La fira literària de l’esperança

Irene Rodrigo Martínez. Barcelona

Només un 2% de valencians afirma haver adquirit l’últim llibre en llengua catalana, front al 28% de catalans que diuen prioritzar aquesta llengua en les seues compres literàries. Els organitzadors de la Segona Plaça del Llibre no es resignen a “tindre una llengua marginada”. Amb aquesta fira pretenen difondre-la.

Tatiana Pagà. BNH 2014.

Reconstruint la ciutat del passat

Divendres 21 es va celebrar al BornCC l’última jornada de debats i tertúlies de la segona edició de Barcelona Novel·la Històrica amb una generosa assistència de públic. La primera taula rodona del dia va tractar sobre la reconstrucció mental de les ciutats.

Tatiana Pagà. BNH 2014.

5 secrets de la Barcelona romana

Dijous vam assistir a una ruta per la Barcelona d’August, celebrada en el marc del cicle Barcelona Novel·la Històrica. La ciutat encara amaga secrets ocults. El recorregut va passar per alguns dels edificis que formaven part des del primer moment de la Bàrcino fundada per l’emperador August.

Tatiana Pagà. BNH 2014.

Santiago Posteguillo rep el premi Bàrcino

Aquest any la segona edició del premi Internacional de Novel·la Històrica Bàrcino, que atorga l’Ajuntament de Barcelona a un autor pel conjunt de la seva obra, ha anat a parar a les mans de l’escriptor valencià Santiago Posteguillo, autor d’una trilogia ambientada en la Roma d’Escipió i de Trajà.

Xènia Dyakonova. Literatura russa.

Traduir Rússia

Una manera possible de veure la relació entre la literatura russa i la catalana seria analitzar-la a través de les figures dels traductors. Precisament ells, els noms dels quals tan sovint s’obliden, i a vegades ni tan sols consten en els catàlegs de les biblioteques i les llibreries, són els veritables «culpables» i protagonistes d’un intercanvi cultural que es va iniciar en els últims vint anys del segle XIX

Lara Toro. Barcelona

Un nou Lluís Llach

El fet que un artista de renom i solvència contrastada iniciï una aventura en un camp diferent de la creació, per a molts deu ser un reclam.

Miquel Codony. Montcada i Reixac

La missió de David Nel·lo

'Missió Futur' és una novel·la (una novel·leta, per extensió) recomanable. És dinàmica, és absorbent, té un rerefons interessant, és estimulant i (i no és una de les seves virtuts menys importants) està molt ben escrita.

Tatiana Pagà. BNH 2014.

La Revolució dels Clavells ja és història?

Nova jornada del Barcelona Novel·la Històrica. Una de les preguntes que es van plantejar ahir al Born CC va ser: A partir de quin moment una novel·la és històrica? Ha passat prou temps per considerar la Revolució dels Clavells a Portugal com un moment del passat?

Laura Basagaña. Barcelona

Sílvia Soler destapa Jenn Díaz

La segona trobada del cicle literari "Destapats" tindrà lloc a la Biblioteca Can Casacuberta de Badalona, aquest proper dijous 20 de novembre (19h). Jenn Díaz i Sílvia Soler seran les protagonistes de la trobada, que conversaran sobre literatura, presentades per l'escriptora i periodista Llucia Ramis

Tatiana Pagà. BNH 2014.

La guerra dels cornuts

La segona edició de Barcelona Novel·la Històrica ha arrencat al Born Centre Cultural amb un homenatge als voluntaris catalans de la Gran Guerra. Tatiana Pagà n'ha fet la crònica i BiBi Oye les fotos.

Núvol. Barcelona

Jordi Boixaderas a Serra d'Or

Al número de novembre de «Serra d’Or», l’actor Jordi Boixaderas, en conversa amb Núria Cañamares, explica amb pèls i senyals per què prefereix la feina d’actor teatral i de doblatge per damunt de l’actuació davant la càmera.

Victòria Miró. CCCB.

Els fills de Superman i de Star Trek

Hi ha històries que volen ser a tot arreu. Són històries que no es conformen amb el mitjà on han nascut, ja sigui el paper, el cinema, la televisió o els videojocs. El professor Carlos Scolari en va parlar al CCCB en el marc de la primera Transmedia Week.

Tatiana Pagà. BNH 2014.

Enric Calpena brinda per l'emperador

La setmana vinent arrenca al Born CC la segona edició de Barcelona Novel·la Històrica, que enguany commemora el bimil·lenari de la mort de l’emperador August, fundador de Bàrcino. Parlem amb el seu comissari, Enric Calpena, de les activitats del programa d'enguany, centrades en el món romà.

Laura Basagaña. Barcelona

Joaquim Carbó destapa Àngels Bassas

La segona edició del cicle literari 'Destapats' començarà el proper dia 18 de novembre i constarà de sis trobades entre un autor novell i un de consagrat. Els moderadors de les sessions seran els escriptors Jordi Nopca i Llúcia Ramis. Diverses biblioteques acolliran els debats.

+ Articles   
Boscos de paper
Ignorava que el sol fet d’existir engega muntanyes de documents, els que et donen dret –diuen- a moure’t amb llibertat.
Fins a la independència i prou
El nacionalisme és una identitat comuna a aquells que no són capaços, per les raons sistèmiques que siguin, de fer-se una identitat pròpia.