Per què els autistes podrien salvar el món?

Les persones amb autisme han de tenir bones oportunitats en el món laboral

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Alan Turing va ser la ment pensant que va ajudar els aliats a guanyar la segona guerra mundial gràcies a la seva habilitat per desxifrar l’enigma del codi nazi. Ell mateix va construir una màquina per fer els càlculs necessaris per desxifrar els missatges de l’enemic, i avui és conegut com el pare de l’ordinador i de la intel·ligència artificial. Es creu que Turing era autista.

Autistes

Això explica Kevin Pelphrey, director de l’Institut de l’Autisme i els desordres Neurodegeneratius de la Universitat George Washington de Washington DC, que apropa el vas de Turing a la revista Wired. Segons l’expert, Turing no va ser diagnosticat mai en vida, però la seva facilitat per les matemàtiques i dificultat per socialitzar-se encaixen en el perfil de. Pelphrey no vol destacar que Turing és autista per encasellar-lo, sinó per demostrar com de beneficiós pot ser per la societat donar veu als que pensen diferent.

Més de 70 milions de persones d’arreu del món -un 1% de la població global- tenen autisme, però es creu que entre un 70 i 90% d’aquests no tenen feina o treballen en un lloc per sota de les seves capacitats, segons l’article de Wired. “El prejudici comú és que els autistes tenen habilitats limitades i que és difícil treballar amb ells”, escriu Pelphrey, que creu que això és un fracàs de la nostra societat.

Un dels problemes principals que remarca el director és el poc pressupost que Estats Units dedica a la formació i ajuda als autistes. “No preparar els individus pel futur és més que una tragèdia personal; és una pèrdua monumental de talent humà”, escriu l’articulista. Quines feines que el nostre país necessita podrien encaixar amb els interessos i passions de les persones amb autisme?, es pregunta Pelphrey, i dóna una resposta: la ciberseguretat.

I per què la ciberseguretat? Podrien estar en qualsevol àrea, però “més de tres quartes parts de les persones autistes amb capacitats cognitives tenen aptituds i interessos que encaixen amb la carrera de ciberseguretat”, afirma el director. Aquestes aptituds són, per exemple, ser molt analítics i detallistes, honestos i respectuosos amb les normes.

Algunes empreses innovadores, com ara Microsof, SAP o Freddie Mac ja tenen programes pilot per donar feines relacionades amb tecnologies sofisticades a autistes, tot i que Kevin Pelphrey demana una estratègia nacional per afrontar-ho. L’estratègia no hauria de començar de zero, perquè ja hi ha àrees de recerca intensiva, programes clínics també demanda de treballadors en el sector de la tecnologia industrial.

Fa mig segle, les habilitats de Turing van ajudar als aliats a guanyar la guerra i van posar les bases a una tecnologia que encara està transformant el nostre món. Estem davant d’una enorme oportunitat, explica l’expert: fer servir un problema social per solucionar-ne un altre. “Aprofitem-ho”, acaba Pelphrey.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació