Literatura jugada

Oriol Ripoll. Barcelona

Literatura jugada

L’any 1969, l’escriptor estadounidenc Edward Packard va escriure un llibre que portava per títol 'The Adventures of You on Sugarcane Island' i que tenia una estructura força especial: la història s’anava construint a partir de les decisions que anava prenent el lector.

Ciutats ferides: Berlín

Maria José Aldana Rojas. Festival MOT. Girona

Ciutats ferides: Berlín

La literatura no pot fer cap altre cosa que fixar-se en les ciutats, parlar de les ciutats La ciutat pot acabar essent només un escenari o un decorat si nosaltres no arribem al fons i no entrem a veure d’aquesta ciutat l’ordit, que són la vida de tots nosaltres amb els nostres patiments, i il·lusions...

La visibilitat d’un art invisible

Maria Bosom . Barcelona

La visibilitat d’un art invisible

El dimarts 21 d’abril s’inaugurava la trobada anual del Comitè de Traduccions i Drets Lingüístics del PEN Internacional. Aquest any, delegats del PEN de països ben diversos s’han reunit a Barcelona per parlar, reflexionar i debatre sobre la traducció literària com a factor polític.

Nímfules

Joaquim Torrent. Barcelona

Nímfules

L’estat de nímfula és fugisser i transitori, i arriba a causar veritables trastorns emocionals als homes que senten una especial atracció

Ser mestre, una professió de risc?

Núvol. Barcelona

Ser mestre, una professió de risc?

La mort d'un professor de secundària a mans d'un alumne dimarts passat a l'IES Joan Fuster ha creat una gran commoció i ha posat sobre la taula diversos debats i, molt especialment, l'educatiu. A Núvol, hem recollit algunes reflexions sobre el cas que apleguem aquí.

Quan el sexe no ho és tot

Aída Pallarès. Barcelona

Quan el sexe no ho és tot

Les lliçons perilloses explica la història de Celeste Price, una atractiva professora de vint-i-sis anys que té una autèntica obsessió pels nois adolescents. La novel·la està inspirada en el cas real de Debra Lafave, una professora de vint-i-quatre anys que va ser arrestada per mantenir relacions sexuals amb un alumne de 14 anys, i tot i declarar-se culpable, no va anar a presó perquè “era massa bonica per anar-hi”.

Quim Monzó guanya una partida als pirates

Núvol. Barcelona

Quim Monzó guanya una partida als pirates

El gener Quim Monzó denunciava en una columna publicada a La Vanguardia la plataforma ePUBcat, un web que permetia la descàrrega d'obres seves piratejades. I Monzó no era l’únic... La llista de víctimes era llarga i incloïa un munt d’autors amb drets vigents.

El nen que va confessar un penal

Jordi Cortès. Barcelona

El nen que va confessar un penal

És evident que el món de l’ensenyament no passa per un bon moment i és evident que cal una intervenció urgent per tal de resoldre els greus problemes que l’afecten, però és cert, també, que no tot es fa malament.

Carn de psiquiatre

Joaquim Torrent. Barcelona

Carn de psiquiatre

Paral.lelament a l’increment de la sensació d’aïllament i d’indefensió entre els ensenyants s’accentua cada cop més la percepció general que l’anomenat Sistema Educatiu és en crisi i fa aigües pert tot arreu.

La festa de la ciència

Griselda Oliver i Alabau. Novum2015.

La festa de la ciència

Aquest cap de setmana, el 25 i 26 d'abril, el Festival Novum transformarà la plaça de les Glòries de Barcelona en un laboratori per a grans i petits amb l'objectiu de viure la ciència, la tecnologia i la innovació en primera persona.

Sant Jordi, el dia després

Laura Basagaña. Barcelona

Sant Jordi, el dia després

Fa sol i els vianants passegen civilitzadament amb alguns llibres a les mans. Els paradistes literaris expliquen que han venut més llibres que l'any passat. En el ranking provisional del Gremi de Llibreters hi apareixia ahir 'Un film (3.000 metres)' de Caterina Albert, recuperat per Club Editor.

És possible un sistema universal d'innovació?

Artur Serra. Novum2015.

És possible un sistema universal d'innovació?

Cal un nou paradigma cultural per a la societat de la innovació. Hauríem de ser capaços de dissenyar en comú i aprendre patrons culturals nous basats en un augment de les responsabilitats de cada persona pel que fa a tot allò que inventi i a l’ús que se’n pugui fer.

+ Articles   
Digne de veure's
Que el Premi de les Lletres de la Generalitat Valenciana gestionada pel PP no haja distingit a cap autor en valencià s'acosta al genocidi cultural