Tres catalanes, tres continents

Bernat Puigtobella. Barcelona

Demà conversem amb tres estudioses que estudien la cultura catalana des de l'estranger. Són tres exponents acadèmics de la diàspora universitària catalana que es miren la cutura des de la distància i alhora amb la proximitat que les noves tecnologies els ofereixen per mantenir el contacte amb el país.

Tatiana Pagà. Barcelona

Santi Baró guanya el premi Gran Angular amb 'Fario'

Fario, l’obra escrita per Santi Baró ha estat la guanyadora del XXIV Premi de Literatura Juvenil Gran Angular de l’editorial Cruïlla. L’Andrea, una noia rebel que a causa del seu comportament la seva mare l’obliga a marxar a casa dels avis als Pirineus, és la protagonista de la novel·la guanyadora.

Xavier Serrahima. Terrassa

Un home que se’n va

És un projecte literari, no és un projecte sociològic, ni un projecte històric: és literatura. Com es posa en marxa? Hi ha tot un seguit de materials i, de sobte, cristal·litzen

Xavier Montoliu. Barcelona

La Bucovina com a metàfora: Appelfeld, Manea, Celan

Avui dimarts 30 de setembre se celebra el Dia Internacional de la Traducció. El PEN Català ha reprès enguany aquesta cita, després de la darrera convocatòria dedicada a la traducció de la literatura sueca l’any 2012. Avui, a la Central, se celebra la taula rodona “La Bucovina com a metàfora”.

Núvol. Barcelona

'Jo confesso' de Jaume Cabré es traduirà al suec

El viatge a la Fira del Llibre de Göteborg, celebrada aquest passat cap de setmana, ja ha donat els primers fruits. L'editorial Incognito, un nou segell que està contractant els primers llibres del seu catàleg, s'ha decidit a publicar 'Jo confesso' al suec.

Laura Fabregat. Barcelona

Albert Juvany. El silenci del far

Sota el títol d’El silenci del far, Juvany irromp amb pas ferm en el panorama literari català, no només pel fet d’haver teixit una història de secrets familiars que sap atrapar el lector, sinó, sobretot, per la tècnica narrativa que ha demostrat, on passat i present es confonen constantment per tancar el cercle d’incògnites.

Quim Torra. Born Centre Cultural.

L’ideal de la independència de Carrasco i Formiguera

El consell de guerra i afusellament de Carrasco i Formiguera va crear una commoció en la societat catalana. Aquest dimarts 30 de setembre Quim Torra imparteix la conferència “Manuel Carrasco i Formiguera, la lluita d’un polític cristià per la independència de Catalunya” a la Sala Auditori (c/ Comercial, 5) al Born CC. Entrada lliure.

Isidre Grau. Biolits.

Còpia de model?

Que no parés a casa tant com jo hauria volgut, no impedia que el pare fos el meu heroi. Vivia saturat de viatges i reunions d’empresa

Mercè Prunera. Sa Il·lustríssima.

Marvel presenta la Thor(a)

Aquest titular no és una provocació, sinó l’ultima de les estratègies de Marvel, l’editorial de còmics americana. I no té res a veure amb les Sagrades Escriptures, sinó amb la protagonista que ve a substituir l’heroi de moda: Thor.

Mariona Sanfeliu. Terrassa

Més contes de Paper de Vidre

El passat dissabte 20 de setembre es va presentar a Terrassa, per segona vegada, la revista digital Paper de vidre, que en la seva nova etapa esdevé un portal dedicat exclusivament als contes. L'acte va comptar amb el traductor Jordi Martín Lloret, l'actriu Rosa Boladeras i l'escriptor Eduard Márquez.

Antoni Biosca. Girona

Riccoldo da Montecroce, viatger per Orient Pròxim

Aquest estiu s'ha impartit des de la Universitat de Girona un curs en línia titulat "Viatgers, golafres, cuiners i bótes de vi (Un passeig gastronòmic per l'Europa medieval)", que han dirigit Josep Antoni Aguilar i Xavier Renedo. Pels que no l'heu pogut seguir, us oferim aquest article d'Antoni Biosca sobre el viatge de Riccoldo da Montecroce.

Joan Melcior. Barcelona

El sexe, quina animalada!

Angle Editorial acaba de publicar El sexe, quina animalada!, un llibre que desperta passions i aixeca la moral i tot el que cal. Amb textos i dibuixos trets del natural, confegeixen aquest magnífic i revelador compendi, obra conjunta i indivisa de tres mestres de la divulgació científica i de l'altra: Gras, Kap i Néstor.

Marià Veloy. Barcelona

Llort: "El lector agraeix una bona història"

Herències col·laterals (RBA-La Magrana) és la nova novel·la d’en Llort. Dos anys després de Si quan et donen per mort un dia tornes, la seva primera —i particular— incursió “conscient” en la novel·la negra, torna a jugar amb les lleis d’aquest gènere.

Xavier Serrahima. Terrassa

Joan Sales escriu a Màrius Torres

Club Editor reedita Cartes a Màrius Torres, de Joan Sales, una correspondència essencial per a conèixer l’arrel i el fonament d’Incerta glòria ii també del tot imprescindibles per entendre la gestació i l’eclosió de la poesia de Màrius Torres.

Ester Seguí. Figueres

Samia corre sense por

Publicada per la joveníssima Sembra Llibres, 'Córrer sense por' explica la història real de la Samia Yusuf Omar. La novel·la de Giuseppe Catozzella ha significat una gran sorpresa per la seva emotivitat i la capacitat de remoure consciències i ha merescut el Premi Strega Giovani 2014.

Núria Juanico. Terrassa

El bigoti que ho capgira tot

L’escriptor Emmanuel Carrère (París 1957) torna a les llibreries amb una de les seves primeres novel·les, El bigoti, que recuperen LaBreu (en català) i Anagrama (en castellà). Dissabte es presentarà el llibre amb un vermut a la una del migdia a la Llibreria Calders.

Marc Grèbol. Barcelona

Llegir en català guanya el premi LletrA

Llegir en català, l’associació d’editorials independents en català, va reunir-se divendres per fer balanç dels objectius marcats un any abans i per presentar un nou pas en la seva curta però intensa trajectòria: una pàgina web oficial.

+ Articles   
Retorn a la maternitat
Pep Coll ens parla de la Biblioteca Pública de Lleida, que es troba a l'edifici de l'antiga Maternitat. El projecte #DeCapçalera impulsa les relacions entre escriptors i bibliotques.