Un Sant Jordi de Lletres

La Institució de les Lletres Catalanes impulsa diferents activitats per celebrar la diada de Sant Jordi i per promocionar aquesta festivitat i les lletres catalanes. La institució vol eixamplar les dates d’aquesta cita literària amb diferents activitats i arriba a tants públics com pugui.

La Institució de les Lletres Catalanes impulsa diferents activitats per celebrar la diada de Sant Jordi i per promocionar aquesta festivitat i les lletres catalanes. La institució vol eixamplar les dates d’aquesta cita literària amb diferents activitats i arriba a tants públics com pugui. Per això, s’han buscat llocs on els escriptors habitualment no tenen entrada, com “Lletres al Parlament”, “Lletres al Camp” o “Lletres als Ferrocarrils”. També hi haurà una mostra d’espectacles que servirà de tast de la fira “Litterarum”.

Sant Jordi a Girona | Núria Juanico

Activitats de Sant Jordi

Amb les ja tradicionals cites al Camp Nou, al Parlament i als Ferrocarrils, on s’aprofiten aquests dies per omplir-los de lletres, s’ha volgut commemorar els 750 anys del naixement de Ramon Muntaner, amb una lectura de la seva Crònica.

El 27 d’abril, el conseller de Cultura, el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, el president d’Editors de Catalunya i el president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, oferiran el tradicional brindis de Sant Jordi al Palau Marc, a partir de les 13h.

Sant Jordi al territori

Durant la Diada, els Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya central contribueixen a la creació i difusió d’obres literàries durant la diada, en aquest cas, de microcontes a Vic, Manresa, Berga i Taradell. L’objectiu és contribuir a la creació literària d’aquest gènere i retre homenatge a les figures de Pere Calders i Joan Brossa.

A Vic s’exposarà un microconte inèdit de l’escriptor Jaume Estrada a la façana de la seu del Departament de Cultura de les comarques centrals (Plaça Major, 37). A Manresa i fins al 27 d’abril, s’exposa el microconte de l’escriptor Joan Pinyol a la façana de la Biblioteca El Casino (Passeig Pere III, 29), mentre que a Berga es podrà veure el microconte de l’escriptor Ramon Erra a la façana de l’Ajuntament (Plaça Sant Pere, 1). A més a més, Taradell exposa el microconte d’Antoni Pladevall a la façana de la Bibiliotecal Antoni Pladevall i Font (Ctra. de Balanyà, 101). Així mateix, també s’han fabricat per a l’ocasió punts de llibres amb els microcontes per repartir-los entre el públic general a les biblioteques de Manresa, Antoni Pladevall i Font de Taradell.

Durant aquesta Diada es presentaran les novetats editorials sorgides des del Sant Jordi de l’any passat fins al d’aquest any.

La ILC col·labora amb l’FGC

Algunes de les activitats que proposa la ILC s’organitzen conjuntament amb altres entitats. És el cas, per exemple, de “Lletres als FGC”, que, amb el nom genèric de “Paraules entre vies”, s’apleguen les activitats que FGC i la ILC preparen per celebrar Sant Jordi i que van començar el 20 de març amb la celebració del Dia Internacional de la Narració Oral.

Una altra de les activitats que les dues entitats han posat en marxa és la tercera edició d’“Un tren d’històries”, un concurs de nanorelats, que tant poden ser escrits en català i en castellà, basats en els viatges amb Ferrocarrils. Podran ser presentats per Twitter i Facebook, a través dels comptes corporatius d’FGC i es publicaran amb l’etqiueta #FGCrelats.

L’11 de maig, després de la celebració de Sant Jordi, se celebrarà el bateig de cinc unitats de tren de la sèrie 113 de la línia Barcelona-Vallès, que rebran el nom de Caterina Albert, Clementina Arderiu i Ramon Muntaner, de qui aquest any es commemora el 750è aniversari del seu naixement. Les dues restants portaran el nom de les opcions que hagin guanyat un procés de votació popular.

Un Sant Jordi virtual

Si es tracta de portar les lletres a tot arreu, no hi poden faltar les xarxes socials i Internet. Per això, enguany continua operatiu el web www.catalanday.cat, que es va inaugurar el 2014 amb motiu del Tricentenari. És un espai pensat per recollir i compartir tota l’activitat sobre Sant Jordi arreu del món. Aquest web fa aquestes propostes:

Regalar versos. A través d’aquest web, es poden regalar postals amb frases d’autors i autores catalans: Anglada, Campany, Carner, Espriu, Ferrater, Foix, Marçal, Rodoreda, Rosselló-Pòrcel, Salvat-Papasseit, etc. La postal es pot enviar per correu postal, correu electrònic, en diferents formats i idiomes.

Llibres digitals. També s’hi podrà trobar un parell de llibres, un per a adults (What’s up with Catalonia, de Liz Castro) i un altre per a infants (1714 Trons canons i un estel, promogut des de la Direcció General de Recerca).

300 anys de literatura catalana. És una aplicació on es podran descobrir els millors poemes i fragments de la literatura catalana.

Aplicacions culturals. Al web també s’hi poden trobar aplicacions culturals en català.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació