Mariona Sagarra: “Abelló em sent des d’algun lloc”

22.02.2017

Aquest divendres al Born Centre de Cultura i Memòria, la cantautora catalana Mariona Sagarra durà a terme un concert dedicat a la poeta Montserrat Abelló, Premi Nacional de Cultura que ens va deixar fa dos anys. Parlem amb l’artista.

Montserrat Abelló i Mariona Sagarra | Foto: MarionaSagarra.com

“El que han dit els poetes no es toca, és sagrat”, diu Mariona Sagarra, cantautora de Barcelona, davant la pregunta de si modifica les lletres d’escriptors quan les musica. La resposta és que no, i qui ho vulgui corroborar ho podrà fer aquest divendres al Born CCM en el marc del cicle Born de Cançons 2017. La poeta escollida serà Montserrat Abelló.

Mariona Sagarra és la primera cantant que va posar música als poemes de Montserrat Abelló, escriptora i traductora catalana que entre altres premis ha rebut el Premi Nacional de Cultura i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Les dues artistes es van conèixer fa aproximadament tretze anys, quan Sagarra va decidir musicar l’obra de la referent tarragonina. Feien actuacions juntes: “Em buscava bolos, la cridaven per fer una xerrada sobre la seva obra i em demanava no només que vingués, sinó que exigia que em paguessin tot i ella no cobrar res”, recorda la cantautora.

Suite Abelló va ser la primera de les antologies que Sagarra va dedicar a la poeta. El 2016 va ajuntar les seves interpretacions de la poeta en el disc Deixa’m tornar-te a dir (Satélite K), el seu 7è treball, sobre el qual es basarà el concert del Born CCM. L’espectacle serà un homenatge a la relació d’aquestes dues dones, un monogràfic íntim que interpretaran Mariona Sagarra a la veu i als pedals d’efectes, Raül Costafreda a la guitarra i a la co-producció artística; Marc Vila a les percussions i els efectes, i Júlia Pérez al violoncel.

“Aquestes cançons no deixen de ser poesia musicada, no admeten grans orquestracions”, reflexiona la cantant, que destaca que una de les seves característiques és l’eclecticisme i que els espectadors podran gaudir de diferents adaptacions musicals. Mariona Sagarra creu que els poemes que ha triat Mariona Sagarra defineixen la personalitat d’Abelló: “Hi ha algunes peces per ballar, d’altres feministes, d’altres familiars, íntimes”, apunta Sagarra.

Tot plegat formarà part d’un homenatge que la poeta no podrà escoltar, almenys no des de la sala, segons la cantant: “Em va doldre no arribar a temps perquè ella hi fos en directe, tot i que sé que em sent des d’algun lloc”. Mariona Sagarra diu que aquest serà un concert molt sincer per tot l’amor que sent per l’escriptora, però també ple de vitalitat. La funció serà a les 20h i pretendrà recordar la poeta dos anys després de la seva mort, el 2014. I és que com diu Sagarra: “Que visqui Montserrat Abelló!”.