Isidre Grau. Biolits.

Valentia reconfortant

Quan el pare va tornar de la pluja, feia tanta cara d’angúnies com els soldats escapats de la guerra. Em va semblar més alt i fort que mai, un valent de pura raça

Tatiana Pagà. Girona

Joan Ramon Resina. Parlar al món

Joan Ramon Resina obre l’acte d’inauguració dels Estudis Catalans a l’exterior del curs 2014-2015 amb una lliçó inaugural on la llengua catalana, en tota la seva amplitud, és la protagonista per excel·lència.

Rosabel Bofarull. Valls

La Llibreria Roca de Valls: un lloc segur

La Llibreria Roca de Valls va ser fundada l’any 1944 per Ocavi Roca i Júlia Ortiga, avis de l’actual llibretera, Júlia Secall Roca. Els seus pares, el Gabriel i la Paquita, van ser la segona d’aquestes tres generacions de llibreters vallencs. Rosabel Bofarull ens fa una mica d'història d'aquesta llibreria insígnia.

Neus Castellvell i Potau. Barcelona

Llegir Carles Mallol

Fins a quin punt la ficció que ens envolta pot arribar a condicionar els nostres actes? Cercar un culpable per a les nostres actuacions és motiu per creure que no en som amos? Aquestes són algunes de les preguntes que han sorgit en la trobada de lectors al Cercle Artístic de Ciutadella.

Clara Renedo. París

Els catalans selon Henry de Laguérie

El diari Le monde ha encetat la col·lecció Lignes de vie d’un peuple, una sèrie d'assaigs sobre diferents nacionalitats. Henry de Laguérie hi ha contribuït amb Les catalans, un llibre que explora la Catalunya d'avui amb una mirada francesa. Clara Renedo ha assistit a la presentació del llibre a París.

Tuli Márquez. Barcelona

Qui té por de Gregorio Morán?

Dimarts passat, la llibreria Taifa del carrer Verdi de Gràcia és va omplir de gent disposada a escoltar el periodista Gregorio Morán. L'acte es titulava “La palabra amordazada. Un debate sobre nuevas formas de censura”. L'escriptor Tuli Márquez hi va ser i ens ho explica.

Núvol. Barcelona

Paper de vidre recupera un conte d'Alice Munro

Aquesta setmana la revista digital Paper de vidre recupera un conte d'Alice Munro titulat 'Nois i noies' i ens el presenta Maria Bohigas, editora d'El Club dels Novel·listes i de l'obra d'Alice Munro en català. Podeu accedir a Paper de vidre des de Núvol.

Jordi Graupera. Nova York

Jordi Graupera retrata Ágnes Heller

Dilluns 27 d'octubre a led 19.30h es reprenen les Converses a La Pedrera, amb les filòsofes Ágnes Heller i Marina Garcés. Jordi Graupera ha estat alumne d'Agnès Heller a la New School for Social Research de Nova York i ens en fa un retrat molt personal. Oriol Malet la retrata amb una il·lustració.

Núvol. Barcelona

La Revista de Catalunya a l'Horiginal

Avui a les 20:30 se celebra un recital de poemes inèdits a càrrec de Lluís Calvo, Marc Romera i Jaume C. Pons Alorda al Bar Horiginal de Barcelona, en motiu de la presentació de la Revista de Catalunya que enguany celebra 90 anys.

Bernat Puigtobella. Barcelona

Segell Busquets

Res no és explícit ni subratllat, sinó suggerit per al·lusions subtils que et permeten lligar caps al final d'un relat que ens ha anat embolcallant amb un vel inconsútil.

Bel Guilera. Girona

Blanca Busquets desgrana veritats

Blanca Busquets acaba de publicar la novel·la Paraules a mitges, un relat sobre tres germans que passen la nit del 23-F, cadascú a la seva manera, ignorant que hi ha un cop d'estat. Hem convidat un editor, una biblotecària i una llibretera a llegir el nou llibre de Busquets. Bel Guilera és llibretera a la 22 de Girona.

Jaume C. Pons Alorda. Barcelona

La tècnica meravellosa de Max Besora

L’editorial Males Herbes, conseqüent amb el seu objectiu d’oferir al gran públic tota una sèrie d’obres radicals que canviïn les concepcions més encarcarades de la literatura catalana, acaba de publicar un nou títol que sorprèn per la seva naturalesa hiperactiva i per l’energia demencial que injecta en el lector: La Tècnica Meravellosa de Max besora.

Núvol. Barcelona

Segon round del concurs de Booktrailers

Aquells joves creatius de 14 a 18 anys tenen temps fins el 12 de novembre per participar en la segona edició del concurs de Booktrailers que el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura organitza, juntament amb l'empresa Bookmovies i la col·laboració del Gremi de Llibreters de Catalunya.

Sebastià Perelló. Mallorca

Un dia amb Biel Mesquida

El cicle "Un dia amb..." organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i l'Arts Santa Mònica convida aquest dissabte 25 d'octubre a Biel Mesquida, que serà el protagonista de la trobada a partir de les 11 del matí i fins les dues del migdia.

Laura Basagaña. Barcelona

El Tricentenari fa el balanç de cloenda

Toni Soler, comissari del Tricentenari BCN, i Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Cultura, han fet balanç avui de la celebració al Palau de la Virreina. L'Ajuntament ha recollit tota la documentació de l'efemèride al Memorial del Tricentenari de Barcelona.

Núvol. Tarragona

Angle Editorial publicarà el premi Pin i Soler

Es presenta una nova edició dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, on s'han convocat el 25è Premi Pin i Soler, el 15è Vidal Alcover i el 18è Tinet de la mà de l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona.

Núvol. Barcelona

Pervivència d'Ángel Crespo: III Jornades de l'Excel·lència

Avui dilluns dia 20 i demà dimarts 21, arriben les III Jornades de l’Excel·lència, organitzades per l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC). Es duran a terme a l’Aula Josep Maria de Sagarra de l’Ateneu Barcelonès (Carrer de la Canuda, 6, Barcelona) a partir de les 19 hores

Joan Safont. Barcelona

La caricatura de Xammar

La setmana passada, Lluís Bassets, director adjunt d’El País, oferia una nova caricatura, fent-nos triar entre Agustí Calvet Gaziel o Eugeni Xammar. En un article propi d’un país binari com el nostre (on de cada cosa només n’hi pot haver o 0 o 1), Bassets contraposava el Gaziel “periodista del segle” i “sencer”.

+ Articles   
Altres societats
La fidelitat a la realitat i l’equilibri entre els arquetips del gènere i la versemblança de la narració és l’únic camí per assolir l’excel·lència de la literatura negra i criminal
La banalització del dolor
Cada cop més defugim el compromís amb qui sofreix en tots els àmbits i en tots els nivells, sigui el sofriment personal o col·lectiu.