Francesc Ginabreda. Barcelona

La vida de parella segons Yasmina Reza

Relacions extramatrimonials, tendències sadomasoquistes, insatisfaccions sexuals i Yasmina Reza fa una radiografia del que significa viure en parella a través del relat de divuit personatges que mostren els pros i contres de la monogàmia. Francesc Ginabreda en fa la ressenya a Núvol.

Sebastià Perelló. Barcelona

Conversa a la galeria

Avui dijous 28 de novembre es presenta el llibre Ferran Cano. L'art com a resposta a la vida (Lleonart Muntaner) de l'escriptora Georgina Sas a la galeria Trama de Barcelona. Sebastià Perelló ens presenta el llibre a Núvol.

Francesc Ginabreda. Barcelona

Pere Calders, 2 x 1

RBA ha recuperat en un sol volum dues novel·les de Pere Calders, publicades als anys 30: La Glòria del doctor Larén i Gaeli i l’home déu. Aquestes obres primerenques, plenes d'humor, ja anuncien el món de Calders. Van precedides d'un pròleg de Jaume Aulet.

Núvol. Barcelona

Jordi Nopca és Jeffrey Beaumont

Jordi Nopca ha guanyat el premi Documenta de narrativa amb 'Puja a casa'. El jurat destaca la prosa quirúrgica, la intenció literària i els tocs d'humor per retratar el món de la parella dins d'un context contemporani en què els personatges pateixen els estralls de la crisi econòmica i la desorientació vital.

Clàudia Rius. Barcelona

Llibres infantils, antídots contra la tristesa

The little lost star, és el primer conte infantil publicat per Kathrin Schadt, escriptora alemanya resident a Barcelona. En ell, hi trobem una mà estesa cap a les persones tristes, un antídot a favor de la tendresa. La Clàudia Rius entrevista l’autora i ens la presenta a Núvol.

Xavier Serrahima. Barcelona

La vida lenta de Josep Pla

Edicions Destino recupera tres inèdits de Josep Pla a 'La vida lenta. Notes per a tres diaris (1956, 1957, 1964)'. Aquestes notes per a tres diaris esdevenen un document imprescindible per desmentir alguns dels falsos mites atribuïts a l’escriptor de l’Empordanet.

Tatiana Pagà. BNH 2014.

Reconstruint la ciutat del passat

Divendres 21 es va celebrar al BornCC l’última jornada de debats i tertúlies de la segona edició de Barcelona Novel·la Històrica amb una generosa assistència de públic. La primera taula rodona del dia va tractar sobre la reconstrucció mental de les ciutats.

Irene Rodrigo Martínez. Barcelona

La fira literària de l’esperança

Només un 2% de valencians afirma haver adquirit l’últim llibre en llengua catalana, front al 28% de catalans que diuen prioritzar aquesta llengua en les seues compres literàries. Els organitzadors de la Segona Plaça del Llibre no es resignen a “tindre una llengua marginada”. Amb aquesta fira pretenen difondre-la.

Tatiana Pagà. BNH 2014.

5 secrets de la Barcelona romana

Dijous vam assistir a una ruta per la Barcelona d’August, celebrada en el marc del cicle Barcelona Novel·la Històrica. La ciutat encara amaga secrets ocults. El recorregut va passar per alguns dels edificis que formaven part des del primer moment de la Bàrcino fundada per l’emperador August.

Tatiana Pagà. BNH 2014.

Santiago Posteguillo rep el premi Bàrcino

Aquest any la segona edició del premi Internacional de Novel·la Històrica Bàrcino, que atorga l’Ajuntament de Barcelona a un autor pel conjunt de la seva obra, ha anat a parar a les mans de l’escriptor valencià Santiago Posteguillo, autor d’una trilogia ambientada en la Roma d’Escipió i de Trajà.

Xènia Dyakonova. Literatura russa.

Traduir Rússia

Una manera de veure la relació entre la literatura russa i la catalana seria analitzar-la a través de les figures dels traductors. Precisament ells, els noms dels quals tan sovint s’obliden, són els veritables «culpables» d’un intercanvi cultural que es va iniciar en els últims vint anys del segle XIX.

+ Articles   
El duet Pujol-Fonalleras, a Celrà
En Jordi -el bibliotecari- a l´última sessió del club de lectura i en diferents emails ens va dir que avui hi havia en Fonalleras i un tal Pujol a les set... Dubto, em fa mandra, però finalment em dirigeixo a la biblioteca, més que res per fidelitat als consells del meu prescriptor.
Cau Bononad
Amb aquest llibre es fa inqüestionable que Bononad, decididament, és un altre, un d’encauat; en concret, el Palàcios de la nostra generació.