Narcís Comadira i Josefa Contijoch, premis de la crítica Serra d’Or

El P. Abat de Montserrat ha presidit la diada literària montserratina anual, celebrada per segon any consecutiu al Palau Moja de Barcelona. Josefa Contijoch, Narcís Comadira, Teresa iribarren, Toni Gomila, i Joana Raspall, guardonats amb els Premis Crítica Serra d’Or 2013.

El P. Abat de Montserrat ha presidit la diada literària montserratina anual, celebrada per segon any consecutiu al Palau Moja de Barcelona. Josefa Contijoch, Narcís Comadira, Teresa iribarren, Toni Gomila, i Joana Raspall, guardonats amb els Premis Crítica Serra d’Or 2013.

Josefa Contijoch ha estat guardonada amb el Premi Crítica Serra d’Or 2013 de Novel·la per l’obra Sense alè. Narcís Comadira s’ha endut el de Poesia per Lent, Josep Iborra el d’Estudis Literaris per Humanisme i Nacionalisme en l’obra de Joan Fuster, Rosa Cabré el de Biografies i Memòries per Baltasar Porcel i Llorenç Villalonga. Les passions ocultes. Correspondència i vida: Epistolari complet (1957-1976), i Jaume Bosquet i Miquel Àngel Llauger, el de Traducció per Antologia de Spoon River, d’Edgar Lee Masters. Aquests són els cinc guardonats de la categoria de Literatura i Assaig.

Dins l’apartat de Recerca, el Premi Crítica Serra d’Or 2013 de Recerca (Humanitats) ha estat per l’obra Literatura catalana i cinema mut, de Teresa Iribarren i Donadeu; el de Recerca (Altres Ciències) per a Arrels germàniques de la matemàtica contemporània, de Pilar Bayer, Jordi Guàrdia i Artur Travesa; mentre que el de Catalanística és per a Dominique de Courcelles, per La paraula arriscada de Ramon Llull.

Els premiats en la categoria de Teatre han estat per a Toni Gomila, que s’endú el de Teatre al text de teatre català donat a conèixer per l’estrena o l’edició d’Acorar; el de Teatre a l’espectacle teatral per a Ivan i els gossos de Hattie Naylor, dirigit per Pau Carrió i interpretat per Pol López; i el de Teatre a l’aportació més interessant a l’Òpera Còmica de Barcelona, de Viviana Salisi i Artur Arranz.

Finalment, els guanyadors en la categoria Literatura infantil i juvenil han estat Joana Raspall, pel conjunt de la seva obra, que s’emporta l’Infantil. Àngel Burgas ha estat premiat amb el Juvenil (Creació) per Noel et busca. I Virgínia Lorente ha aconseguit el Juvenil (Coneixements) per Les meves cases favorites.

Aquest migdia s’ha celebrat al Palau Moja de Barcelona la 46a edició dels Premis Crítica Serra d’Or 2013, que ha estat presidida pel P. Abat de Montserrat, Josep Maria Soler. Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l’any 2012, i sense que s’hagin presentat a concurs. Cal recordar que els Premis Crítica Serra d’Or no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or, de solapa, que representa la distinció, a càrrec del director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAMSA), i de la revista Serra d’Or, P. Josep Massot i Muntaner.

Intervenció del P. Josep Massot i Muntaner, director de Serra d’Or

El P. Josep Massot ha començat la seva intervenció en l’acte tot recordant que els Premis Crítica Serra d’Or són els més antics del país, i que al llarg de tant de temps “han anat donant fe de vida de la vitalitat de la literatura en les seves diverses facetes, ja des de l’època boirosa de la dictadura franquista, passant pels moments esperançats de la restauració de la Generalitat”. No obstant, el P. Massot ha dit que “no podem amagar que, des de fa una llarga temporada, la nostra cultura no passa una bona època. La crisi econòmica cada cop més forta i més preocupant ens condiciona per totes bandes i a això s’hi afegeixen una crisi de valors i tot un seguit de canvis tecnològics i de mentalitat que ens preocupen a tots i que ens creen profunds interrogants sobre el futur”.

“No voldria donar un missatge de pessimisme ni de victimisme –ha afegit-, però tampoc no crec que sigui bo que amaguem el cap sobre l’ala i que amaguem les dificultats reals i el retrocés immens que hem sofert en molts camps de la nostra cultura i que, segons tots els indicis, encara no ha tocat fons. Limitant-nos simplement al camp que m’afecta més de prop, el món dels llibres i de les revistes, hem de constatar un augment creixent dels problemes de tota mena, que posa en greu perill la continuïtat del sector i que ens angoixa profundament. En el nostre cas, en relativament poc temps hem hagut de suportar la desaparició de la distribuïdora L’Arc de Berà i de la seva llibreria Ona, que ens va representar pèrdues materials molt considerables, i no gaire després el concurs de creditors de la distribuïdora Lyra, que n’havia pres el relleu i que no ha pogut fer front a la minva de vendes a les llibreries i sobretot al deute que tenia amb la Generalitat Valenciana, que va ser incapaç de pagar les factures corresponents als llibres que havia anat adquirint per a biblioteques o escoles. Al mateix temps, tenim un deute pendent amb la Distribuïdora Moll, que està en concurs de creditors i que continua les seves activitats sense liquidar res del ròssec anterior. A això hi hauríem d’afegir els retards cada vegada més considerables en el pagament de les diverses institucions, que ens deixen sense liquidesa i ens compliquen enormement les coses, i els retalls en les ajudes a l’edició provocats per la crisi econòmica o pels canvis d’orientació de les diverses administracions”, ha continuat el P. Josep Massot.

“Pel que fa a les nostres revistes –ha incidit el director de Serra d’Or-, aviat farà tres anys que el Departament de Cultura de la Generalitat va posar unes noves normes segons les quals vam perdre íntegrament les ajudes donades a Tretzevents i a Documents d’Església i vam veure reduïdes a la meitat les de Serra d’Or i de Qüestions de vida cristiana. Això ens va obligar a prendre la dolorosa decisió de suprimir Tretzevents, que no ha estat possible de tornar a reflotar malgrat la bona voluntat de moltes persones que s’hi van interessar a través de les xarxes de comunicació social. Aquest any, continuant les retallades, el Departament d’Ensenyament ha suprimit gairebé del tot les subscripcions destinades a instituts de les revistes Serra d’Or i Piu-piu, cosa que, com és lògic, ens perjudica greument i que al final d’aquest any ens obligarà a prendre una altra dolorosa decisió: suprimir la revista per a nens petits Piu-piu”, ha dit el P. Massot.

“Tot això, no cal dir-ho, ens preocupa molt i ens obliga a buscar nous camins per poder continuar endavant la tasca cultural que l’Abadia de Montserrat ha dut a terme, d’una manera gairebé ininterrompuda, des del segle XV i que a partir de mitjan segle XX ha anat adquirint un relleu cada cop més considerable. Per circumstàncies de la vida, aquests darrers mesos m’ha tocat de parlar sovint en públic i a través dels diversos mitjans de comunicació, i sempre he insistit en el perill que, tal com van les coses en aquest moment, se’ns esquinci d’una manera irreparable una infraestructura cultural que ha costat molt de construir i que abasta no solament el món del llibre, sinó també el cinema, la televisió, la ràdio, el teatre, la música, l’art, etc. Hi ha, és evident, una bona dosi de responsabilitat de part de les institucions, que haurien de mirar d’optimitzar els escassos recursos de què disposen ara, però també hem d’apel·lar seriosament a la societat civil perquè no pensi que tot es resol sense fer res i que tot funciona per inèrcia i sense la implicació que tantes entitats, tants mecenes i tantes persones normals i corrents han tingut des dels inicis de la Renaixença i que han fet possible que tiréssim endavant moltíssimes iniciatives al marge i sovint en contra de la política oficial de l’Estat”, ha continuat el P. Josep Massot.

“Avui, però, no ens reunim per parlar de coses tristes. Els premis de la crítica Serra d’Or són una mostra de la vitalitat de la nostra cultura i ens alegrem de poder donar la benvinguda als autors premiats, als seus editors, als seus amics, a un bon nombre de persones relacionades amb el món de la cultura i, no cal dir-ho, als jurats que han dut a terme la seva feina amb la serietat i la responsabilitat de costum i a moltes altres persones que d’una manera o d’una altra treballen amb Serra d’Or i amb la nostra editorial. Des d’ara felicito tots els guardonats i tots els qui, d’una manera o una altra, hi estan relacionats i faig vots perquè la nostra festa pugui continuar durant molts anys en un clima d’esperança i de superació. I vull aprofitar l’avinentesa per expressar el meu agraïment més profund a totes les persones que fan possible que Serra d’Or surti cada mes amb puntualitat i que mantingui la tònica que l’ha caracteritzat sempre de ser una revista oberta i no excloent, de tenir un ventall ampli i variat de col·laboradors i de publicar amb assiduïtat dossiers sobre temes que ens afecten de prop o sobre personatges o moviments que formen part de la nostra història i de la nostra cultura”, ha conclòs el director de Serra d’Or.

Els jurats de les quatre categories

El jurat de l’apartat de Literatura i Assaig ha estat format per Sebastià Alzamora, Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal i Vinyet Panyella. El de l’apartat de Recerca l’han compost: Jaume Aulet, Manuel Castellet, Joan B. Culla, Manuel Jorba i Santiago Riera i Tuèbols. Joan-Anton Benach, Francesc Massip, Juan Carlos Olivares, Anna Pérez Pagès i Núria Santamaria han constituït el jurat de Teatre. Mentre que el de Literatura infantil i juvenil, també per encàrrec de Serra d’Or, l’han format Mònica Baró, Montse Ginesta, Teresa Mañà, Joan Portell i Núria Ventura.

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat

93 877 77 75 / 606 942 948 / [email protected]

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació