Mapa de Llibreries de Barcelona: ni el primer, ni massa útil

El mapa de Contexto i el de Literal tenen un problema: són un concepte del segle XX

El grup Contexto, que agrupa les editorials independents Libros del Asteroide, Impedimenta, Nørdica, Periférica i Sexto Piso, acaba d’editar un mapa de llibreries de Barcelona. Ells diuen que és el primer –és el que diuen diversos mitjans després de la presentació i la roda de premsa– però això no és veritat. Tampoc és un mapa massa útil.

Bestiari, la llibreria del Born CC, una de les moltes de Barcelona

L’esmentat mapa conté 122 llibreries. A Barcelona n’hi ha moltes més. Com que parlen de llibreries en general sense fer referència a cap característica suposarem que el criteri de selecció és personal; és legítim –qualsevol llista implica un biaix i molt poques poden ser exhaustives– però el més recomanable hauria estat pecar d’humilitat i dir que era ‘El nostre mapa de llibreries de Barcelona’ o ‘Les nostres llibreries preferides de Barcelona’. En cap cas ‘El mapa de llibreries de Barcelona’ donant a entendre que era l’únic o el més important.

Encara més estrany: el seu mapa de llibreries de Madrid també conté 122 llibreries. Aquest número significa alguna cosa? A Ernest Alós, periodista de El Periódico, li varen dir que era casualitat; doncs què voleu que us digui…

Un interessant antecedent barceloní resolgué amb desimboltura aquest problema: ‘Literal, fira d’idees & llibreries radicals’ va editar fa uns mesos el ‘Mapa de llibreries radicals de Barcelona’. Com que són el referent del llibre polític radical a casa nostra encara que cometin errors o omissions –no em consta– la seva llista pot tenir vocació canònica en el seu camp; jo crec que ho és.

El mapa de Contexto –del que se n’han distribuït 30.000 exemplars a les llibreries segons expliquen diversos diaris– i el de Literal tenen un problema: són un concepte del segle XX. La versió digital d’ambdós és un PDF i, en el cas de Literal va dins el dossier de prensa (no n’he sabut trobar un altre). Això és un pòster, un cartell, un document d’impremta, no una guia digital de consulta. La seva utilitat és, en el millor dels casos, discreta; queda obsolet el dia següent de sortir d’impremta.

Hi ha una llista, un mapa i una guia de llibreries de Barcelona que supera de llarg a Contexto i Literal. Existeix des de fa més de dos anys i és obra de la bibliotecària jubilada Mercè Bausili, un blog que va obrir amb admirable ànim exhaustiu i que, dos anys més tard, manté el ritme i el to.

La guia de Mercè Bausili es diu ‘De llibreries per Barcelona, un passeig per la diversitat’ i està ordenada per districtes, barris i pel nom de la llibreria. Fa el seguiment de l’obertura de nous establiments i també dels que tanquen com podem veure a l’apartat ‘Darreres entrades’.

Bausili dedica a cada llibreria un paràgraf d’entre 150 i 200 paraules aproximadament. Aquest és, per exemple, el text que dedica a la llibreria Calders (els enllaços són seus):

On hi havia una fàbrica de botons, i ben a prop d’on vivia Pere Calders, han obert una llibreria, amb molt de gust i respecte a les parets, amb voluntat de donar servei al barri i als lectors en general, ja que es tracta d’una llibreria amb fons, tot oferint un conjunt triat de novetats en diversos idiomes, llibres de fons consolidats, i, sobretot, potenciant als autors locals. Així, Abel Cutillas i Isabel Sucunza han habilitat dos espais, un dels quals el destinen al “coworking” per a aquelles persones que treballen en el sector del llibre des de casa i necessiten un lloc de trobada. Organitzen tota classe d’esdeveniments per convertir-la en un focus cultural viu, amb l’ajut del proper Bar Calders. També mantenen un Facebook molt actiu, per tal d’informar-nos puntualment del què es cou a La Calders, que és una llibreria especialitzada en llibres, alerta, la definició és seva. Una llibreria confortable, la simplicitat, sempre ho és, aquesta és meva. Obren els diumenges i festius.

No espereu trobar rètols que us indiquin les matèries, no, aquí els llibreters volen treballar de valent, i guiar-vos en els vostres cerques. Els llibres estan disposats per nom d’autors segons el gènere al que ens dirigim, prescindint de la llengua, originals i traduccions junts.

Mercè Bausili les ha visitat totes. Això ja és per treure’s el barret però, a més, ha tingut la delicadesa de geolocalitzar-les amb Google Maps (aquí podem veure l’exemple del barri de Sant Antoni).

Llibreria la Central

Ara compareu-la amb la guia de Contexto.

Som al 2016. Hi ha coses que, si es fan, es fan bé, sobretot perquè les eines per fer-ho són gratuïtes, d’ús gairebé universal i davant algunes afirmacions qualsevol persona amb prou coneixement i ganes et pot deixar –sense voler– en pilotes. I sense passar per la casella de l’impremta ni produir 30.000 exemplars.

El 2008 l’editorial Columna edità un llibre del que la Mercè en fou coautora –amb l’Emili Gasch– titulat ‘Les llibreries de Barcelona’ antecedent en paper de l’actual blog. Estaria bé que l’Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Llibreters de Catalunya –i, per què no, alguna editorial– posessin els recursos necessaris per a fer una senzilla aplicació mòbil que posés al lloc que li correspon la Mercè Bausili i la seva feina excepcional.

I, si us plau: deixeu de fer pòsters.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació