Un dia amb Biel Mesquida

Sebastià Perelló. Mallorca

El cicle "Un dia amb..." organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i l'Arts Santa Mònica convida aquest dissabte 25 d'octubre a Biel Mesquida, que serà el protagonista de la trobada a partir de les 11 del matí i fins les dues del migdia.

Bernat Puigtobella. Barcelona

Segell Busquets

Res no és explícit ni subratllat, sinó suggerit per al·lusions subtils que et permeten lligar caps al final d'un relat que ens ha anat embolcallant amb un vel inconsútil.

Jaume C. Pons Alorda. Barcelona

La tècnica meravellosa de Max Besora

L’editorial Males Herbes, conseqüent amb el seu objectiu d’oferir al gran públic tota una sèrie d’obres radicals que canviïn les concepcions més encarcarades de la literatura catalana, acaba de publicar un nou títol que sorprèn per la seva naturalesa hiperactiva i per l’energia demencial que injecta en el lector: La Tècnica Meravellosa de Max besora.

Núvol. Barcelona

Segon round del concurs de Booktrailers

Aquells joves creatius de 14 a 18 anys tenen temps fins el 12 de novembre per participar en la segona edició del concurs de Booktrailers que el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura organitza, juntament amb l'empresa Bookmovies i la col·laboració del Gremi de Llibreters de Catalunya.

Laura Basagaña. Barcelona

El Tricentenari fa el balanç de cloenda

Toni Soler, comissari del Tricentenari BCN, i Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Cultura, han fet balanç avui de la celebració al Palau de la Virreina. L'Ajuntament ha recollit tota la documentació de l'efemèride al Memorial del Tricentenari de Barcelona.

Núvol. Tarragona

Angle Editorial publicarà el premi Pin i Soler

Es presenta una nova edició dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, on s'han convocat el 25è Premi Pin i Soler, el 15è Vidal Alcover i el 18è Tinet de la mà de l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona.

Núvol. Barcelona

Pervivència d'Ángel Crespo: III Jornades de l'Excel·lència

Avui dilluns dia 20 i demà dimarts 21, arriben les III Jornades de l’Excel·lència, organitzades per l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC). Es duran a terme a l’Aula Josep Maria de Sagarra de l’Ateneu Barcelonès (Carrer de la Canuda, 6, Barcelona) a partir de les 19 hores

Joan Safont. Barcelona

La caricatura de Xammar

La setmana passada, Lluís Bassets, director adjunt d’El País, oferia una nova caricatura, fent-nos triar entre Agustí Calvet Gaziel o Eugeni Xammar. En un article propi d’un país binari com el nostre (on de cada cosa només n’hi pot haver o 0 o 1), Bassets contraposava el Gaziel “periodista del segle” i “sencer”.

Núvol.

Neix Seebook, el primer llibre digital que es pot tocar

Seebook converteix el llibre digital en objecte tangible i l’introdueix a les llibreries amb marges justos per editors i llibreters. A través d'una targeta-díptic que reprodueix la portada d'un llibre editat en paper, per primera vegada, es podrà adquirir, dedicar, i col·leccionar físicament la seva versió digital.

Núvol. Barcelona

Toni Sala. El cas Pujol

La confessió de Jordi Pujol aquest estiu ha fet córrer molta tinta, a la premsa i als blogs. Toni Sala ha anat escrivint al llarg dels mesos de juliol i agost una sèrie de posts que ara es publiquen en forma de llibre sota el títol El cas Pujol. Reflexions sobre el terreny.

Bernat Puigtobella. Barcelona

El manifest dels escriptors: Keep Calm and Say Yes

Aquest dijous s'ha presentat a la Biblioteca de Catalunya un manifest a favor de la independència, que han signat gairebé 350 escriptors catalans. S'hi han adherit també el Gremi de Llibreters de Catalunya, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i una dotzena d'editors a títol individual. El manifest, publicat a diemsi.info, està obert qui vulgui signar-lo.

Pruden Panadès. Barcelona

Berta Jardí. Garrafes i piano

A primers d’octubre es va presentar Un concert memorable (Columna) de Berta Jardí, novel·la situada a Viladàs, on els preparatius d’un concert esdevenen un joc de despropòsits, entrebancs i malentesos sota l’ombra permanent d’un molí d’oli. Pruden Panadès adreça aquesta carta a l'autora.

Irene Alerm Pou . Barcelona

Kurt Vonnegut. La matriu que arrossega

Amb Mare nit, de Kurt Vonnegut, no seràs capaç d'imaginar-te per on poden anar els trets. Aquest llibre no conté ni una punta de ciència ficció i compta amb personatges i fets històrics que el doten de més realisme. L'editorial Males Herbes celebra un homenatge a l'autor a l'Heliogàbal aquest diumenge.

Núvol. Barcelona

400 escriptors a favor de la independència

Aquest dijous s'ha presentat a la Biblioteca de Catalunya un manifest a favor de la independència, que han signat més de 340 escriptors catalans. S'hi han adherit també el Gremi de Llibreters de Catalunya, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i una dotzena d'editors a títol individual. Podeu llegir aquí el manifest, Diem sí a la consulta. Direm sí a la independència.

Isabel Graña. Barcelona

Maite Salord. L’alè de les cendres

'L'alè de les cendres' es concentra entre la guerra civil i la primera postguerra. Maite Salord ha escrit una novel·la dura, exigent, sense concessions al lector, però una de les millors històries que ens ha arribat a les mans en els darrers anys.

Núvol. Barcelona

Lou Reed llegeix Delmore Schwartz

Aquesta setmana la revista digital Paper de vidre publica la primera traducció de Delmore Schwartz al català. Schwartz va publicar 'En somnis comencen les responsabilitats' l'any 1938. Ara el podeu llegir traduït per Dolors Udina a Paper de vidre i escoltar-lo amb la veu de Lou Red en l'original.

Manuel Foraster. Barcelona

Gaziel, encara

Edicions Proa acaba de reeditar 'Tots els camins duen a Roma', les memòries de Gaziel. Per celebrar-ho, l'editor Josep Lluch ha convidat Agustí Pons, Enric Julana, Manuel Cuyàs, Ignasi Aragay i Jordi Amat al voltant d'una taula a l'Ateneu Barcelonès.

Isidre Grau. Biolits.

Rebost tancat

Casa nostra era molt gran i tan enrevessada com un laberint perdedor, però el meu germà bessó i jo ho remenàvem tot i no ens hi perdíem.

+ Articles   
Santi Baró guanya el premi Gran Angular amb 'Fario'
Fario, l’obra escrita per Santi Baró ha estat la guanyadora del XXIV Premi de Literatura Juvenil Gran Angular de l’editorial Cruïlla. L’Andrea, una noia rebel que a causa del seu comportament la seva mare l’obliga a marxar a casa dels avis als Pirineus, és la protagonista de la novel·la guanyadora.
Retorn a la maternitat
Pep Coll ens parla de la Biblioteca Pública de Lleida, que es troba a l'edifici de l'antiga Maternitat. El projecte #DeCapçalera impulsa les relacions entre escriptors i bibliotques.