Eduard Márquez tanca parèntesi

Noemi Roset. Barcelona

Eduard Márquez (Barcelona, 1960) acaba de publicar ‘Vint-i-nou contes menys’ (Empúries), un volum que tanca definitivament una època que ha durat vint anys. L’escriptor ha reescrit els relats publicats als dos llibres ‘Zugwang’ (1995) i ‘L’eloqüència del franctirador’ (1998), plens d’atzars fatals i diàlegs entre contes.

Núvol. Barcelona

Antoni Carrasco guanya el 34è Premi Just M. Casero

L'escriptor barceloní Antoni Carrasco ha estat guardonat amb el 34è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero per la seva obra La segona lluna. El blanenc Jaume Puig Agut ha quedat finalista amb el relat Germans i la barcelonina Sílvia Gruart ha obtingut un accèssit per la novel·la Només un any.

Tatiana Pagà. Born Centre Cultural.

Hongria, la llibertat esculpida

La nova exposició del Born Centre Cultural, Hongria: La llibertat esculpida, documenta amb un reportatge fotogràfic d’Ernö Horváth el procés d’Hongria cap a un sistema democràtic. L'exposició, comissariada per Martí Anglada, es va presentar ahir al Born CC.

Eudald Espluga. Girona

Trinxeres ètiques de hipsters i coolturetes

L'editorial Capitán Swing acaba de publicar Indies, hipsters y gafapastas. Crónica de una dominación cultural, del periodista musical Víctor Lenore. L'assaig denuncia un sistema industrial que ha aïllat la cultura en una bombolla asèptica. Eudald Espluga en fa la seva lectura a Núvol.

Alícia Molina. Barcelona

El V Festival Munt de Mots abaixa el teló

Ha estat una setmana intensament contística i el millor no és només que els narradors han seguit fent aquest teixit ferm entre ells trobant-se en una contada o en una altra, cosa que nodreix el sentiment de pertinença, sinó que és que hi ha hagut una gran afluència de públic.

Ester Seguí. Figueres

Pluja sobre terra molla

Pluja sobre terra molla, guanyadora del 31è Premi de Narrativa Ribera d'Ebre i publicada per Cossetània Edicions, és la primera novel·la de Maria Carme Poblet. Ofereix un retrat sincer de dues dones de diferents generacions —àvia i néta— que avança de forma paral·lela mitjançant el relat de les seves vivències.

Juli Capilla. València

Premis Octubre, reivindicatius i festius

Hi havia una gran expectació i interès per conèixer qui s’enduria els 20.000 euros del premi Octubre de narrativa enguany. Una quantitat acumulada de l’edició anterior, quan el premi va quedar desert “per manca d’excel·lència”.

Eduard Batlle. Mollerussa

Del pla al Mascançà

Les jornades, que es van iniciar l'any 2009 i són acollides anualment per una població diferent de la comarca, són una bona oportunitat per conèixer les investigacions que es duen a terme en nombrosos àmbits, i ben sovint, perfilen una riquesa històrica, social i natural.

Isidre Grau. Biolits.

Valentia reconfortant

Quan el pare va tornar de la pluja, feia tanta cara d’angúnies com els soldats escapats de la guerra. Em va semblar més alt i fort que mai, un valent de pura raça. Em va semblar més alt i fort que mai, un valent de pura raça.

Tatiana Pagà. Girona

Joan Ramon Resina. Parlar al món

Joan Ramon Resina obre l’acte d’inauguració dels Estudis Catalans a l’exterior del curs 2014-2015 amb una lliçó inaugural on la llengua catalana, en tota la seva amplitud, és la protagonista per excel·lència.

Rosabel Bofarull. Valls

La Llibreria Roca de Valls: un lloc segur

La Llibreria Roca de Valls va ser fundada l’any 1944 per Ocavi Roca i Júlia Ortiga, avis de l’actual llibretera, Júlia Secall Roca. Els seus pares, el Gabriel i la Paquita, van ser la segona d’aquestes tres generacions de llibreters vallencs. Rosabel Bofarull ens fa una mica d'història d'aquesta llibreria insígnia.

Neus Castellvell i Potau. Barcelona

Llegir Carles Mallol

Fins a quin punt la ficció que ens envolta pot arribar a condicionar els nostres actes? Cercar un culpable per a les nostres actuacions és motiu per creure que no en som amos? Aquestes són algunes de les preguntes que han sorgit en la trobada de lectors al Cercle Artístic de Ciutadella.

Clara Renedo. París

Els catalans selon Henry de Laguérie

El diari Le monde ha encetat la col·lecció Lignes de vie d’un peuple, una sèrie d'assaigs sobre diferents nacionalitats. Henry de Laguérie hi ha contribuït amb Les catalans, un llibre que explora la Catalunya d'avui amb una mirada francesa. Clara Renedo ha assistit a la presentació del llibre a París.

Tuli Márquez. Barcelona

Qui té por de Gregorio Morán?

Dimarts passat, la llibreria Taifa del carrer Verdi de Gràcia és va omplir de gent disposada a escoltar el periodista Gregorio Morán. L'acte es titulava “La palabra amordazada. Un debate sobre nuevas formas de censura”. L'escriptor Tuli Márquez hi va ser i ens ho explica.

Núvol. Barcelona

Paper de vidre recupera un conte d'Alice Munro

Aquesta setmana la revista digital Paper de vidre recupera un conte d'Alice Munro titulat 'Nois i noies' i ens el presenta Maria Bohigas, editora d'El Club dels Novel·listes i de l'obra d'Alice Munro en català. Podeu accedir a Paper de vidre des de Núvol.

Jordi Graupera. Nova York

Ágnes Heller avui a La Pedrera

Avui a les 19.30h es reprenen les Converses a La Pedrera, amb les filòsofes Ágnes Heller i Marina Garcés. La filosofia en serà l’eix principal: la filosofia com a necessitat i com a opció vital. Us hi podeu inscriure aquí. Jordi Graupera ens en fa un retrat molt personal.

Enric Gomà. Barcelona

Enric Gomà i els grans viatgers espanyols

El consell paternalista i llefiscós que els nacioanalistes viatgin prové d’un apotegma, no sé si d’Unamuno o de Baroja o d’algun company seu de pàgina d’enciclopèdia, que fa: “El carlisme es cura llegint i el nacionalisme, viatjant”.

Núvol. Barcelona

La Revista de Catalunya a l'Horiginal

Avui a les 20:30 se celebra un recital de poemes inèdits a càrrec de Lluís Calvo, Marc Romera i Jaume C. Pons Alorda al Bar Horiginal de Barcelona, en motiu de la presentació de la Revista de Catalunya que enguany celebra 90 anys.

+ Articles   
La banalització del dolor
Cada cop més defugim el compromís amb qui sofreix en tots els àmbits i en tots els nivells, sigui el sofriment personal o col·lectiu.