Jaume Salvanyà

Jaume Salvanyà

Lingüista. Gestor del blog Silencis del DIEC

Silencis del DIEC

La normativa no pot estar allunyada del que diu la gent, però això no vol dir que tot el que diu la gent s’hagi de donar per bo

Fa poc he obert el blog Silencis del DIEC. Hi recullo paraules, significats i expressions majoritàriament d’ús habitual que no figuren en el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2). S’hi poden trobar entrades de tota mena, algunes de les quals sí que estan recollides en altres obres de referència:

—Interjeccions: ahà, bla bla bla, iuhu, uau.

—Mots truncats: info, mani, porno, relax, retro, tele.

—Sigles (de fet, al DIEC2 no n’hi ha ni una): ADN, DVD, GPS, OK, ONG.

—Construccions gramaticals: “ah que + oració (o element equivalent)”, “al + infinitiu”, “va i + verb”.

—Fraseologia: anar al gra; caure la cara de vergonya; feta la llei, feta la trampa; pagant, sant Pere canta; vendre la moto.

—Llatinismes: in crescendo, mea culpa, persona non grata, vox populi.

—Estrangerismes: sobretot castellanismes (bolso, melena, pringar, xiringuito), però també mots procedents de l’anglès (cheerleader, feeling, hooligan, making of), el francès (crème de la crème, rentrée, voyeur), l’italià (birra, cello, capo), el japonès (manga, ninja, sudoku), etc.

—Verbs derivats de noms: grafiar, hostiar, llantiar-se, locutar.

—Adverbis adjectivals: dur (treballar dur), fatal (jugar fatal), ràpid (anar ràpid).

—Noms obtinguts per conversió d’adjectius: abdominals, malabars, mòbil, portàtil.

—Noms procedents de marques comercials: cel·lo, jacuzzi, tàper, velcro.

—Col·loquialismes: conyàs, empanada (mental), escaquejar-se, flipar, guiri, guai, mala folla, molar (‘agradar’), rasca, xoriço (‘lladre’).

—Expressions considerades malsonants: anar de cul, cagar-s’hi, de l’hòstia, inflar(-se) els collons, passar-les putes.

Pel que fa als col·loquialismes i a les expressions malsonants, hi ha qui considera que no haurien de figurar en un diccionari de la llengua estàndard, perquè no formen part de la llengua formal, però en canvi, bé n’hi trobem d’altres com goril·la (‘guardaespatlles’), rampinyar, no mamar-se el dit, posar algú a parir o mala hòstia. En les últimes dècades la informalitat en la comunicació ha anat guanyant terreny, i la llengua col·loquial ha ampliat els seus àmbits d’actuació més enllà de les relacions personals. Per això és necessari prestar-li més atenció.

Algunes entrades del blog suposen una reclamació de canvi ortogràfic (generalment amb afectacions fonètiques) o, si més no, de donar carta blanca a variants gràfiques: acné (per acne), dioptria (per diòptria), garrapinyada (per garapinyada), gincama (per gimcana), mèdul·la (per medul·la), paraplègia (per paraplegia), sonàmbul (per somnàmbul), tendinitis (per tenonitis), tortícolis (per torticoli).

La raó de ser del blog és que la normativa no pot estar allunyada del que diu la gent. Ep!, i això no vol dir que tot el que diu la gent s’hagi de donar per bo. És cert que no hi ha uns paràmetres clars i objectius pels quals es pugui decidir fàcilment d’acceptar o rebutjar una paraula, una expressió o una estructura. Sí que poden haver-hi raons objectives: per exemple, acceptar allò que es crea per mecanismes interns de la llengua i que està ben format; o donar per bo allò que es manlleva del castellà si s’ha adaptat a la fonètica catalana; o admetre allò que cobreix el significat d’una realitat que en català no té un nom concret, etc. Però ni amb criteris així aconseguiríem posar-nos d’acord sistemàticament.

Ara bé, la normativa “ièquica” (manllevo el terme a en Màrius Serra) sí que hauria de valorar més del que ho fa ara el criteri de l’extensió d’ús d’un element. Si està consolidat en la llengua, si no hi ha una consciència general que allò és incorrecte, si s’utilitza en literatura i en mitjans de comunicació, si hi ha altres obres o autors que ho reclamen, això són símptomes que aquell element probablement s’hauria d’incloure en el diccionari acadèmic.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació