Carme Molinero: “El moviment obrer va lluitar per les llibertats nacionals”

La identitat –individual, col·lectiva– “es construeix en bona mesura amb els materials de la memòria”

Aquest dijous dia 8, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, la catedràtica d’Història Contemporània Carme Molinero ha impartit una conferència sobre les lluites obreres i la democràcia i l’autogovern a la segona meitat del segle XX, que servirà per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Us podeu descarregar la conferència aquí.

Carme Molinero al Saló de Cent,

En els darrers anys, la commemoració de la Diada no ha fet referències al moviment obrer, cosa que –segons Molinero– no deixa de ser paradoxal atès que va ser aquest moviment el que, “durant el franquisme, va combatre més intensament i de forma continuada la dictadura”.

El discurs de Molinero, Directora del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica CEFID/UAB, s’ha centrat a posar en relleu que el moviment obrer no tan sols va lluitar pels drets laborals dels treballadors sinó, també, per les llibertats nacionals. Molinero considera que amb prou feines s’ha parlat de l’esforç “de desenes de milers de persones” en la seva lluita per un règim de llibertats en favor de la pluralitat i la democràcia, sobretot tenint en compte que moltes d’elles van estar vinculades al moviment obrer.

En la seva intervenció, ha explicat els motius pels quals “va necessitar gairebé vint anys per reconstituir-se”, d’una banda, i el paper que va desenvolupar “en la lluita contra la dictadura i en l’impuls a la recuperació de l’autogovern de Catalunya”, de l’altra.

Fent un breu repàs de la història del moviment i la seva lluita, Molinero ha recordat alguns dels dirigents obrers més destacats dels anys seixanta, setanta i vuitanta, les “sinergies” entre el catalanisme polític i els partits obrers i aquells episodis més rellevants d’una història de mobilitzacions socials que van contribuir a assolir l’autogovern de Catalunya.

“Ser conscients d’allò que milers de persones van fer perquè avui puguem viure en llibertat és necessari per nodrir la cultura cívica pròpia de la democràcia”, va concloure la catedràtica de la UAB i especialista en l’estudi del moviment obrer. I és que la identitat –individual, col·lectiva– “es construeix en bona mesura amb els materials de la memòria”.

Us podeu descarregar el text íntegre de la conferència aquí. L’acte s’ha tancat amb l’actuació del Quartet Mèlt, que ha interpretat Els segadors a capella al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Podeu escoltar la seva interpretació de l’himne aquí sota.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació