Plataforma Crida, educació i llengua al servei de la cohesió social

Plataforma per la Llengua ha convocat el premi Martí Gasull per reconèixer la feina d’una persona o entitat que pel seu activisme hagi promogut la llengua com a eina de cohesió social. Miquel Àngel Llauger nomina la Plataforma Crida, amb una glossa molt personal.

Plataforma per la Llengua ha convocat el premi Martí Gasull, en memòria del fundador de la Plataforma, que va morir l’any passat a l’Himàlaia. Aquest premi ha de reconèixer la feina d’una persona o entitat que pel seu activisme hagi promogut la llengua com a eina de cohesió social. El guardó es troba en la fase de nominacions i esteu convidats a nominar el vostre candidat al web de Plataforma per la Llengua fins al 30 de novembre. Avui des de Núvol Miquel Àngel Llauger nomina la Plataforma Crida, amb una glossa molt personal. Podeu enviar-nos la vostra glossa si heu nominat algú a [email protected] i en valorarem la publicació.

El passat 29 de setembre, 100.000 persones varen sortir als carrers de Palma, totes amb una camiseta verda, per reclamar una educació pública de qualitat. Va ser la manifestació més gran de la història de l’illa. A Menorca, Eivissa i Formentera també hi va haver marxes pels carrers, proporcionalment de la mateixa magnitud. Va ser un diumenge combatiu, lúdic i intergeneracional, que significava el moment de clímax d’una mobilització que venia d’enrere, que va tenir la fase àlgida en les tres setmanes de vaga educativa de setembre i octubre, i que ara, en un moment diferent, és molt lluny d’haver acabat. No era únicament, o no és, una mobilització per la llengua, però ningú que hagi mirat de prop el movimnet no hi ha deixat de veure el lloc nuclear que hi ocupa la defensa del català. El ja cèlebre TIL, la normativa d’ensenyament trilingüe que és, a més d’un nyap normatiu, un atac molt poc dissimulat al català com a llengua de l’ensenyament, ha estat i continua essent al centre del debat.

Se n’ha dit la marea verda. El nom és ben apropiat: una “marea” remet a una confluència de forces que va més enllà de la coodinadora o la plataforma, i suggereix  un moviment massiu, gairebé incontenible. És l’expressió d’un país, tradicionalment percebut com a endormiscat davant el poder, que fa una passa després de la qual les coses no poden ser iguals.

Crec que, ara mateix, la marea verda mereix ser guardonada amb un guardó que, com el Martí Gasull convocat per Plataforma per la Llengua, es proposa reconèixer una persona o entitat que “s’hagi distingit per promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social”. La llista de persones i entitats que s’hi han implicat és llarga: l’Assemblea de Docents, els sindicats, la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes, les associacions d’estudiants i l’Obra Cultural Balear, entre d’altres. A l’hora de singularitzar una proposta per al premi, trairia un nom que potser ha tingut menys focus i micròfons, però sense la qual seria difícil entendre el moviment: Plataforma Crida.

Recorreré a les seves paraules per explicar qui són: “La Plataforma Crida som una organització unitària en defensa de l’educació pública de qualitat, laica i en català en el nostre territori,  formada per pares, mares, docents, alumnat, entitats i ciutadania en general. Vàrem néixer el 16 de març de 2012 per lluitar en contra del procés de deteriorament que està sofrint els darrers anys l’educació pública.” Donaré, a continuació, quatre motius en defensa de la proposta de premi.

En primer lloc perquè són un espai de nova creació, de funcionament horitzontal i assembleari, de conjunció d’inquietuds i energies, al voltant del qual es van catalitzant moltes més coses que tenen a veure amb el que finalment ha estat la marea verda. Són la plasmació d’allò de les noves formes dels moviments socials.

En segon lloc perquè són els inventors de la camiseta i del símbol de l’embut. És una anècdota, sí, però la potència icònica d’un color i d’un emblema han imprès caràcter (i imprimir caràcter vol dir donar empenta) a la mobilització.

Tercer motiu: són un punt de trobada i treball conjunt entre distints membres de la comunitat educativa, no només en el seu origen sinó en algunes accions tan significatives com les successives “tancades” als centres. Amb aquesta confluència també han marcat un dels trets més il·lusionadors i significatius de la marea verda.

I finalment, perquè varen néixer en unes escoles de Son Gotleu, la barriada de Palma amb els índexs d’immigració extracomunitària més alts de les Illes Balears, i defensen (i fan efectiu amb prou èxit) aquest desig de fer del català un instrument de cohesió social.

Si en voleu saber més coses, els trobareu al blog de Plataforma Crida.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació