Antoni Vives, Wajdi Mouawad i Jon Klassen, Premis Llibreter 2014

Núria Juanico

Núria Juanico

Cap de la secció Punt de Llibre

Els llibreters han premiat enguany tres obres gens similars entre sí. Antoni Vives s’ha endut el guardó de Literatura Catalana per I demà, el paradís (RBA – La Magrana), una novel·la introspectiva sobre l’èxode, les passions i l’amor. La brutalitat física i psicològica d’Ànima, de Wajdi Mouawad, (Periscopi / Destino) li ha valgut el Premi a Altres Literatures, mentre que Jon Klassen ha estat reconegut amb el guardó d’Àlbum Il·lustrat per la impertinent i divertida història d’Aquest barret no és meu (MilRazones).

En l’edició d’enguany, els llibreters han debatut fins a l’últim moment abans d’escollir un guanyador per al Premi Llibreter de Literatura Catalana. L’obra de Vives competia amb Cafè Barcelona de Joan Carreras (Proa 2013) i amb Dos taüts negres i dos de blancs de Pep Coll (Proa 2013). Finalment, el jurat s’ha decantat per “la gran capacitat de recrear la psicologia femenina” que l’autor mostra a I demà, el paradís, segons ha dit Isabel Guilera, de la Llibreria 22. La novel·la narra l’èxode d’una jove barcelonina que viatja fins a la colònia espanyola de Fernando Poo per viure amb el seu marit, un ric terratinent. Amb aquest punt de partida, Vives “trava perfectament tres escenaris i tres èpoques: el Cadaqués dels anys 20, l’Àfrica dels 50 i el Cadaqués dels 60”, ha assegurat. Els llibreters també n’han lloat la força de l’argument, el treball de documentació i la precisió en el llenguatge, que esperen que arribi a un ampli ventall de lectors.

Diametralment oposada en termes de forma i de contingut, la novel·la Ànima de Wajdi Mouawad ha estat reconeguda amb el Premi Llibreter a Altres Literatures. “Sabem que no és una lectura fàcil per la seva radicalitat”, ha reconegut Àlex Pler, de la Llibreria Haiku. Tot i això, el jurat ha decidit atorgar-li el guardó perquè “es tracta d’un llibre únic”. L’obra de Mouawad relata la lluita d’un home, a qui li han matat la dona, per trobar l’assassí i mirar-lo a la cara. Els animals amb els quals es topen durant aquesta persecució exerceixen de veu narrativa de la història, un recurs que, segons Pler, “és original i retrata molt bé els humans”. També n’han valorat “la contundència temàtica” i l’habilitat de l’autor perquè el lector s’hi vegi reflectit i viatgi al seu propi interior.

Finalment, el Premi Llibreter d’Àlbum Il·lustrat ha estat per a Aquest barret no és meu, de Jon Klassen (Milrazones). La llibretera de l’Altell Irene Tortós-Sala ha definit l’obra com “un llibre genialment impertinent, molt graciós i que molesta amb la paraula”. Amb unes il·lustracions senzilles, Klassen explica el periple d’un peix petit que roba un barret i s’escapa, convençut que no l’atraparan. Segons Tortós-Sala, “es tracta d’un relat transportable al món real i totalment rodó”. El jurat també ha destacat la simplicitat tècnica dels dibuixos, que centren la seva força en els microdetalls, i un final enigmàtic “perquè cada lector l’interpreti com vulgui”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació