Maria-Mercè Marçal, vida oberta al safareig de Das

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Maria-Mercè Marçal. Una vida és la primera biografia publicada de l’autora de Llengua abolida. Lluïsa Julià, doctora en Filologia Catalana, ha fet una feina ingent per resseguir la vida de Marçal, que va morir prematurament l’any 1998 a l’edat de 45 anys. Aquest dilluns 21 d’agost es presenta el llibre en el marc del festival Safareig de Das.

Julià ha abordat la vida de Maria-Mercè Marçal sabent que feia la primera biografia de la poeta. Tenia la gran responsabilitat de fixar els fets més importants i va tenir el privilegi de fer-ho parlant amb moltes persones que la van conèixer. Després d’un llarg procés d’investigació, al llarg de deu anys, l’autora ha pogut completar el retrat d’una amiga que ella mateixa va tractar a partir de l’any 1993 i fins al final de la seva vida.

Conversant amb testimonis, llegint cartes, posant els textos literaris en relació amb el seu moment de gestació, Julià ressegueix l’evolució de Marçal, que no se’ns mostra com una persona d’una peça sinó com una dona que amb entrebancs i dubtes va descobrint la seva vocació de mare, la seva condició lesbiana i el seu lloc com a dona en la literatura catalana. “La Marçal era una dona d’idees conseqüents, però això no vol dir que ho tingués tot clar d’entrada. Era una persona que dubtava, que s’autoanalitzava, que constantment es preguntava les coses. Li va tocar viure un moment políticament convuls, en què a banda de la revolta política (que ella va viure militant en el PSAN) es va produir una revolució de les formes de vida”, em diu Julià, que ha aconseguit amb aquesta obra fer també el retrat de tota una època, que en certa manera ens interpel·la perquè reverbera amb el moment present.

Marçal va ser una dona avançada al seu temps, que va optar per la maternitat solitària o es va declarar obertament lesbiana en uns moments en què ser mare soltera o homosexual estaven encara molt estigmatitzat. La biografia de Marçal ens descobreix la seva insubornable maternitat, que va portar a terme tota sola. La falta de referents per afrontar aquestes vivències la convertiren en una pionera, una persona que va obrir camí, amb el dolor i la incomprensió que comporta entre família, amics i la societat en general. “S’ha dit que les relacions entre les dones són complicades”, escrivia Marçal. “Totes les relacions són, de fet, complicades. I, en el cas de les dones, ens han mancat categories pròpies, ens manquen motlles a la nostra mida. I així anem fent com podem, aquí caic, aquí m’aixeco. Amb enormes dosis de solidaritat. Amb enormes dosis de complicitat. Però també amb grans dificultats derivades, en part, del patriarcat a fora i a dins de nosaltres”.

A banda de la seva obra poètica, Marçal també va construir tot un discurs crític, que va quedar recollit al volum de proses Sota el signe del drac, editat per Mercè Ibarz l’any 2004. La seva obra crítica tenia com a fil conductor la construcció de l’imaginari femení en la literatura catalana del segle XX. En els seus assaigs, ens remet a les seves precursores, com Clementina Arderiu, o a poetes més joves que ella, com la malaguanyada Anna Dodas, per dibuixar les seves filiacions i una tradició poètica femenina, que era la línia ascendent en la qual ella mateixa ocupava un lloc destacat.

La recepció d’aquesta biografia ha estat molt bona. Jaume Pont en celebrava la publicació dient que es tracta d’un llibre útil. “Tenia clar que no volia fer una biografia burgesa”, em diu Lluïsa Julià. “No volia, per entendre’ns, posar la vida del meu personatge sobre un marc històric predeterminat i sobre uns fets ja fixats. Al contrari, m’he esforçat per situar el personatge tot dibuixant l’època en què va viure”.

El resultat és un llibre apassionant, que t’arrossega per la força literària i el ritme narratiu amb què se’ns van explicant els episodis d’una vida que només havíem besllumat fins ara a través dels versos. “L’obra i la vida en la Marçal formen una trena indestriable”, em diu Julià, que avui divendres 18 d’agost presenta el llibre a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada a les 12h amb Marina Rossell i Manel Rañé.

Calia fer un primer pas i Lluïsa Julià ha fet una aportació esplèndida per acostar-nos a la vida de Marçal. Ara, gràcies a aquesta biografia i sobre aquestes bases, l’obra literària de Maria Mercè Marçal se’ns apareix com un territori apassionant per explorar.

Lluïsa Julià és una de les convidades al Festival Safareig, que se celebra aquest dilluns 21 d’agost a partir de les 18h al poble de Das (La Cerdanya). Trobareu més info aquí. Els que s’hi inscriguin prèviament rebran un llibre de regal. Inscripció gratuïta aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació