultura avui no existeix"

Jordi Martí ha fet una conferència en el marc d'un sopar col·loqui titulat Cultura i Política a Figueres, convidat per la Fundació Catalunya Europa a l'Empordà. Martí ha fet un diagnòstic de l'estat de la cultura, un àmbit que no acaba de forjar un espai de trobada entre les polítiques públiques i la participació ciutadana.

El llarg procés de Jordi Amat

Marta Hereu. La Central.

El llarg procés de Jordi Amat

Jordi Amat ha publicat 'El llarg procés' (Tusquets), un assaig que narra el curs de la cultura catalanista des de la Guerra Civil fins a l’actualitat. Amat hi ressegueix les complicitats entre intel·lectuals catalans i castellans.

Desig de lluna

Carme Casas Martínez. Premi Núvol de contes 2015.

Desig de lluna

'Desig de lluna' de Carme Casas Martínez ha estat el conte més llegit del premi Núvol de contes, amb més de 1.500 lectures. Diumenge 6 de setembre a la tarda donarem a conèixer els tres guanyadors d'enguany a la Setmana del Llibre en Català.

Anatomia d'una ànima femenina

Anna Rossell. Barcelona

Anatomia d'una ànima femenina

Benvinguda sigui aquesta segona novel·la d’Emília Illamola (Argentona, 1953), que, com la primera, 'Joc de Llunes' (Nova Casa Editorial, 2014), enriqueix el panorama actual de la literatura en llengua catalana.

On ets, Joan de Gant?

Manel Martos. Barcelona

On ets, Joan de Gant?

He agafat el 'William Shakespeare' de Harold Bloom. De cop, m'han entrat moltes ganes de saber si l'obès erudit nord-americà tenia alguna opinió sobre un dels fulletons més apassionants d'aquest estiu: Otel·lo pot deixar de ser negre, com Michael Jackson?

Passejades amb l'autor

Josep Sala i Cullell. Des del fiord.

Passejades amb l'autor

'Picadura de Barcelona' és un magnífic document d’uns anys –les dues dècades que ens van dur del postolimpisme al procés, de la crisi de 1993 a la del 2010. Anys de bombolles, d’explosió turística i pèrdua patrimonial, de la modernitat basada en un fals cosmopolitisme, i de moltes esperances frustrades.

Què llegeix Barack Obama?

Xavier Serrahima. Terrassa

Què llegeix Barack Obama?

"Això és tot" és una novel·la, però, també, més d’una –un conjunt, de fet, en una de sola; és una i mil novel·les alhora. Encara més, és una i totes les novel·les que James Salter podria escriure. Aquesta obra coincideix a les llibreries catalanes amb un altre títol de Salter, "L'última nit" (L'Altra Editorial).

Les escriptores no tenen qui les escrigui

Montse Barderi. Barcelona

Les escriptores no tenen qui les escrigui

Si llegiu el diari aquests dies d’agost és possible que trobeu notícies sobre la irrupció al mercat de diversos llibres de correspondència d’escriptors: Cartas a Vera, de Navokov (RBA); De Nobel a novel. Epistolario inédito de Vicente Aleixandre (Espasa); les cartes creuades de Maria Rilke i Lou Andreas-Salomé (Límits); i la correspondència de Franz Kafka als seus amors (Ediciones del Subsuelo).

Caminant, no hi ha camí

Anna Rossell. Barcelona

Caminant, no hi ha camí

Dividit en tres parts ("Deriva", "Enmig de les petites coses" i "A recer de les ventades"), el nou poemari de Mercè Amat Ballester dóna fe d’una vocació que ja traslluu el recorregut intel·lectual de l’autora. Llicenciada en filosofia i ciències religioses, la poeta confegeix un recull intimista, reflexiu i introspectiu, que traspua espiritualitat en el sentit més ampli de la paraula.

Joan M. Minguet Batllori. Contra la cooltura

Marc Navarro. La Central.

Joan M. Minguet Batllori. Contra la cooltura

En aquest recull de textos breus publicats en diversos mitjans entre el 2013 i el 2015, Minguet fa una crònica clarificadora i necessàriament punyent d’algunes de les afeccions i les disfuncions que acusen la cultura catalana i el conjunt de les seves institucions d’un temps ençà.

Deu lectures per refrescar-se a la platja

Núvol. Barcelona

Deu lectures per refrescar-se a la platja

Ara que és agost i que tenim temps per relaxar-nos a la platja i llegir un bon llibre és un bon moment per posar sobre la taula algunes de les novetats de les editorials per aquest estiu. A continuació us n'oferim deu que segur que no us decebran!

Jo Nesbø. Sexe i infàmia a Bangkok

Ester Seguí. Girona

Jo Nesbø. Sexe i infàmia a Bangkok

Harry Hole arriba a Bangkok per investigar la mort de l'ambaixador noruec. En aquesta segona entrega de la sèrie, el detectiu de Jo Nesbø, alcoholitzat i turmentat pels fantasmes del passat, haurà de recuperar el control perquè la vida no espera ni perdona.

Teresa Forcades, perseguint la utopia

Anna Rossell. Barcelona

Teresa Forcades, perseguint la utopia

Forcades (Barcelona, ​​1966), que estudia atentament la trajectòria de la nord-americana Dorothy Day (1897-1980) i la francesa Simone Weil (1909-1943), s'acosta a les dues personalitats tot perseguint la utopia d'un món just i digne.

Atreveix-te amb l'anglès!

Mireia LLinàs Grau. Barcelona

Atreveix-te amb l'anglès!

El professor David Crystal al seu llibre English as a Global Language arriba a la conclusió que l'anglès és això, una llengua 'global'. L'anglès ha arribat a aquest estadi per diferents circumstàncies històriques, geogràfiques, econòmiques, o lingüístíques però el fet és aquest: podríem dir que l'anglès és un esperanto natural (no artificial)

Agost en els escenaris de la memòria

Manel Martos. Girona

Agost en els escenaris de la memòria

Cada estiu, amb la primera migdiada d'agost, el somni m'abraça una estona a l'esperit de J. M. Castellet. Va estiuejar els últims deu anys de la seva vida, com nosaltres, a Viladrau (Girona). I els primers dies ens regalava sempre un viatget (amb totes les despeses pagades).

Montserrat Abelló. Espero meravelles

Bernat Puigtobella. Barcelona

Montserrat Abelló. Espero meravelles

El fons literari de la poeta i traductora Montserrat Abelló (1918-2014) ha ingressat a la Biblioteca de Catalunya. Els fills de l'autora, morta el setembre del 2014, han fet efectiva la seva voluntat amb la donació de l'arxiu documental d'Abelló, que ara quedarà a l’abast dels investigadors.

+ Articles   
Runes
Aviat farà tres anys que faig de masovera d'una masia al Priorat. La feina és senzilla perquè els amos vénen poc. No hi veig gaire i sóc feliç, molt més feliç que fent de mestra a Barcelona.