Una radiografia de les muralles barcelonines

Per entendre el futur, cal comprendre el passat. Les muralles de Barcelona van tenir un pes molt important en la història de la ciutat i poc a poc van anar quedant amagades entre altres construccions arquitectòniques, mobiliari urbà o vegetació

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

Les festes de Santa Eulàlia il·luminaran la ciutat de Barcelona amb 10 propostes lumíniques que vestiran de llum espais emblemàtics de la ciutat els dies 7, 8 i 9 de febrer. L’art i la tecnologia s’uniran per transformar la imatge de patis, jardins i edificis de Ciutat Vella en una explosió de llum i creativitat.

Per entendre el futur, cal comprendre el passat. Les muralles de Barcelona van tenir un pes molt important en la història de la ciutat i poc a poc van anar quedant amagades entre altres construccions arquitectòniques, mobiliari urbà o vegetació. “Les muralles formen part de la identitat de la ciutat, expliquen una part de la història i a través d’una instal·lació lumínica, volem retornar-los el protagonisme que mereixen”, explica María de la Cámara, escenògrafa i il·luminadora del col·lectiu Cube.bz. “A través de la llum volem ‘escanejar’ aquests fragments de pedra, volem radiografiar-los i d’aquesta manera recuperar els ‘ossos’ de l’estructura que ha quedat de l’antiga ciutat romana”, ens diu De la Cámara.

Un passeig per les restes de l’antiga ciutat romana

“Mentre pensàvem de quina manera dissenyàvem la instal·lació lumínica, vam fer dues reflexions interessants. La primera, relacionada amb el recorregut històric i el pes de la muralla: mentre la recorríem, preníem consciència del rol de la muralla en el context de les ciutats romanes. L’imaginari de l’època, les dimensions de la ciutat, l’aïllament dels que quedaven fora de la muralla i com era la vida dins la ciutat emmurallada”, apunta la María. “La segona reflexió tenia a veure amb el canvi de valors que aporta el pas del temps. Així, una fortificació molt petita que és el que havia sigut la muralla, el que havia defensat la ciutat i l’havia convertit alhora en una ciutat infranquejable, aïllant els uns i protegint els altres; aquest símbol de poder que era la muralla, que feia que els que estiguessin fora es morissin de fam i aïllava els conqueridors foranis; aquest emblema tan potent i poderós és avui un reducte arquitectònic insignificant i que fins i tot ha quedat en un espai marginal i fosc. El pes que havia tingut dins la ciutat romana ha quedat soterrat i engolit per la ciutat nova d’avui, que li ha atorgat un interès arqueològic no prou promocionat. La nostra idea, doncs, és que la instal·lació lumínica impulsi la redescoberta de la muralla, enfoqui cap a la radiografia d’un element que va ser un dels pilars de la ciutat romana de Bàrcino”. Volen “ubicar-la, fer que el visitant en prengui consciència fent-la visible, i radiografiar-la a través d’una llum làser en blanc que en faci tot el recorregut i ressegueixi la història de la ciutat”.

Llum blanca, llum sòbria

A través de la llum hem volgut connectar el present amb la identitat històrica de la ciutat romana. Il·luminem la muralla i mostrem els dibuixos de la pedra que ens permeten retrobar els orígens de la ciutat”. La llum que s’utilitzarà en la instal·lació serà molt sòbria, “una llum blanca que recorrerà la pedra romana d’una banda a l’altra, a través d’un moviment molt lent”, que permeti submergir-nos en aquest viatge cap al passat. “El relleu de la pedra és molt ric, molt atractiu i la il·luminació contrapicada permetrà apreciar-ne tots els detalls, aportant el protagonisme necessari al monument històric, sense que quedi en un segon terme a causa d’altres edificis més moderns o de la vegetació que l’acompanya”.

En la instal·lació hi han participat María de la Cámara i Gabriel Paré, escenògrafs i il·luminadors del col·lectiu Cube.bz.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació