La fi de la crítica

En quin moment va desaparèixer la crítica literària com a gènere a Catalunya? Fa temps que no és possible llegir textos crítics

En quin moment va desaparèixer la crítica literària com a gènere a Catalunya? Fa temps que no és possible llegir textos crítics que parlin dels llibres que es publiquen, i sobretot és pràcticament impossible llegir crítiques que no deixin en bon lloc els llibres de què parlen. Es fan comentaris, ressenyes, textos publicitaris més o menys encoberts, elogis, apologies, però no crítiques.

Llibreria l'Odissea

Avui, qui publica un comentari sobre un llibre sol ser per parlar-ne bé, per fer-ne la defensa amb més o menys entusiasme o imparcialitat o credibilitat. És tot. Abans de fer una crítica negativa d’una obra determinada, s’opta per no parlar-ne. Quants silencis, doncs. I quants elogis superflus. I si no hi ha una veritable crítica és perquè hom no gosa fer-la, no gosa exercir el rol de crític, i ens hi estem acostumant tant, a aquesta absència, que comença a semblar de mal gust parlar malament d’un llibre, comença a semblar fins i tot arriscat: es corre el risc de crear-se enemistats, de quedar en una mala situació, d’haver d’heure-se-les amb els autors (i els seus defensors acèrrims). En part, és comprensible: pensem que en aquest país sovint escriu tothom, i el crític és alhora autor, i l’autor és alhora crític. És per això que tots callem?

Però el problema va encara més enllà: els crítics i autors d’un determinat cercle –format per amics o per companys de generació o per veïns de barri o de ciutat o per membres d’un mateix catàleg editorial, etc.– parlen els uns dels altres, i rarament d’autors que no formin part d’aquell cercle. Per això hi ha un silenci espès que s’empara de l’obra dels solitaris, dels qui no formen part de cap cenacle.

De cap manera penso que aquest és un problema que afecti només la literatura catalana. Si passa aquí segur que passa en altres llocs. A més, s’ha de reconèixer que a Catalunya, on conviuen totes les postures i opinions sobre la salut literària del país –hi ha els satisfets i feliços d’haver-se conegut al costat dels hipercrítics i mai-no-contents, amb tots els matisos pel mig–, el panorama literari és viu, actiu, canviant, ric, molt posat al dia en gèneres, tipus de produccions, etc., amb una convivència indiscutible d’obres mediocres i bons o grans llibres que no tenen res a envejar a la producció que sorgeix d’altres literatures d’arreu.

Sense anar més lluny, tenim a prop una cultura potent com la francesa que passa per una greu crisi d’autors capaços de produir bones obres i de lectors capaços de llegir-les, i on es detecta molt foc d’encenalls, un excés de records de grandeses passades i massa fires de vanitats.

Justament, un dels aspectes clau de tota literatura de primer nivell és l’existència i la pervivència de bons lectors, capaços i amb ganes d’encarar la lectura de qualsevol obra. Però els bons lectors mereixen una bona crítica que parli dels llibres amb ofici i amb imparcialitat, dels bons i dels que no son tan bons, dels que cal llegir i dels que són paper imprès malaguanyat. Avui no la tenim. Ha desaparegut dels grans mitjans, de les grans capçaleres. Queda internet: els blogs personals, els opinadors anònims. Però pensem per un moment quantes crítiques negatives d’un o altre llibre han aparegut en un espai tan remarcable com és Núvol.com. Potser tot el que es publica és bo? No, esclar, però per què cal complicar-se la vida, oi?

La gràcia de tot plegat és que, com deia abans, el panorama literari actual és ric, actiu. Vivim, crec, un bon moment. I seria millor si la crítica fes el que ha de fer: ajudar els lectors a formar-se un criteri i a saber destriar el gra de la palla.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació