Yamaha Disklavier o el piano autònomata

Una de les firmes més potents en el terreny dels instruments musicals, Yamaha, presenta el dia 26 a l’Auditori el seu Disklavier, un piano que es pot controlar per ordinador i és capaç d’enregistrar interpretacions i reproduir-les en directe a posteriori, així com connectar-se a senyals de vídeo.

Aina Vega i Rofes

Aina Vega i Rofes

Coordinadora de Cast@fiore

Una de les firmes més potents en el terreny dels instruments musicals, Yamaha, presenta el dia 26 a l’Auditori el seu Disklavier, un piano que es pot controlar per ordinador i és capaç d’enregistrar interpretacions i reproduir-les en directe a posteriori, així com connectar-se a senyals de vídeo, entre d’altres prestacions que poden revolucionar el món del teclat.

La mostra del nou instrument ha tingut lloc en el context de la presentació de “Japó a l’Auditori”, una programació especial que la institució ha preparat per commemorar el 400 aniversari de les relacions entre Japó i Barcelona. L’acte central tindrà lloc el diumenge 26, en què s’ofereixen concerts gratuïts (a excepció del de l’OBC) que volen establir ponts entre la cultura catalana i la nipona, amb música simfònica, jazz i música electrònica amb vídeo. La trompetista japonesa Natsuko Sugao i l’intèrpret de la flauta Shakuhachi, Horacio Curti, han ofert un tast de la “Suite estacional” Colores, una de les obres que es presentaran el dia 26. Completen la programació Crossinglines, el Barcelona Reed Quintet i l’OBC, amb Kazushi Ono al capdavant de la direcció.

El concert de l’OBC, que ofereix l’obra japonesa November Steps de Toru Takemitsu i l’Alpina de Strauss, actuarà també els dies 24 i 25 i el Barcelona Reed Quintet presenta una proposta de canyes i electrònica d’autors japonesos i la catalana Raquel García-Tomás, que s’ha inspirat en sons trobats a indrets urbans del Japó. El Museu de la Música també se suma a l’efemèride i presentarà una jornada de portes obertes en què es podrà visitar l’exposició “Escultures sonores”, amb instruments de diferents indrets del món.

El plat fort arriba amb Crossinglines i la seva proposta d’electrònica, vídeo i diàleg amb el Yamaha Disklavier, amb obres per a vent i l’encàrrec de Manuel Rodríguez Valenzuela, que ha composat el seu 29 per a conjunt instrumental, Yamaha Disklavier, dispositius electrònics i vídeoprojeccions. Aquest nou model de piano, d’aparença tradicional, incorpora una tecnologia que li permet de tocar de forma autònoma, bo i reproduint els moviments de les tecles que, prèviament, ja ha polsat l’intèrpret i que han quedat gravats. Incorpora un equip electroacústic que pot reproduir formats d’àudio sincronitzats en harmonia amb el moviment de les tecles, que pot acompanyar-se amb vídeo i respondre a informació digital generada que li sigui transferida a través de diferents suports.

Aquest piano, que es pot tocar també de forma tradicional i, fins i tot, combinar la gravació amb la interpretació en directe, pot esdevenir una revolució per al món del teclat. Si sempre hem concebut el piano com un instrument immòbil, la nova tecnologia trenca les barreres físiques i acosta tots els pianistes del món en un sol projecte a través d’internet. En efecte, aquest piano permet escoltar música que s’estigui interpretant a qualsevol indret en temps real, en viu i en directe. La revolució també arriba a l’aula i, gràcies a aquesta tecnologia, es poden fer classes remotes amb la connexió de dos Disklavier. També es pot generar música digitalment i transmetre-la al piano mitjançant diferents suports informàtics.

La vivència és espectacular. La connexió amb material de vídeo i el fet de veure pujar i baixar tecles sense que ningú les estigui polsant sembla obra d’un conjur. Però no és màgia, sinó ciència, programada per a crear experiències musicals, fins ara, inimaginables

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació