Les lectures de Fe Fernández

Les lectures de Fe Fernández

Bernat Puigtobella. Girona

Fe Fernández Villaret és la llibretera de L'Espolsada, de Les Franqueses del Vallès, que avui celebra vuit anys amb un homenatge a Montserrat Abelló. El Gremi de Llibreters la va distingir l'any passat amb el premi Pere Rodeja.

Anna Moner. El retorn de l'hongarès

Núvol. Barcelona

Anna Moner. El retorn de l'hongarès

Anna Moner (Vila-real, 1967) ha presentat a la Llibreria La Impossible El retorn de l'hongarès. Anna Moner és sense dubte l’aposta de Bromera més arriscada. I per això mateix pot ser la gran sorpresa del seu desembarcament a Barcelona.

Pepe García López, in memoriam

Joan de Déu Domènech. Barcelona

Pepe García López, in memoriam

Dimarts va morir, a l'edat de 99 anys, Pepe García López, professor, savi i gran conversador. Alumne de Coromines, condeixeble de Salvador Espriu i admirat per Joan Vinyoli, García López va ser enterrata ahir, i avui Joan de Déu Domènech li dedica aquest obituari.

En defensa del periodisme

Núvol. Girona

En defensa del periodisme

Nervis, sorpreses i molta emoció en l’acte de lliurament de la sisena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que organitzen la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

El got de la cultura, segons Mascarell

Bernat Puigtobella. Barcelona

El got de la cultura, segons Mascarell

Gran expectació ahir al Cercle de Cultura, on el conseller Ferran Mascarell va pronunciar la conferència 'Catalunya culta: escenaris de futur'. Hi vam assistir encuriosits per saber si el conseller encara veu el got mig buit o ja el veu mig ple. Les xifres que ens van donar són demolidores.

Llull era un “loser”?

Tatiana Pagà. Barcelona

Llull era un “loser”?

Tal com us vam avançar en un altre article, al Born CC ha començat un cicle de conferències titulat “Els moments estel·lars de la lluita cap a la llibertat” coordinat per Enric Vila. Els primers convidats van ser l’escriptora Patrícia Gabancho i el polític David Fernández i el seu debat es va centrar en la figura de Ramon Llull.

 Bruno Schulz com a pretext

Marc Soler. Barcelona

Bruno Schulz com a pretext

Dins el cap d'en Bruno Schulz, que es llegeix d'una tirada, no és pas cap biografia, i tampoc cap assaig biogràfic. Encara menys es pot considerar que sigui "només" un exercici d'estil. Encara que també. I tampoc es pot afirmar que sigui un intent de recrear el món tan personal de l'autor polonès assassinat d'un tret al clatell per un membre de la Gestapo en un carrer de la seva ciutat natal,

Llegir el pensament amb Anna Punsoda

Anna Punsoda. Barcelona

Llegir el pensament amb Anna Punsoda

Anna Punsoda coordina el cicle filosòfic "Llegir Pensament", un club de lectura virtual per llegir i discutir sobre filosofia. S'hi llegiran sis obres i es tractaran algunes problemàtiques que la filosofia ha volgut explorar.

La cova dels llibres

Aleix Porta. Barcelona

La cova dels llibres

Obra del despatx BCQ arquitectura barcelona, la Biblioteca Sant gervasi-Joan Maragall ha guanyat el premi Ciutat de Barcelona d'arquitectura. El jurat ha valorat la renúncia a la presència volumètrica i la seva integració en el centre cívic de Vila Florida i els seus jardins.

Ramon Erra i el far west gitano

Teresa Costa-Gramunt.

Ramon Erra i el far west gitano

Amb l'entrada de la primavera comença l’extraordinari viatge d’en Ramonet, Ram, el protagonista de Far West gitano (Empúries), la deliciosa novel.la amb què, amb mèrit indiscutible, Ramon Erra va guanyar el premi Marian Vayreda 2014.

Marta Rojals. No ens calia estudiar tant

Vilaweb. Barcelona

Marta Rojals. No ens calia estudiar tant

Sembra Llibres publica el nou llibre de Marta Rojals, 'No ens calia estudiar tant', un recull dels articles d'opinió que l'autora ha publicat des de l'any 2007 a Vilaweb. El títol resumeix un sentiment de desencís generacional que també trobem a les seves novel·les.

Els damnificats del Premi Borni

Núvol. Barcelona

Els damnificats del Premi Borni

D’anacronismes se’n poden trobar a molts llocs: a les pintures, a les obres literàries, a les pel·lícules, etc. D’això tracta la segona edició del Premi Borni als Lectors 2015, que consisteix a buscar les incoherències —anacronismes— que hi puguin haver en una obra.

Els Manaies de Girona fan 75 anys

Núvol. Girona

Els Manaies de Girona fan 75 anys

Els manaies són els soldats romans que desfilen durant la processó de Setmana Santa, i que, segons Joan Giraut, “en ple segle XXI, va molt més enllà de preservar una tradició: és un senyal d’identitat; un símbol de feina feta, i una prova de constància i de fidelitat al maniple i a la Confraria”.

Qüestions d'amor

Teresa Costa-Gramunt. Barcelona

Qüestions d'amor

Tres i Quatre ha reeditat Quatre qüestions d’amor, de Joan Francesc Mira (València, 1939). La primera edició és del 1998. Passa el temps i hi ha llibres que s’aguanten dempeus i llibres que no, llibres que interessen cíclicament i llibres que travessen el pont dels anys, com és el cas.

Jaume Sisa. El comptador d'estrelles

Manel Joseph. Barcelona

Jaume Sisa. El comptador d'estrelles

La primera vegada que vaig veure el Sisa va ser en un festi­val, en un atrotinat local parroquial del Poble Sec. Un tio llarg i prim, vestit de negre, molt cenyit, i un mocador morat nuat al coll, explica Manel Joseph a 'El fill del vigilant' (Edicions Els Llums)

Quan el metge del rei és un jueu

Ester Seguí.

Quan el metge del rei és un jueu

El metge del rei és l'obra guanyadora del XIX Premi Enric Valor de Narrativa en Valencià, premi que patrocina la Diputació d'Alacant. La novel·la, publicada per Bromera en la col·lecció "L'Eclèctica", revela un passat negre que no hauríem d'oblidar.

Comunicar el procés

Gemma Juncà. Girona

Comunicar el procés

Dins del marc de la Setmana Rahola, el passat 19 de febrer es va celebrar una taula rodona en què periodistes catalans van parlar sobre la seva experiència professional i el paper dels mitjans de comunicació davant el procés sobiranista.

Guia bàsica per editar un EPUB

Teresa Iribarren. Barcelona

Guia bàsica per editar un EPUB

El tipògraf Jaume Balmes va ser molt contundent a l’hora de denunciar males pràctiques per part de professionals que editen EPUBs a corre-cuita i a preus de saldo: això explicaria que prop d’un 90% dels llibres digitals que es comercialitzen a Espanya tinguin problemes tècnics.

L’adolescent i la veïna

Gaspar Blancafort. Barcelona

L’adolescent i la veïna

Són quarts de tres de la matinada i espera pacientment que la veïna arribi a casa. Fa temps que l’espia i en sap els horaris. No li ha vist mai ni un trist mugró, perquè ella, com si intuís que algú l’observa, acostuma a tancar-ho tot.

+ Articles   
El retorn dels nazis
Per primer cop, he llegit una explicació clara de la decisió incomprensible de Hitler a Dunkerque.
Llibre d'hores de Beirut
Acabo de llegir, i he de dir que ho he fet a dosis homeopàtiques ja que, com algunes vegades passa, em sabia greu que el llibre s’acabés!