Palma vol ser Patrimoni de la Humanitat

Les declaracions de Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO són un reconeixement preuat en els indrets que esperen emprar aquesta marca per atreure visitants i fer-se visibles en els mercats del turisme cultural. En aquesta cursa per aconseguir ser Patrimoni de la Humanitat s'hi ha afegit, ara, Palma.

Les declaracions de Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO són un reconeixement especialment preuat en els indrets que esperen emprar aquesta marca per atreure visitants i fer-se visibles en els mercats del turisme cultural. A les Illes Balears, després la declaració pionera d’Eivissa, Biodiversitat i Cultural l’any 1999, han aconseguit entrar recentment a la llista el Cant de la Sibil·la (2009) com a patrimoni immaterial i el paisatge cultural de la serra de Tramuntana (2010), tots dos a Mallorca. A hores d’ara, Menorca, l’única illa de l’arxipèlag sense aquest reconeixement, impulsa des del consell insular la candidatura de la Menorca Talaiòtica. En aquesta cursa per aconseguir ser Patrimoni de la Humanitat s’hi ha afegit, ara, Palma.

La Seu de Palma

El passat 20 de gener el batle Mateu Isern anuncià a l’acte de lliurament dels premis Ciutat de Palma que la capital mallorquina optaria a ser declarada Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. La reacció de la població palmesana, lluny de l’entusiasme esperat, va ser d’una majoritària indiferència només trencada per les informacions de la premsa que publicaren durant setmanes les mancances de la ciutat en qüestions patrimonials.

Els experts en patrimoni atribueixen l’escepticisme amb el qual s’ha rebut la notícia a dues causes: la manca de concreció d’allò que es vol presentar a la candidatura i la inexistència d’una política vertaderament favorable i respectuosa amb el patrimoni cultural.

A hores d’ara encara no se sap molt bé amb quines credencials es presentarà Palma davant la UNESCO.

Just després de l’anunci del batle de Palma, les primeres informacions indicaven que s’hi inclouria la catedral de Mallorca i el seu entorn més immediat, com per exemple un llenç de la murada renaixentista. Encara que també podria ser que en formessin part els patis dels casals senyorials del centre històric. Si fos així, no semblaria raonable que quedessin fora de la candidatura elements tan representatius com el castell de l’Almudaina, la Llonja o el castell de Bellver. Algunes alternatives  serien la Palma modernista o el llegat jueu, però no sembla que gaudeixen de les mateixes possibilitats.

L’altre gran escull que ha de salvar Palma per aconseguir la declaració és el tracte que actualment rep el patrimoni cultural. En els darrers anys s’han produït grans escàndols en perjudici de monuments historicoartístics com l’aparcament de l’avinguda d’Antoni Maura que afectà un jaciment andalusí, l’enderrocament i posterior reconstrucció del pont del Tren, obra de Gaspar Bennàssar, o la recent construcció de l’hospital de referència de les Illes Balears sobre el que havia estat un campament romà. A tot això s’hi afegeixen les contínues denúncies de les entitats més sensibilitzades amb la conservació patrimonial sobre la política d’enderrocar edificis en lloc de rehabilitar-los.

El maltracte al patrimoni de Palma també es concreta en el centre històric; amb publicitat especialment cridanera, terrasses sobredimensionades, cablejat sobre la façana o contenidors de recollida de brossa que suposen una agressió visual.

Malgrat totes aquestes assignatures pendents que encara té la capital mallorquina, l’Ajuntament de Palma ha format ja una comissió per a tractar la candidatura a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Ja veurem si en els propers mesos es concreten mesures que vagin pel bon camí o, en canvi, el tema queda somort fins que algú se’n recordi de recuperar-lo.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació