Leonardo da Vinci era català?

Bernat Puigtobella. Barcelona

L'estrena del documental 'Desmuntant Leonardo' ha suscitat reaccions contràries entre fans i detractors de les investigacions de Jordi Bilbeny. Bilbeny és conegut per les seves tesis sobre la catalanitat de Cristòfor Colom, de Miguel de Cervantes, de La Celestina i l'atribució de l'autoria del Lazarillo de Tormes a Joan Timoneda.

Chus Pato, Estíbaliz Espinosa, Gonzalo Hermo.

Veus conver.xentes

Veus Paral.leles. Xa dende a nosa viaxe en avión Santiago-Barcelona os galegos andabamos cos xogos de palabras entre o paralelo, o tanxente e o converxente. Serían tan paral.leles as veus? Hai un drama nas rectas paralelas, na «recta que non atopa o seu final», que di Chus Pato nun verso.

Quim Curbet. Girona

Hitler llegia molt

Michel Hoellebecq, en una de les seves novel·les, afirma que «viure sense llegir és perillós, perquè obliga a conformar-se amb la vida»

Núvol. Barcelona

Edgar Cotes guanya el torneig d'escriptura de Vullescriure.cat

El portal Vullescriure.cat, que incita a escriptors de totes les edats a asseure's davant l'ordinador, la màquina d'escriure o el bloc de notes, ha organitzat el torneig d'escriptura La Gran Final amb la participació d'una trentena de concursants. A Núvol publiquem el relat guanyador, d'Edgar Cotes.

Laura Basagaña. Barcelona

El bany de realitat de Fante

En les pàgines de 'A l'oest de Roma' hi trobem l'essència fantiana exprimida fins a l'última gota: humor negre, paraules àcides, secrets desagradables i el potent pes del pas del temps. La curosa traducció de Martí Sales ens condueix de ple cap als revolts de la carretera fantiana i ens fa gaudir del paisatge.

Núvol. Barcelona

La vida lenta de Josep Pla

Destino publicarà aquesta tardor textos inèdits de Josep Pla. La vida lenta arribarà a les llibreries el pròxim mes de novembre. Es tracta de tres diaris desconeguts fins ara del gran escriptor empordanès.

Montse Barderi. Sabadell

Com s’arriba al mamading?

Per què les dones “trien” fer fel·lacions a canvi d’unes begudes? La resposta apuntaria a saber quines són les característiques d’una societat que hipersexualitza les seves nenes i erigeix l'estrella porno com a model de feminitat.

+ Articles   
Síl·labes i idees
La clau diria que és trobar la teva (perquè n’hi ha més d’una) combinació justa de síl·labes i idees, del que vols dir amb el com
Nou Josafat o velles misèries?
De debò és aquest, el Bertrana genuí? El dels «tenir que», «lo menys», les «haçanyes», els «sacudiments», l'«apoio», el «plumero» o l'«arrodillar-se»?