“Por Baltasar Porcel no me viene nada”

Qui estableix els criteris d’adquisicions a les biblioteques mallorquines? Quin sentit té avui editar unes obres completes?

Jaume Claret, professor de la UOC, ha intentat consultar les obres completes de Baltasar Porcel en una biblioteca de Mallorca, però ha estat una tasca tan àrdua com impossible. I es pregunta: Qui estableix els criteris d’adquisicions a la xarxa de biblioteques municipals mallorquines? Quin sentit té avui editar unes obres completes?

Per raons que no vénen al cas, necessitava consultar unes entrevistes realitzades per Baltasar Porcel als anys seixanta i setanta del segle passat a Serra d’Or i Destino. Com que visc a cavall de Barcelona i Mallorca, el meu primer pensament va ser deixar-ho per quan fos a la capital catalana, aprofitant una ràpida visita a qualsevol biblioteca universitària. Però, tot d’una, em vaig adonar que no tenia sentit l’espera: “quin millor lloc que Mallorca per trobar llibres d’en Porcel”.

Em vaig dirigir a la biblioteca municipal de Sant Llorenç des Cardassar. No confiava tenir sort a la primera, però com que forma part de la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, estava convençut que em sabrien indicar si alguna seu del voltant (Manacor, Sa Coma…) ho tenien o, fins i tot, si m’ho podien fer dur. “Maria Bel que em podries mirar si…”. I la resposta va ser doblement negativa: ni a Sant Llorenç tenien les obres completes, ni a cap altra biblioteca municipal de l’illa. Bé, per ser exactes, a Andratx, poble natal de Porcel, disposaven d’una còpia però exclosa de préstec, mentre que a Algaida tenien els volums 1, 2, 3, 4 i 6, a Muro el 5 i 7, i només el 7 a Alaró, Binissalem, Bunyola, Santa Maria, Selva, Sineu i Vilafranca. Pel meu compte vaig mirar a les biblioteques de Palma, amb resultat igualment negatiu, i a la UIB on sí que hi era però m’obligava a desplaçar-me.

En resum, només dues biblioteques disposaven de l’obra completa sencera però et forçaven a creuar l’illa per consultar-la; mentre vuit altres pobles havien adquirit volums solts, en una estratègia d’adquisició com a mínim curiosa tractant-se d’una obra completa. De tot plegat, en sorgeixen dues preguntes i un resultat.

La primera pregunta és sobre qui estableix els criteris d’adquisicions a la xarxa de biblioteques municipals mallorquines. El pressupost –almenys en el cas de la part forana— ve definit per les aportacions dels ajuntaments i del Consell de Mallorca, però alguna cosa deu fallar quan –valoracions personals al marge— uns dels autors més rellevants de la literatura mallorquina no està ben representat a les lleixes i catàlegs bibliogràfics del seu país petit. I la segona pregunta, fruit de la primera, és: quin sentit té editar una obra completa? Un producte d’aquest tipus té una difícil supervivència comercial ja que qui ja coneix l’autor i els seus llibres no se’ls tornarà a comprar i qui no el coneix dubto que comenci adquirint-ne l’obra completa. Per tant, semblava lògic pensar que es tractava d’operacions adreçades a les institucions… però si ni tan sols el Consell de Mallorca es preocupa de comprar l’obra completa de Baltasar Porcel, qui la compra?

I pel que fa al resultat: vaig volar a Barcelona i avui aprofito per consultar l’obra completa de Baltasar Porcel a la Biblioteca de Romàniques de la UB.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació