Tatiana Malinowska: “No existeix el teatre amateur”

En el teatre punyent i vivencial de Tatiana Malinowska sobren les paraules

D’aquí a un parell de setmanes, Girona es convertirà per dissetè any consecutiu en l’àgora del teatre amateur acollint el FITAG. Un dels plats forts del festival serà la coproducció catalanopolonesa Un barret de copa i Núvol ha tingut l’oportunitat de conèixer l’obra de prop gràcies a dues de les seves ànimes: Tatiana Malinowska-TyszkiewiczMalgorzata Zyska.

Un barret de copa és una coproducció teatral formada per actors i actrius amateurs polonesos (4) i catalans (10). Tots ells s’han lliurat a l’elixir teatral de Tatiana Malinowska, la directora del projecte. Des de dilluns passat i fins que arrenqui el festival (el dia 29 d’agost), conviuran a Girona, assajant i aprenent els uns dels altres.

En el teatre punyent i vivencial de la directora ucraïnesa sobren les paraules: la seva adaptació d’Un barret de copa és, a diferència de l’original d’Eduardo de Filippo, una obra gairebé només gestual.

Entre cafès, riures, ganyotes, cadenes de traduccions, salts del català a l’anglès i al polonès, sons i silencis, Carla Mallol ha conversat amb la directora de la coproducció, la ucraïnesa Tatiana Malinowska-Tyszkiewicz i la seva escenògrafa, la polonesa Malgorzata Zyska.

En teatre, confessa Malinowska, les paraules sobren: “el que compta són els silencis”. Sons i silencis omplen aquests dies les aules de l’Espai El Galliner i ompliran d’aquí a poc més d’una setmana els escenaris del FITAG. A Malinowska no li calen les paraules. Sense entendre un borrall de català i parlotejant anglès es fa entendre sense cap trava i és, fins i tot, capaç de dirigir una coproducció. Les seves mirades, els seus silencis, les seves onomatopeies i ganyotes són universals.

“Què és per a tu Un barret de copa”? Somriu. Entre pregunta i resposta transcorren segons, gairebé minuts. Respon, en polonès i amb un somriure d’orella a orella. Les seves mans i els seus gestos parlen, també. Es toca el pit amb les dues mans i “bum”, fa el so d’una explosió. Una pausa i Zyska es diposa a traduir. “Una fusió: dos cors oberts que es troben i s’abracen”. Sobren les paraules.

Un barret de copa és una fusió d’ànimes, la del Teatr Nie Ma (la companyia de Malinowska) i la del FITAG. Segons Malinowska, aquesta és, de fet, l’essència del teatre: la d’abraçar l’altre fins a fusionar-s’hi. Damunt d’un escenari un deixa de ser ell mateix, passa a ser un altre, formant part d’un tot. Per a la directora, el teatre és una cruïlla, un “crossroad” de persones, llenguatges, vivències i realitats. I Un barret de copa és un punt de trobada entre Catalunya i Polònia, entre dues tradicions teatrals molt diferents. Si bé el teatre català i polonès contemporani beuen de tradicions molt diferents, Malinowska va més enllà de les seves diferències. Per ella, “el teatre és teatre, no entèn de nacionalitats ni de tradicions”.

Tanmateix, el seu teatre és molt marcadament polonès i rus (Malinowska es formà teatralment a Rússia), tal i com remarca Zyska. La seva mordacitat indubtablement beu de la tradició teatral d’Europa de l’Est, molt allunyada de la verbositat tan pròpia del teatre de casa nostra. “El seu teatre et colpeja, et deixa sense alè”, confessa Zyska, i ho fa sense embuts ni circumloquis. A vegades, el silenci pot dir molt més que les paraules i en la seva obra, el silenci és omnipresent. Uns silencis i unes pauses carregades de significat que són, segons l’escenògrafa i traductora, diàlegs imponents: “Malinowska estira les pauses, les deforma i les tensiona”. I és en aquests silencis on el teatre iguala a tots els actors i actrius, més enllà de la pompositat de la decoració i l’escenografia, l’atrezzo o la il·luminació. Segons Malinowska, és aleshores quan “l’actor despullat de tot, sense res amb què cobrir-se i sol a l’escenari” pot lluir-se.

El silenci és una forma de sincronia, de presència total. Com ens recorda Malinowska, igual que el teatre, “només pot ser en l’ara i l’aquí”. El teatre és l’art de la immediatesa, del present ineludible i “cada peça i cada representació són irremeiablement úniques”. Malinowska s’aferra a aquesta extraordinarietat. La coproducció és una obra única (com ho són totes, recalca Malinowska) i ho és gràcies als seus actors i actrius, als seus coneixements teatrals diversos, a les obres que han vist representades i les que han representat, però també al seu bagatge personal. A Un barret de copa, 4 actors diferents representen un mateix personatge: cada actuació és única i irrepetible, radicalment diferent a l’anterior. Fins i tot en l’escenografia i el vestuari (fruit del treball de Zyska) es materialitza aquesta idea d’espontaneïtat i improvització: a partir d’un decorat i un atrezzo bàsics, es van enriquint i polint in situ, a partir de material reciclat dels mateixos actors i actrius.

En Malinowska totes les fronteres es difuminen fins a acabar esvaint-se. També la súbtil línia que separa el teatre amateur del professional. La seva companyia teatral, Teatr Nie Ma, presenta entre una desena i una quinzena de premiers i interpreta unes 40 representacions a l’any, unes xifres que vorejen el nombre de representacions de comapnyies professionals. Una companyia amateur i una directora professional. Quina és la diferència entre el teatre amateur i professional? Per a Malinowska, cap ni una.

“No existeix el teatre amateur: el teatre és bo o dolent”. I, segons la directora ucraïnesa, l’única premissa perquè el teatre sigui bo és la passió, “actuant des del cor”. “Com es pot actuar des del cor quan el teatre s’ha convertit en la teva rutina?”, es pregunta Malinowska. En teatre professional no sempre és fàcil trobar l’equilibri entre passió i obligació i en el teatre amateur, en canvi, la passió és sempre el motor d’arrencada.

Un barret de copa és un dels plats forts del festival i la seva preestrena tindrà lloc el diumenge 27 d’agost a La Cate de Figueres (19.00). La peça es representarà diverses vegades durant el festival al Centre Cultural La Mercè de Girona (els dies 30 i 31 d’agost, 1 i 2 de setembre al vespre). Podeu consultar els preus i horaris de l’actuació clicant aquí.

Podeu fer un cop d’ull a la resta de programació del festival punxant la web oficial del FITAG.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació