Una taula molt ben parada

Sortim del taller amb la sensació que amb zero tecnologia, algunes pantalles per serigrafiar, tintes de colors i imatges que ens agradin podem, a casa mateix, estampar i reproduir, tot deixant volar la imaginació, i fer les primeres passes per començar els nostres llibres d’artista personals.

Loreley Bertran

Loreley Bertran

Tècnica de Memòria Històrica i Acció Cultural a l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

Matí assolellat de dissabte.  La curiositat guia les nostres passes cap al Museu del Disseny, on en el marc del FLIC (Festival de Literatures i Arts Infantil i Juvenil) s’ha allotjat aquest any (del 18 al 20 de febrer) Como Pedro Por Mi Casa, el Festival Internacional de Llibres Il·lustrats que, des de fa deu anys, impulsa i coordina l’artista Julia Pelletier.

Julia Plletier coordina Como Pedro Por Mi Casa

Aquesta trobada anual de llibres il·lustrats, que la Júlia –serigrafista i dibuixant professional, realitzadora de llibres d’artista i docent–, amb la col·laboració de Domenico Berardinelli –dissenyador i coordinador de projectes artístics–, presenta a la ciutat de Barcelona, sorgí fa deu anys a partir d’una demanda d’il·lustradors i il·lustradores del territori català que volien donar a conèixer les seves creacions tant en l’àmbit nacional com internacional, amb la finalitat d’establir vincles entre artistes, editorials, institucions, llibreries, galeries d’art i públics.

Tot just arribar-hi trobem una taula molt ben parada per a l’ocasió, com si ens trobéssim a punt d’encetar un dinar familiar al qual hem estat convidades a gaudir. Donat, però, que és l’hora en què comencen els tallers d’autoedició, decidim entaular-nos quan aquests hagin acabat.

Participem en una de les quatre propostes:  “From screen to paper”, el taller de serigrafia on la Julia comparteix amb les assistents les particulars maneres d’estampar, a partir de pantalles i plantilles amb motius ben diversos, que s’aniran transformant mentre anem sobreposant tintes i colors variats, aconseguint làmines estampades en papers que entreteixirem per  conformar associacions aleatòries visualment atractives.

'A Kind of silvery poetry', de Jorunn Mulen

Sortim del taller amb la sensació que amb zero tecnologia, algunes pantalles per serigrafiar, tintes de colors i imatges que ens agradin podem, a casa mateix, estampar i reproduir, tot deixant volar la imaginació i qui sap si d’aquesta manera, fer les primeres passes per començar els nostres llibres d’artista personals…

Ha arribat l’hora d’entaular-nos i ho fem amb la tranquil·litat de qui se sap amb el temps necessari per “badar” i capbussar-se (guants blancs en mà per tal de no malmetre els llibres exposats), en les propostes que els deu autors convidats per la Julia Pelletier han preparat com a menges en aquesta edició del Festival.

Gran varietat de propostes

Els autors seleccionats en aquesta ocasió són la Camille Renault, el Dario Zeruto, Éditions du Livre, l’Hernán Ordoñez, el Javier de las Heras Solé, la Julie Escoriza, la Laia Jou, la Mercè Galí, el Pere Ginard i la Ximena Pérez Grobet.

Parlant amb Domenico Berardinelli, ens comenta que la Julia, per preparar aquesta taula tan especial, va convidar a dinar els 10 artistes seleccionats a casa seva, i després de dinar i conversar, com a sobretaula, cada un d’ells va anar creant  la seva aportació personal per integrar-la a aquesta taula on els assistents al festival podrien “dinar” tot descobrint una mostra atractiva i acurada de propostes.

Una mostra d’absoluta novetat –donat que es tracta de llibres creats per a l’ocasió– on el dibuix, la pintura, la il·lustració, els objectes i els textos convidaven el públic a fer múltiples interpretacions.

'Petit Indi', de Mercè Galí

Com que el Festival Como Pedro Por Mi Casa sempre ha volgut esdevenir un espai on sentir-se d’alguna manera com a casa (tot recorrent les diverses propostes de llibres d’artista exposats), l’espai comptava, a més, amb una posada en escena que volia simbolitzar el saló d’una casa on es podia trobar una selecció dels llibres que el Festival ha reunit al llarg de totes les edicions, com una manera de narrar la història que ha recorregut aquesta mostra, que ja és un referent imprescindible a casa nostra.

Obres vingudes de Xile, França, Mèxic, Argentina, Espanya, Japó, Costa Rica, Cuba, Itàlia, Anglaterra, Iran i Catalunya invitaven a descobrir, tocar i llegir unes propostes atractives i poc usuals d’explicar la realitat, mitjançant els llibres d’artista.

Quan abandono el Museu del Disseny, tot caminant pel carrer, em retorna el so de la pluja i els ocells… que de nou nien al meu cap tot evocant l’exquisit Libro de la Lluvia creat fa uns anys per la Julia Pelletier; i també el Mapa de Bolsillo de una Ballena, de l’Hélène Genvrin, que ja coneixia i no deixa de meravellar-me cada cop que el veig; o el bonic llibre Petit Indi que la Mercè Galí ha preparat perquè el gaudíssim tot “dinant”, on d’alguna manera ens suggereix iniciar camins que ens apropin als nostres somnis.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació