Les dones sàvies de la muntanya

Ester Seguí. Barcelona

Després dels èxits de Les bruixes d'Arnes i La metgessa de Barcelona arriba l'última novel·la de David Martí, Les dones sàvies de la muntanya, que repassa les vivències de dues dones coratjoses al voltant d'un món màgic ple d'ungüents i d'herbes remeieres.

Núvol. Barcelona

La guerra segons Francesc de Castellví

Aquest dimecres 17 de desembre Miquel Calçada i Albert Sánchez Piñol presenten a la Casa del Llibre de Barcelona l’edició actualitzada de Les narracions històriques, de Francesc de Castellví, el testimoni més rigorós de la Guerra de Successió.

Bernat Puigtobella. Barcelona

Arcadi Espada es rendeix davant Gaziel

Arcadi Espada ressenyava dissabte a El Mundo La Barcelona de ayer. Estampas y crónicas (1919-1933), una recopilació d'articles sobre Barcelona que Gaziel va deixar més o menys endreçada per publicar i que no s'han publicat fins ara amb una acurada edició de Jordi Amat.

Núvol. Barcelona

Quan Hitler i Wittgenstein anaven a la mateixa escola

Open culture documenta una coincidència històrica que fa posar la pell de gallina. Segons demostra aquesta foto, el filòsof i matemàtic Wittgenstein i Hitler haurien coincidit a la mateixa escola, a Àustria, l’any 1904. Una coincidència que "sense ser un fet històric sensacional, és prou intrigant".

Núvol. Barcelona

Biblioteques Públiques més fortes

El Departament de Cultura i la Diputació de Barcelona signen un conveni de col·laboració per enfortir les Biblioteques Públiques de Catalunya. Un catàleg col·lectiu, un carnet unificat per a tot Catalunya i préstec interbibliotecari són les novetats que es volen implementar.

Maria Tarragó. Barcelona

Un Sant Jordi d'hivern

Diuen que som el que llegim i que la lectura ens ajuda a viure millor. Aquest podria ser un bon lema per tots aquells bibliòfils que es reuniren el passat 3 de desembre al Mercat de Nadal del llibre de Barcelona, una nova iniciativa del Club Tr3sc. L’escenari, l’antiga Fàbrica d’Estrella Damm. Els protagonistes; més de 40 escriptors, editors i periodistes que oferien xerrades, tallers, debats, tertúlies, combats dialèctics i també signaven els seus llibres a les més de 1000 persones que van assistir a l’esdeveniment.

Mariona Sanfeliu. Barcelona

Els arquetips de Damià Bardera

Comptant el primer llibre de poemes del 2008, a llibre per any i amb dos més ja escrits, Bardera té una prolífica progènie de sis obres, i presentava dimarts la seva darrera, Contes de propina, a la llibreria La Impossible de Barcelona.

Xavier Serrahima. Barcelona

Thomas Wolfe. El nen perdut

William Faulkner considerava que “Thomas Wolfe va ser […] l’escriptor amb més talent de la seva generació”. I alerta, que no s'ha de confondre amb Tom Wolfe ni amb Tobias Wolff. Jack Jerouac i Sinclair Lewis també n'eren admiradors. Ara Viena Edicions publica 'El nen perdut' amb traducció de Marcel Riera.

Núvol. Barcelona

El Palau Macaya convertit en un Espai d’Humanitats

S'ha inaugurat el projecte Espai d’Humanitats. Mediterrània i Europa, al Palau Macaya, una iniciativa oberta a les idees, al debat, al coneixement i a la formació que vol reunir a experts nacionals i internacionals amb l’objectiu de reivindicar les humanitats.

Montserrat Serra. València

Un mapa del món del llibre al País Valencià

El sector del llibre valencià ha entrat en ebullició, amb un nou planter d'editors independents disposats a demostrar que aquest miracle editorial no és una simple falla. Montserrat Serra ha elaborat per a Vilaweb un mapa editorial del País Valencià, amb gairebé una vintena d'editorials en llengua catalana.

Joaquim Carbó. Histèries del metro.

Un rodamón

De pas per Barcelona, un rodamón de color va fer nit a casa d’uns amics que vivien al Turó de la Peira. L’endemà, després de contemplar la ciutat per la finestra, va voler conèixer-ne el rovell de l’ou i algú el va acompanyar a la parada del metro.

Núvol. Barcelona

El Museu del Disseny aquest desembre a Serra d'Or

El número de desembre de 2014 «Serra d’Or» dedica la seva portada al Museu del Disseny de Barcelona que s’inaugurarà aquest mes de desembre. També s’hi destaca l’entrevista a Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans i la figura de Jaume Vallcorba.

Enric Gomà. Barcelona

Javier Cercas. Impostures variades

Javier Cercas ha publicat 'El impostor', una novel·la sobre Enric Marco. Enric Gomà l'ha llegit i intenta escatir què vol dir l'autor quan parla de 'los retoños de la morigerada burguesía catalana'. I per què escatima la presència de l'idioma i dels topònims catalans en una novel·la que transcorre a Catalunya.

+ Articles   
Deformació professional
Tothom li recomanava que aprofités aquella convocatòria per millorar en la pràctica de l’ofici.
La tendresa com a propina?
Només em queda preguntar-me: davant de quina mena de repte il·lustratiu em trobaré quan em caigui el proper manuscrit de Bardera a les mans?