Dalt de l’Alte Brücke

A No et miris el Riu Mònica Batet ens narra una petita història universal que trasbalsa i corprèn

Avui els editors de les obres finalistes al premi Crexells defensen les seves obres a Núvol. Josep Cots, editor de 1984, us convida a llegir Sense alè, de Josefa Contijoch, Eugènia Broggi, editora d’Empúries, defensa La dona que es va perdre de Marina Espasa, i Jordi Fernando, editor de Meteora us presenta aquí No et miris el Riu, de Mònica Batet.

Un octubre de finals de la dècada de 1980 vaig tenir ocasió de viatjar a Frankfurt, a amarar-me de llibres. Després d’haver provat una magnífica sopa de ceba a Haus Wertheim, ben a prop del Römer, vaig decidir travessar el riu, l’esplèndid Main, per l’Alte Brücke, l’antic pont que uneix el centre històric amb Sachsenhausen, amb la idea de prendre una de les millors sidres del món.

En ser, però, a la meitat del pont, no vaig poder evitar d’aturar-me i mirar, durant una llarga estona, el curs impressionant del Main, aquell riu tan diferent, per grandària i profunditat, dels modestos rius de la nostra terra.

Recordo que vaig pensar que només algú que sapigués escriure molt bé podria narrar aquella majestuositat de l’aigua fosca discorrent sota els meus peus enmig d’una remor constant que feia esfereir.

Quan prop de vint-i-cinc anys més tard vaig llegir l’original de No et miris el Riu, la novel·la de Mònica Batet, vaig saber que havia trobat aquell algú que vaig pressentir dalt de l’Alte Brücke.

I és que tot en la novel·la de Mònica Batet flueix amb el ritme constant i la gran fondària d’un riu cabalós: la narració, els personatges, el neguit ambiental, el misteri implicit des de la primera línia…

No podem llegir No et miris el Riu sense compadir-nos de Martina Tarr, el seu primer personatge, una noia vexada pel germà i la mare —per un error del qual ni tan sols és culpable— i primera víctima femenina de la malaltia del Riu, una alteració que obnuvila la raó, que trastoca la ment fins al punt de desitjar que el Riu se t’empassi. Un Riu escrit en majúscules i que no té nom; que tant pot ser el Danubi, l’Elba o el Vístula… i que banya una ciutat, també anònima, equiparable a Budapest, Viena, Praga, Varsòvia… Tant se val. Perquè l’important en la novel·la de Mònica Batet no són els llocs, sinó els fets que s’hi esdevenen i els personatges que els propicien.

Llegint el llibre coneixes el secret inconfessable de Vera Kunst, una jove nedadora obsessionada per l’èxit i la competitivitat, i vius la profunda desesperació de Konrád Weszler, el professor que dedica la vida a voler entendre el perquè de l’ofegament de la seva filla, trobada al Riu en unes estranyes condicions que la connecten amb el prodigi dels cadàvers embellits.

I no serà fins que coneguem, en l’epíleg del llibre, la llegenda de l’estàtua Antipov, que començarem a comprendre l’enigma d’una narrativa que, tot i la torbació i el desassossec que pot transmetre, ens arrossega com una torrentada per la llera d’un misteri que voldríem poder resoldre.

A No et miris el Riu Mònica Batet ens narra una petita història universal que trasbalsa i corprèn, perquè situa la nostra mirada de lector davant una immensitat inabastable, que, prenent la forma d’un Riu, no fa sinó descriure la basarda que sentim davant la contemplació de l’ànima humana.

Fins el 16 de juny pots votar quina serà la novel·la guanyadora del XLII Premi Crexells. Recorda que poden participar en l’elecció del guanyador els socis de l’Ateneu Barcelonès i membres dels Clubs de Lectura de la Xarxa de Biblioteques de Catalunya i del Consorci de Biblioteques de Barcelona.  A la Revetlla Literària del 21 de juny coneixerem el guanyador.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació