Viquimodernisme: una cruïlla afortunada

Alumnes del Grup de Recerca en Història de l'Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON) de la Universitat de Barcelona ha col·laborat amb la Viquipèdia per crear i ampliar articles clau sobre modernisme català, els seus pintors, obres i publicacions.

Durant aquest semestre un centenar d’alumnes del Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON) de la Universitat de Barcelona ha col·laborat amb la Viquipèdia per crear i ampliar articles clau sobre modernisme català, els seus pintors, obres i publicacions.

En una de les seves recents incursions com a GLAMwiki ambassador, l’Àlex va trucar a la porta del GRACMON, el grup de recerca en història de l’art i del disseny contemporanis de la Universitat de Barcelona. Tradicionalment, la viquipèdia i els projectes que se’n deriven provoquen un cert rebuig en l’àmbit acadèmic, però en aquest cas, les suspicàcies ben aviat van deixar pas a la curiositat, i aquesta fou substituïda per l’entusiasme davant una proposta inèdita: viquimodernisme, un nou viquiprojecte GLAM.

Aquest viquiprojecte parteix de la constatació que els continguts de la viquipèdia sobre el modernisme, una de les joies de la corona de l’art català —sobretot a Barcelona— precisaven una millora urgent. Considerant que la viquipèdia normalment ocupa les primeres posicions als resultats de les cerques als principals buscadors i que sovint és la primera —i en moltes ocasions, la única— font que la població en general consulta per saciar els seus dubtes o la seva curiositat, no és descabellat optar per a que el coneixement i les dades que presenta aquesta enciclopèdia online siguin correctes i de qualitat. Qui millor que els membres del GRACMON, grans autoritats precisament sobre el modernisme català, per ajudar-nos en aquest propòsit?

Una auditoria prèvia, realitzada l’estiu de 2012, ens va permetre determinar l’estat de la qüestió i traçar les línies generals d’actuació, proposar una metodologia de treball i uns indicadors per tal d’avaluar el viquiprojecte. La proposta, de caire experimental, suposa una fita dins el conjunt de projectes GLAM i permetrà establir protocols i mecanismes de treball que seran una referència per experiències futures de caràcter similar. Per la seva banda, des del GRACMON es decidí fer un gir innovador en la docència de de les assignatures del grau en història de l’art de la Universitat de Barcelona, que implicaria que els alumnes tindrien un pes específic en la realització d’aquest viquiprojecte: en lloc de realitzar treballs tradicionals de curs en forma de plecs de folis grapats que acabaven dormint el son dels justos, els alumnes editarien articles de la viquipèdia.

Aquest canvi de paradigma va suposar un replantejament, certament sobtat, en la manera d’afrontar —els alumnes— i corregir —el professorat— una tasca de naturalesa oberta, un work in progress permanent. Pocs aspectes d’un treball tradicional romanien intactes, més enllà de la cerca de referències i bibliografia de qualitat per justificar els textos. Així doncs, els participants es van veure immersos en un món de llenguatge enciclopèdic, on la sintaxi —el codi wiki— resultava estranya, on la comunitat d’editors de la viquipèdia participava activament del viquiprojecte i intervenia en un treball que havia deixat d’ésser exclusivament de l’alumne per ser lliure i a disposició de tothom gràcies a les llicències creative commons. A més, la feina feta adquiria una gran transcendència: en lloc de fer un treball de curs que potser tan sols tindria dues lectures (la de l’alumne i la del professor), s’havia passat a elaborar un text que serà vist milers de vegades i que —gran virtut de la Viquipèdia— en un futur no tan llunyà pot escampar-se com una taca d’oli. Gràcies a la comunitat d’editors, els articles treballats en aquest viquiprojecte poden fer-se accessibles, gràcies a les traduccions, no només als no catalanoparlants sinó a tots aquells que ni tan sols tenen accés al coneixement sobre el modernisme català més enllà del que els ofereixen els articles de la viquipèdia en el seu idioma.

Durant el primer quadrimestre del curs 2012-2013, una centena d’alumnes de tres assignatures del grau d’història de l’art de la Universitat de Barcelona han participat d’aquest viquiprojecte. La majoria eren completament novells, però això no ha significat que el resultat sigui menys satisfactori: s’han creat i editat més de cent articles relacionats amb el modernisme català (biografies d’artistes, estudis de publicacions de l’època, articles sobre obres modernistes destacades, etc.). La majoria ni tan sols existien a la Viquipèdia, i els que sí que hi eren, tenien un marge de millora important. Les expectatives s’han vist superades amb escreix, fins i tot abans de donar el viquiprojecte per finalitzat.

Esther Solé, historiadora de l’art, viquipedista i coordinadora al Viquiprojecte Viquimodernisme (@esthersole). Lleida

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació