Ors sense anècdotes

La Institució de les Lletres Catalanes publica el llibre Eugeni d’Ors. Potència i resistència. Avui es presenta en una jornada d'estudi dedicada a Ors a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans.

Sobre l’egotisme d’Eugeni d’Ors s’han omplert moltes pàgines. Que si no sabia demanar dos ous ferrats amb naturalitat. Que si declarava festiu el dia del seu sant a totes les biblioteques. Que si va discutir-se amb Joan Estelrich, Ramon Turró, Josep Puig i Cadafalch, Pompeu Fabra. Tots sabem que no presentava factures i que es passava els pressuposts de l’IEC pel barret. Sabem que quan va morir Prat de la Riba va perdre el seu valedor. Sabem que es va fer falangista, que va fer carrera en temps del franquisme i que va tornar a Catalunya vell, trist i trencat.

Eugeni d'Ors

L’anecdotari biogràfic sobre el Pantarca és molt complet. També es complet el recull de tòpics intel·lectuals relacionats amb ell que circulen: la primera guerra mundial com una guerra civil, la plèiade de dones que encarnen conceptes, la ciutat, la nació, l’imperi, el barroc, els àngels. Els lectors no professionals d’Eugeni d’Ors sabem bé de què va ocupar-se, però no tenim eines per comprendre a fons de quina manera ni per què.

Sobre Ors costa trobar textos que s’elevin del recull de dades i lliguin el seu pensament amb el pensament europeu i amb els processos estètics, polítics i socials del seu temps. Segurament és Vicente Cacho Viu qui s’ha ocupat de l’autor amb més atenció i volada. Però d’Eugeni d’Ors falta una biografia intel·lectual amb cara i ulls. Falta una tesi d’estètica que se’l prengui seriosament. I, per motius molt elementals, falta un assaig sobre el seu pensament polític i social que tingui en compte les relacions entre el sindicalisme i el catalanisme polític –republicà i conservador- durant els anys del Glossari.

A falta de tot això tenim els reculls d’articles i les ponències. Eugeni d’Ors: potència i resistència vol compensar aquestes mancances presentant un Ors des de moltes facetes i perspectives. Els trenta-quatre textos del recull són força desiguals. Alguns, com el de Raül Garrigasait (el podeu llegir aquí), estimulen el lector a tornar al text que comenta amb una mirada nova. En altres, com en l’article de Jordi Gracia (que podeu llegir avui a Núvol), s’hi diuen coses importants i contundents que podrien donar respostes i converses d’aquelles que toquen el moll de l’ós. Altres textos són més aviat reculls de tòpics biogràfics o d’anècdotes de savis. A dia d’avui no sé quin interès pot tenir saber si La Ben Plantada era una dama o una altra. O saber si Octavi de Romeu era o no una mescla d’Alberto Caeiro i d’Álvaro de Campos, quan seria molt més interessant explicar bé la crisi del subjecte modern i el joc de projectes nacionals a través dels dos autors i dels heteronims. Però el format imposa uns límits. I si l’objectiu del recull era oferir un tast de l’autor, com es diu en aquests temps nostres tan lleugers i gastronòmics, aleshores objectiu complert.

Com un nou Sòcrates, imbuït com estava per la figura dissortada de l’home Bertrand Russell, Eugeni d’Ors es presentava a si mateix com l’exemple d’intel·lectual exclòs dels cercles d’influència política, cultura i pedagògica. I tot, escriu ell, per atemptar contra l’ordre de la ciutat. Potser algun dia entendrem quin era aquest ordre de la ciutat, per què ell i la seva megalomania hi haurien anat en contra, i podrem pensar-lo lluny de les anècdotes tan repetides.

Aquest mes de maig la Institució de les Lletres Catalanes publica el llibre Eugeni d’Ors. Potència i resistència, un volum editat per Xavier Pla amb més de trenta textos d’estudi dedicats a la figura de l’escriptor. Amb motiu de la publicació, la ILC i l’Institut d’Estudis Catalans han preparat una jornada d’estudi dedicada a Ors que es farà el dijous 28 de maig a la seu de l’IEC. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació