Xarxa de talent

El Programa de residències artístiques a Girona es tracta de l’intercanvi i de la col·laboració internacional d’artistes, gestors culturals i entitats locals

El mes de maig del 2014 es va posar en marxa el Programa de residències artístiques a Girona, a càrrec de la directora de Bòlit, Carme Sais Gruart. Es tracta de l’intercanvi i de la col·laboració internacional d’artistes, gestors culturals i entitats locals, per a desenvolupar projectes únics i contextualitzats. L’objectiu principal és ajudar a l’artista jove amb els mitjans materials i l’espai necessari per a poder conèixer l’entorn i la cultura del lloc i deixar que sorgeixi una idea, un projecte o una obra d’art.

El primer pas és la selecció del candidat, a través de convocatòries periòdiques. Aquest/a ha de presentar un CV amb les seves obres, una breu descripció del programa que vol portar a terme i una redacció explicant els motius del seu interès per la zona. Una comissió vota a favor del candidat més adequat pel projecte a desenvolupar i a continuació comença l’estada, que pot durar entre una setmana i tres mesos.

El resident compta amb una dotació econòmica, un pis al centre històric de Girona, un taller al Centre Cultural de La Mercè i atenció personalitzada per part dels socis de Bòlit. També té accés a dues sales d’exposicions propietat de Bòlit -La Rambla (Sala Fidel Aguilar) i Sant Nicolau-, i molts altres espais en col·laboració amb altres entitats culturals de la zona.

D’aquesta manera podrà concentrar els seus esforços en observar, entendre i “absorbir” l’essència del lloc i el moment. La Carme Sais parla de la “participació del context”, de la immersió cultural que intenten provocar en el resident.

El pressupost per als mitjans materials prové del Municipi, de la Generalitat i, especialment, de diversos projectes culturals europeus. Des del 2014 i fins avui, la ciutat de Girona ha albergat a vint-i-cinc artistes residents a les seves instal·lacions, tant nacionals com internacionals.

Una de les sorpreses agradables per l’equip de Bòlit és descobrir que hi ha professionals de les residències, persones que saben moure’s en les institucions culturals i treure el màxim profit dels recursos i el temps que tenen a disposició. També s’ha constatat que l’objectiu principal del programa -donar a conèixer els artistes catalans al món internacional- no ha assolit la magnitud que s’esperava. La Diana Sans (Àrea de Comunicació de Bòlit) pensa que hi ha dos motius principals que influeixen en la decisió dels artistes catalans d’emprendre aquest camí: l’idioma i la dependència de la feina. Tot i així, el programa cada cop té més ressò internacional i la ciutat de Girona gaudeix dels múltiples projectes que neixen aquí.

Durant el primer any de residències, els artistes Azahara Cerezo, Tomàs Pizá, Teresa Martín i Carmen Platero, Andrés Siri, David Crespo, Brian Patterson i Elvira Santamaria, juntament amb Jennis Li Cheng Tien van participar en l’exposició “Solatge” (Girona: 11/6 – 23/9/2015 – Casal Son Tugores: 17/10 -12/12/2015). Els següents residents ja no van estar vinculats a una mostra o a una gran presentació, sinó que finalitzaven l’estada amb una roda de premsa o una performance particular. Aquest any han finalitzat la seva residència en Marc Villanueva i Gerard Valverde (guanyadors de la beca de creació de la Sala d’Art Jove de la Generalitat pel projecte Sous les pavé, la plage; sous la plage…), la Martine Viale (vinculada a l’Associació Gressol Art) i el director de cinema Ben Pointeker. Està previst que al llarg d’aquest any s’incorporin cinc artistes més a la xarxa de Girona, pendents de selecció.

El programa de residències ja compta amb una tradició consolidada d’artistes itinerants i de professionals de la gestió cultural a diferents països d’Europa, Amèrica Llatina i els Estats Units. Portals com AC/E, Res Artis, Transartists i Xarter (Català) permeten consultar programes de residències en diferents parts del món i triar una convocatòria segons els interessos personals. Es vol ajudar a l’artista a consolidar la seva carrera, a professionalitzar les seves creacions i a tenir accés a un espai d’intercanvi i de projecció internacional. Els centres més importants a Espanya són Madrid, Palma de Mallorca i Barcelona, tot i que els petits municipis sumen esforços per a tenir una oferta interessant i variada.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l’Art (8 i 9 d’abril), Bòlit ha coordinat els esforços de més de quaranta agents culturals per a preparar unes jornades plenes d’activitats artístiques de tota mena, en el seu afany de promocionar el producte local i enriquir l’experiència ciutadana amb propostes estrangeres interessants.

Es tracta d’una invitació a començar a formar part d’aquesta xarxa de talents que es mouen sense por, sense fronteres i sense estar tan condicionats pel factor econòmic. Els coratjosos arriben a ampliar els propis horitzons i crear veritables joies contemporànies. S’ha de ser valent i sortir de casa!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació