Joan Llopis, in memoriam

Mor el teòleg Joan Llopis, membre de l'organisme internacional encarregat de la reforma litúrgica del Concili Vaticà II. Especialista en litúrgia i en informació religiosa, era Premi Joan Maragall per "L'Evangeli (re)humanitzador".

Joan Llopis va ser membre de l’organisme internacional encarregat de la reforma litúrgica del Concili Vaticà II.

El liturgista i teòleg Joan Llopis (Barcelona, 1932-2012) va morir dilluns a casa seva, acompanyat de la seva esposa Maria Colom, després d’una llarga malaltia. El proper 17 de juliol hauria complert 80 anys. Especialista en litúrgia i en informació religiosa, era Premi Joan Maragall per “L’Evangeli (re)humanitzador” (Cruïlla). Va traduir nombroses obres, entre elles el llibre “Culto y secularización”, de Raimon Panikkar, en el marc de l’Opera Omnia Raimon Panikkar.

Joan Llopis ha estat una figura discreta però molt rellevant entre els intel·lectuals cristians de les últimes dècades. És d’aquests autors que, sense ser àgrafs, deixen -això sí- una obra relativament escassa; no pas per falta de mèrits, sinó per haver concentrat els seus esforços a ajudar l’obra dels altres, a fer feines anònimes de correcció i edició, a traduir, a prologar, a animar…

Per exemple, va prologar amb entusiasme el llibre de la meva dona Inês Castel-Branco titulat “Camins efímers cap a l’etern. Interseccions entre litúrgia i art” (Cruïlla, 2004). Quan en vam tenir els primers exemplars impresos, els vam anar a portar personalment a Joan Llopis. El matrimoni Llopis-Colom ens va rebre amb una ampolla de cava per celebrar el nou llibre! Recordo la calidesa de la seva acollida, la seva conversa animada, la seva cultura… i també el seu humor. Essent sacerdot secularitzat, ens deia que si s’havia secularitzat era perquè mai no s’havia d’haver deixat sacralitzar.

Joan Llopis era un liturgista més preocupat per la pastoral que per les rúbriques. Estava molt al cas de tot el que es publicava en l’àmbit religiós (durant molts anys va fer-se càrrec del panorama anual del llibre religiós que publicava a Serra d’Or, i que ara signa Francesc Torralba), i posseïa una gran biblioteca sobre aquesta temàtica, estesa per totes les parets del seu domicili.

Joan Llopis Sarrió (Barcelona, 1932-2012) era doctor en teologia per la Universitat Gregoriana de Roma i diplomat en psicologia per la Universitat de Barcelona. Va ampliar els estudis de litúrgia al Pontifici Ateneu Anselmià de Roma. Ordenat prevere l’any 1958, retorna a l’estat laïcal el 1973 i continua col·laborant en activitats docents i periodístiques relacionades amb l’Església. Va ser professor de litúrgia a l’Instituto de Liturgia Pastoral del CELAM (Medellín, Colòmbia), a la Pontificia Universidad de Salamanca, a la Facultat de Teologia de Catalunya i a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona. Va formar part de l’organisme internacional encarregat de la reforma litúrgica i dels consells de redacció de les revistes Concilium, Phase, Foc Nou i El Pregó. Va tenir al seu càrrec durant molts anys la informació religiosa del diari Avui i la crítica de llibre religiós de la revista Serra d’Or (avui a càrrec de Francesc Torralba). És autor de nombrosos articles de teologia i de pastoral litúrgica, i entre les seves principals obres cal esmentar Itinerari litúrgic, “Las inútil liturgia”, “L’evangeli (re)humanitzador”, “Compartir el pan y el perdón” i “Les religions del món”. Per a Fragmenta, Joan Llopis va traduir de l’italià i el castellà al català el llibre de Raimon Panikkar “Culto y secularización”, que forma part del volum IX.1 de l’Opera Omnia Raimon Panikkar, titulat “Mite, símbol, culte”.

La celebració exequial tindrà lloc avui dimecres a les 15:00h, al Tanatori de les Corts.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació