Premis Llanterna: en occità si us plau

Dijous al vespre a Lleida, el Castell del Rei al Turó de la Seu Vella, va acollir la gala d’entrega de la setena edició dels Premis Llanterna Digital 2013 de curtmetratges en català i en occità.

Dijous al vespre a Lleida, el Castell del Rei al Turó de la Seu Vella,  va acollir la gala d’entrega de la setena edició dels Premis Llanterna Digital 2013 de curtmetratges en català i en occità.

Els premis Llanterna volen contribuir al foment de l’ús del català i de l’occità a través de la creació de curmetratges. Amb la intenció d’acollir el màxim nombre de participants, aquests van dirigits a tots els membres de les comunitats lingüístiques catalana i occitana d’arreu del món en tres categories diferents: una primera dirigida a centres d’educació primària i secundària, una segona a membres de la comunitat universitària i una tercera oberta a totohom. I aquest any s’hi ha afegit la modalitat Estivada, reservada a videoclips musicals en occità,  oberta a tothom i que rep el nom del seu promotor: Festival Interregional de les Cultures Occitanes.

Ahir els guanyadors en la categoria oberta d’obres de fins a 15 minuts de durada, van ser Jesse Peter Villavicencio i Yassine Bourammana,  interns del Centre Penitenciari de Joves de La Roca del Vallès amb el curmetratge Fàbrica,  una metàfora sobre la llibertat, en que ens mostra que després d’un període de manipulació, confusió i soledat apareix un nou cicle on els sentits reprenen el seu lloc. Els encarregats de recollir el premi van ser els monitors del centre però els premiats també van ser presents a través d’un video que és va projectar de forma simultània.

L’acte va comptar amb la presència de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i del crític de cinema, Àlex Gorina, president d’honor del jurat.

En la categoria de centres d’educació primària i secundària.  Premi ex aequo, l’Institut Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat va guanyar  amb dos curmetratges  La llengua és cultura i La presó de les paraules.

Josep Blanch i Jeny Montagut, de la Universitat de Lleida, van ser els guanyadors en la categoria membres de la comunitat universitària.

Els barcelonins Jordi Ràfols i Toni Forteza  es van emportar el guardó  en la categoria oberta, obres de fins a 3 minuts de durada amb el curt Cambiar de lenga.

Finalment el premi per votació popular a través d’internet va ser per a Es peisheus son nòsti de Mireia Boya (Les), Natàlia Lloreta (Tàrrega) i Rosa Cerarols (Calders).

El premi modalitat Estivada, per decisió del jurat va quedar desert.

Al llarg de l’acte, es van  recordar diferents efemèrides que es donen cita aquest any, i que tenen una importància destacada en la història i en la literatura, tant catalana com occitana:  centenari del naixement de Salvador Espriu, de Joana Raspall i de Bartomeu Rosselló-Pòrcel i el 500 aniversari de la signatura dels tractats dels Plans d’Arrem entre d’altres.

Al web www.llanternadigital.cat  hi podreu trobar totes les obres presentades així com tota la informació de cada convocatòria.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació